E100059 - Commissiemededeling: Een EU-raamwerk voor crisismanagement in de financiële sector
In de mededeling geeft de Commissie de hoofdlijnen weer van het beleid dat zij verder wil ontwikkelen op het gebied van crisisbeheersing- en afwikkeling. Dit raamwerk zou van toepassing zijn op alle kredietinstellingen, een aantal beleggingsinstellingen en andere financiële instellingen.
Behandelfase Eerste Kamer: behandeling in Eerste Kamer afgerond.
Europees
Commissiemededeling gepubliceerd op 20 oktober 2010
document Europese Commissie
COM(2010)579, d.d. 20 oktober 2010
commissie Eerste Kamer
beleidsterrein
De commissie Financiën heeft dit voorstel op 2 november 2010 besproken en voor kennisgeving aangenomen.
-
korte aantekening commissie Financiën (FIN) 30.645; 31.930; 32.500 ; 32.504; 32.505; 32.417
2 november 2010
In algemene zin is het kabinet positief over de door de Europese Commissie gepresenteerde
hoofdlijnen voor het kader voor crisisbeheersing. Dit neemt niet weg dat ten aanzien van de
nadere invulling van bepaalde hoofdlijnen bij het kabinet andere inzichten bestaan. Deze zijn beschreven in het BNC-fiche dat op 29 november 2010 gepubliceerd werd.
-
bnc-fiche over Commissiemededeling “Een EU-kader voor crisisbeheersing in de financiële sector” Ministerie van Buitenlandse Zaken - 22.112, TK, nr. 1101
29 november 2010
In de mededeling geeft de Commissie de hoofdlijnen weer van het beleid dat zij verder wil ontwikkelen op het gebied van crisisbeheersing- en afwikkeling. Dit raamwerk zou van toepassing zijn op alle kredietinstellingen, een aantal beleggingsinstellingen en andere financiële instellingen. Hoofddoelstelling van het beleid is dat noodlijdende instellingen failliet moeten kunnen gaan zonder dat de financiële stabiliteit in het geding komt en de daarmee gepaard gaande kosten voor rekening komen van de belastingbetaler.
Het raamwerk is gestoeld op voorbereiding en preventie, vroegtijdige interventie van toezichthouder(s) en afwikkelingsinstrumenten- en bevoegdheden. Vooral met betrekking tot deze laatste aspecten introduceert het voorstel nieuwe elementen, zoals het instellen van een afwikkelingsautoriteit in iedere lidstaat. De autoriteiten worden verplicht tot overleg en samenwerken bij de afwikkeling, zodat een gecoördineerd kader op basis van geharmoniseerde afwikkelingsinstrumenten op EU-niveau zijn beslag kan hebben.
Dit kader sluit volgens de Commissie aan bij de recent overeengekomen verordeningen tot vaststelling van Europese Toezichthoudende Autoriteiten (ETA's). Voor wat betreft de financiering stelt de Commissie voor om nationale fondsen ter ondersteuning van de afwikkeling van banken op te richten.
In december 2010 zal een raadpleging gehouden worden over de technische details van eventuele bepalingen. De Commissie zal naar verwachting in het van voorjaar 2011 met een formeel wetgevingsvoorstel voor het kader voor crisisbeheersing komen.
In de databank EUR-Lex wordt de laatste stand van zaken in de Europese behandeling van het voorstel weergegeven.
In de databank IPEX wordt de behandeling van het voorstel in de diverse (kandidaat) lidstaatparlementen weergegeven.