De Eerste Kamer heeft de aanvaarding van vijf wetsvoorstellen op het gebied van wederzijdse rechtshulp in de Europese Unie vergezeld doen gaan van een oproep tot meer samenwerking tussen de verschillende Europese veiligheidsdiensten.
Vrijdag komen de Europese ministers van justitie en binnenlandse zaken bijeen om over dit onderwerp te beraadslagen. Minister Donner (CDA, justitie) zei op een vraag van zijn partijgenoot Koekkoek dat hij vooralsnog niet denkt aan de vorming van een nieuwe, gezamenlijke Europese veiligheidsdienst, waarvoor de Belgische premier Verhofstadt heeft gepleit. "Dat kost tijd en we moeten nu snel handelen", zei Donner met een verwijzing naar de terreuraanslagen in Madrid vorige week. Dit snelle handelen zag Donner, net als de Kamer, vooral in meer samenwerking. Het gaat om samenwerking tussen de veiligheidsdiensten zelf en ook om samenwerking tussen de veiligheidsdienst en Europol, een samenwerkingsverband van de politie.
De Kamervergadering begon dinsdag met een korte herdenking van de slachtoffers in Spanje. Voorzitter mevrouw Timmerman-Buck herinnerde aan de indrukwekkende drie-minuten-stilte van maandag. "Waar geen woorden voor zijn, moet zwijgen spreken", zei zij.
Minister Donner zag de terreurdaden als aanslagen op ons open en democratische bestel. De wetsvoorstellen over wederzijdse rechtshulp in strafzaken in de Europese Unie zag hij 'mede in het teken' van de strijd tegen het terrorisme. Alle sprekers in de Eerste Kamer stipten in eigen woorden de terreurdaden aan. De Kamer stemde in met het toekennen van meer bevoegdheden voor politie en justitie ook op het gebied van de telecommunicatie en nam voor lief dat dit ten koste kan gaan van de persoonlijke levenssfeer van zowel verdachten als mensen die met verdachten communiceren.
Op verzoek van de VVD-fractie zal minister Donner wel nagaan hoe vaak er gegevens van telecommunicatie-verkeer worden opgevraagd door justitie en hoe vaak men er wat mee doet. "Het moet wel effectief zijn", vond mevrouw Broekers-Knol (VVD).
Deel dit item: