E150027
  ruit icoon
Laatste revisie: 22-06-2016

E150027 - Commissiemededeling: Handel voor iedereen. Naar een meer verantwoord handels- en investeringsbeleid



Deze mededeling van de Europese Commissie betreft de nieuwe handels- en investeringsstrategie voor de Europese Unie. De EU-handel zal de komende tijd alleen maar toenemen. Daarom is het noodzakelijk om de handels- en investeringsstrategie te vernieuwen. 


Stand van zaken

Behandelfase Eerste Kamer: behandeling in Eerste Kamer afgerond.

nationaal

Op 15 december 2015 heeft de SP-fractie toegezegd schriftelijke inbreng te leveren over het voorstel, maar hier uiteindelijk vanaf gezien.

Europees

De Europese Commissie heeft de mededeling over een meer verantwoord handels- en investeringsbeleid op 14 oktober 2015 gepresenteerd.


Kerngegevens

volledige titel

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's, Handel voor iedereen: Naar een meer verantwoord handels- en investeringsbeleid

document Europese Commissie

COM(2015)497PDF-document, d.d. 14 oktober 2015

commissie Eerste Kamer

beleidsterrein


Behandeling Eerste Kamer

Op 15 december 2015 heeft de SP-fractie toegezegd schriftelijke inbreng te leveren over het voorstel, maar hier vanaf gezien.

Op 1 december 2015 heeft de commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) besloten op 15 december 2015 inbreng te leveren over de commissiemededeling voor schriftelijk overleg.

De Commissiemededeling stond geagendeerd voor procedure voor de vergadering van de commissie Economische Zaken op 27 oktober 2015. Gezien de aard van de mededeling is door de commissie verzocht of de mededeling kan worden behandeld door de commissie BDO. 


Behandeling Tweede Kamer

De commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft op 23 november 2015 vragen gesteld aan de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over o.a. de nieuwe handelsstrategie 'Handel voor iedereen'. De minister heeft hier op geantwoord. De vragen en antwoorden zijn vastgesteld in een verslag van een schriftelijk overleg, vastgesteld op 27 november 2015. 


Standpunt Nederlandse regering

Het kabinet steunt de Europese Commissie in het bevorderen van handel in diensten, digitale handel makkelijker te maken en migratiekwesties aan te pakken. Zij plaatst daarbij wel de kanttekening dat er ook afspraken gemaakt moeten worden over de handel in kennis en investeringen. De inzet van de Commissie voor toegang tot medicijnen juicht de regering toe en zij vindt dat de EU flexibiliteit in het TRIPS verdrag inzake de volksgezondheid moet beschermen in onderhandelingen over handelsverdragen. Wat betreft de plannen van de Commissie om transparanter te zijn over de onderhandelingen bij handelsverdragen en handelsdefensieve onderzoeken bepleit het kabinet een case-by-case benadering. Zij vraagt daarnaast aandacht voor de effecten van handel op mensenrechten en duurzame ontwikkeling en het handhaven van het niveau van standaarden. Zij vindt dat de Europese Commissie haar ambities in concrete acties dient om te zetten en betwijfelt of er voldoende capaciteit is bij de Commissie. De beleidsvrijheid moet volgens de regering behouden blijven om wetgeving op te stellen op het gebied van veiligheid en bescherming van mens, dier, plant en milieu. Omdat de mededeling onder de exclusieve bevoegdheid van de Europese Unie valt, is subsidiariteit niet aan de orde. Over de proportionaliteit is het kabinet positief. 


Samenvatting voorstel Europese Commissie

Deze mededeling van de Europese Commissie betreft de nieuwe handels- en investeringsstrategie voor de Europese Unie. De EU-handel zal de komende tijd alleen maar toenemen. Daarom is het noodzakelijk om de handels- en investeringsstrategie te vernieuwen. In het huidige debat over handel wordt namelijk de nadruk gelegd op groei en investeringen voor consumenten, werknemers en ondernemingen, waarbij basisbeginselen als mensenrechten en duurzame ontwikkeling niet ondermijnd mogen worden. Het handelsbeleid moet derhalve meer verantwoordelijk worden. De nieuwe handels- en investeringsstrategie moet hieraan bijdragen middels drie hoofdbeginselen:

  • effectiviteit: de handel moet de beloofde nieuwe economische kansen waarmaken. Meer informatie en middelen moeten beschikbaar komen, zodat alle handelsdeelnemers kunnen profiteren van de voordelen;
  • transparantie: onderhandelingen openstellen voor publieke controle en handelsovereenkomsten openbaar maken;
  • waarden: door middel van handelsovereenkomsten en programma's de bevordering van Europese waarden, als mensenrechten en duurzame ontwikkeling, waarborgen. Daarbij moeten in EU-handelsovereenkomsten bepalingen opgenomen worden over anticorruptie en er moet worden toegezien op het toepassen van fundamentele arbeidsnormen door de handelspartners.

Bij een verantwoordelijk handelsbeleid hoort ook een programma van handelsbesprekingen. Een dergelijk programma geeft voorrang aan het afronden van lopende projecten, zet de deur open voor nieuwe onderhandelingen en het veronderstelt de modernisering van bestaande vrijhandelsovereenkomsten.


Behandeling Raad

In de databank EUR-Lex wordt de laatste stand van zaken in de Europese behandeling van het voorstel weergegeven.


Standpunten andere lidstaten (IPEX)

Op 10 februari 2016 heeft de Zweedse Riksdag haar standpunt ingenomen over de commissiemededeling. 

De Duitse Bondsraad is op 18 december 2015 een politieke dialoog gestart met de Europese Commissie over het voorstel. 

Op 14 december 2015 heeft de Roemeense Kamer van Afgevaardigden haar standpunt weergegeven over de commissiemededeling.

In de databank IPEX wordt de behandeling van het voorstel in de diverse (kandidaat) lidstaatparlementen weergegeven.


Alle bronnen