E100023 - Commissiemededeling: Cohesiebeleid: Strategisch verslag 2010 over de uitvoering van de programma's 2007-2013
Deze mededeling geeft (voor het eerst) een volledig overzicht van de uitvoering van de cohesiebeleidprogramma's in het tijdvak 2007-2013 en is voornamelijk gebaseerd op de 27 nationale strategische verslagen, die voor het eerst voor dit tijdvak over het cohesiebeleid zijn opgesteld.
Behandelfase Eerste Kamer: behandeling in Eerste Kamer afgerond.
Europees
Verslag gepubliceerd
document Europese Commissie
COM(2010)110, d.d. 31 maart 2010
commissie Eerste Kamer
beleidsterrein
De commissie voor Europese Samenwerkingsorganisaties (ESO) heeft de mededeling op 15 juni 2010 besproken en voor kennisgeving aangenomen.
Deze mededeling geeft (voor het eerst) een volledig overzicht van de uitvoering van de cohesiebeleidprogramma's in het tijdvak 2007-2013 en is voornamelijk gebaseerd op de 27
nationale strategische verslagen, die voor het eerst voor dit tijdvak over het cohesiebeleid zijn opgesteld. Deze mededeling is bedoeld om de discussie met de EU-instellingen vergemakkelijken, aangezien het beleid een belangrijke rol speelt bij de bevordering van een duurzame economische en sociale ontwikkeling in de Europese regio's en de lidstaten.
Belangrijkste conclusie in de mededeling is dat de lidstaten hun verantwoordelijkheid zijn nagekomen. De nationale verslagen leggen de nadruk op het fundamentele belang van de strategieën die in 2007 zijn overeengekomen, en de waarde van cohesiebeleid dat is gericht op economische ontwikkeling op de lange termijn. In het algemeen worden, volgens de Commissie, de maatregelen om de overeengekomen strategieën en doelstellingen te formuleren in een goed tempo uitgevoerd, en daarbij aangepast aan de sterke verandering in het economisch klimaat. Deze positieve vooruitgang zou gedeeltelijk te verklaren zijn doordat de lidstaten de flexibiliteit binnen de programma's gebruiken om de noodzakelijke veranderingen aan te brengen bij de overeengekomen prioriteiten. Met gebruikmaking van de tijdens deze ronde uitgewisselde informatie kunnen de lidstaten hun vooruitgang in verschillende prioriteitsgebieden toetsen aan het EU-gemiddelde, en zo vaststellen in welke gebieden goede en minder goede vooruitgang is geboekt.
Uit de nationale verslagen blijkt volgens de Commissie duidelijk dat er vertragingen optreden bij de selectie van projecten in belangrijke investeringsgebieden. De Commissie roept de lidstaten op om zich op deze prioriteitsgebieden te concentreren - zo nodig door de invoering van actieplannen om de vertragingen op te heffen zolang dat nog kan.
Tijdens de Raad Algemene Zaken van 14 juni 2010 zijn enkele raadsconclusies aangenomen.
De Commissie constateerde voortgang in de lidstaten ten aanzien van de aansluiting van de structuurfondsen bij de EU-prioriteitsgebieden, waaronder de doelstellingen van de Lissabonstrategie/EU 2020-strategie. De Commissie wil de samenhang verder stimuleren tussen nationale programma's in het kader van de EU 2020- strategie en de landenpro-gramma's in het kader van het cohesiebeleid. Het strategisch rapport en de Raadsconclusies concentreren zich op de huidige financiële periode. De Commissie kondigde aan dat ze eind dit jaar het vijfde cohesierapport zal publiceren dat ideeën zal bevatten over de toekomstige invulling van cohesiebeleidsprogramma's. België kondigde aan bereid te zijn een strategische discussie over dit onderwerp te voeren tijdens zijn voorzitterschap.
In de databank EUR-Lex wordt de laatste stand van zaken in de Europese behandeling van het voorstel weergegeven.
Op 27 september 2011 heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen over de absorptie van middelen uit de structuurfondsen en het cohesiefonds ter lering voor het toekomstig cohesiebeleid van de Europese Unie. Hierbij is het onderhavige verslag over 2010 ook betrokken.
Het Europees Parlement verzoekt onder andere de Europese Commissie en de lidstaten ervoor te zorgen dat voortaan op alle niveaus en in alle lidstaten efficiënter gebruik wordt gemaakt van het Europees Sociaal Fonds (ESF) om in te spelen op de aanhoudende sociaal-economische uitdagingen die het gevolg zijn van de financiële recessie.
In de databank OEIL van het Europees Parlement wordt de laatste stand van zaken in de behandeling van het voorstel weergegeven.
-
Resolutie van het Europees Parlement over de absorptie van middelen uit de structuurfondsen en het cohesiefonds: lering voor het toekomstige cohesiebeleid van de EU resolutie Europees Parlement - P7_TA-PROV(2011)0403
27 september 2011
www.europarl.europa.eu/...
In de databank IPEX wordt de behandeling van het voorstel in de diverse (kandidaat) lidstaatparlementen weergegeven.