Staatssecretaris Medy van der Laan (cultuur, D66) heeft een bezoek aan het filmfestival in Cannes onderbroken om in Den Haag de Eerste Kamer ervan te weerhouden BNN uit het omroepbestel te stemmen.
Het blijft mogelijk dat BNN deze zomer alsnog uit het publieke omroepbestel wordt verwijderd, maar enige hoop mag de jongerenomroep koesteren, nu de Eerste Kamer dinsdag jl. heeft ingestemd met uitstel van de stemming over het voorstel van de regering om het vereiste ledental van een publieke omroep te verlagen van 300.000 naar 150.000.
De stemming over het voorstel stond voor dinsdag op de agenda van de Eerste Kamer. Doordat zowel regeringspartij CDA als oppositiepartij PvdA grote bezwaren hadden tegen deze 'gelegenheidswetgeving' zou bij het doorgaan van de stemming het voorstel zijn gesneuveld. De Mediawet zou de regering in dat geval geen andere keuze laten dan BNN de omroeplicentie te ontnemen.
De harde opstelling van CDA en PvdA vorige week tegen het regeringsvoorstel had Van der Laan 'verrast' bekende zij dinsdagavond. Het was 'politieke onervarenheid' geweest, gaf zij ruiterlijk toe, dat zij niet al vorige week om schorsing van de beraadslaging had gevraagd. Haar verzuim leidde ertoe dat het beraad over het voorstel werd gesloten en de stemming (met mogelijk fatale afloop voor BNN) werd geagendeerd. Een dag later zag ook Van der Laan aankomen dat het met BNN slecht zou aflopen in de senaat. Per brief vroeg zij om uitstel.
De Eerste Kamer bleek niet bereid om zonder meer dit verzoek te honoreren. Van der Laan moest tekst en uitleg komen geven over haar brief op verzoek van de fracties van SP en SGP/ChristenUnie en met instemming van de overige fracties. Dat noopte de staatssecretaris voor cultuur om dinsdag terug te vliegen van Cannes naar Den Haag.
Vooral SP-er Van Raak en ook Groenlinkser Van der Lans deden pogingen om CDA en PvdA ertoe te verleiden aan te geven onder welke voorwaarden zij uiteindelijk bereid zouden zijn toch in te stemmen met verlaging van de ledendrempel. Woldring (CDA) ging niet verder dan de mededeling dat hij verwachtte dat de regering zich alsnog door de argumenten van zijn fractie zou laten overtuigen. Witteman (PvdA) liet weten 'nieuwsgierig' te zijn naar het standpunt van de regering over de aanbevelingen van de visitatiecommissie Rinnooy Kan over het omroepbestel. Staatssecretaris Van der Laan kondigde aan dat dit standpunt eind mei of begin juni door het kabinet wordt vastgesteld. Desgevraagd gaf zij toe dat er inhoudelijk een relatie gelegd zou kunnen worden tussen dit standpunt en het voorstel om het ledental te verlagen.
Van Middelkoop (ChristenUnie/SGP) was blij dat het CDA vooralsnog "de rug recht houdt". De fracties van SGP en ChristenUnie zijn voor handhaving van de 300.000-ledengrens. Maar Van Raak en Van der Lans sneerden dat het uitstel van de stemming alleen is bedoeld om CDA en PvdA 'door de bocht' te krijgen. De VVD-fractie vond "alle gedoe rond BNN niet zo nodig", maar woordvoerder Luijten stemde uiteindelijk in met de opvatting dat de senaat met een verzoek om uitstel van een stemming van de kant van de regering eigenlijk altijd 'uit hoffelijkheid' instemt. Zo werd uiteindelijk het besluit van de Kamer van vorige week om op 25 mei a.s. over het wetsvoorstel te stemmen vervangen door het besluit om de beraadslaging te schorsen. Waarnemend voorzitter Jurgens van de Eerste Kamer wees erop dat de Kamer, die haar eigen agenda bepaalt 'op elk gewenst moment' de beraadslaging kan heropenen en alsnog tot het houden van de stemming kan besluiten.
Deel dit item: