"Wij geven geen koopkrachtgarantie voor individuele mensen". Dit heeft minister Zalm van Financiën gezegd tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen in de Eerste Kamer over de rijksbegroting 2004. Zalm verwees voor verder debat over koopkrachtplaatjes overigens naar zijn collega De Geus (Sociale Zaken). "Al sinds 1994 komen er geen koopkrachtplaatjes meer voor in de Miljoenennota", zei Zalm met een verwijzing naar het jaar dat hij voor de eerste keer aantrad als minister van Financiën.
Zalm reageerde terughoudend op een motie van GroenLinks, waarin de regering wordt verzocht binnen zes maanden met een notitie te komen over gerichte lastenverlichting voor minder draagkrachtigen. Indiener Platvoet zei na afloop dat hij de motie denkt aan te houden tot de behandeling van de begroting van Sociale Zaken.
Platvoet vroeg in een tweede motie om bij het presenteren van koopkrachtplaatjes alle inkomens in beeld te brengen en niet alleen inkomens tot tweemaal modaal. Ook hier zag de minister van Financiën weinig heil in. Hij verwees naar het Centraal Planbureau dat globale gegevens over inkomens tot viermaal modaal in beeld brengt. De motie die ook steun kreeg van regeringspartij D66 komt later in stemming.
Wel wees minister Zalm op een compensatieregeling voor vooral ouderen met alleen AOW waartoe het Kabinet heeft besloten. Als zij hun extra uitgaven voor gezondheidszorg niet met de fiscus kunnen verrekenen zal daarvoor een subsidieregeling worden gecreëerd. Het was mede een reactie op een vurige wens van de CDA-fractie. Woordvoerder Terpstra verwees naar een toezegging op dit punt van Minister-President Balkenende tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in oktober in de Eerste Kamer. CDA-fractievoorzitter Werner vroeg toen om een algemene compensatieregeling voor chronisch zieken en ouderen die door bezuinigingsmaatregelen meer koopkracht zouden moeten inleveren dan het Kabinet heeft voorzien.
De SP-er Van Raak kreeg tweemaal nul op het request. Zalm zei niets te zien in een studie naar de mogelijkheden de kinderbijslag afhankelijk van het inkomen te maken. Ook het beperken van de subsidieverhoging voor politieke partijen wees Zalm af met een verwijzing naar de afspraken gemaakt in het regeerakkoord. "Het is bedoeld ter versterking van de representatieve democratie", zei Zalm het regeerakkoord na.
Staatssecretaris Wijn was het eens met de VVD-er Biermans dat de Wet op de vennootschapsbelasting een lappendeken is. Maar hij wilde niet zover gaan om een algemene herziening toe te zeggen. Biermans bleef erbij dat dit hoognodig is. Wijn liet in antwoord op een vraag van Biermans in het midden of al dit jaar weer kerstpakketten belastingvrij gegeven kunnen worden. Met de Tweede Kamer is afgesproken dat dit in elk geval vanaf 2004 weer het geval zal zijn.
Deel dit item: