De regering heeft dinsdag 6 december aan het slot van het Europadebat een motie omarmd waarin wordt gevraagd om in overleg met maatschappelijke organisaties kerndoelen in het onderwijs te formuleren die kunnen bijdragen aan de vorming van Nederlands en Europees burgerschap. De motie was ingediend door fractievoorzitter Schuyer van D66 en werd mede ondertekend door de coalitiefracties van VVD en CDA en door de oppositiepartijen GroenLinks en Onafhankelijke Senaatsfractie. Staatssecretaris Nicolaï (VVD) van Europese Zaken zei dat hij de motie als een steun ziet in overleg met minister Van der Hoeven van Onderwijs. De senaat stemt volgende week over de motie.
Meerjarenbegroting
Ook het actuele debat in Europa over de meerjarenbegroting kwam dinsdag in de senaat uitvoerig aan bod. We zijn de grootste netto-betaler aan de Europese Unie, maar niet het rijkste land. Dat moet eerlijker, zei staatssecretaris Nicolaï. De staatssecretaris hoopte op een deal op de komende Europese top over de meerjarenbegroting voor de periode 2007-2013. Maar het zou 'geen ramp' zijn als er geen akkoord gesloten wordt. Dat zou ongelukkig zijn, maar we hebben nog tijd, aldus Nicolaï.
Toegeeflijker
De staatssecretaris reageerde onder andere op opmerkingen van twee woordvoerders van regeringsfracties (Van Gennip van het CDA en Schuyer van D66) die hadden laten blijken dat de regering wat hen betreft bij de begrotingsonderhandelingen wat toegeeflijker mag worden.
De VVD-staatssecretaris legde er nadruk op dat het om een principiële zaak gaat en niet om een boekhoudkundige. Het is simpelweg een kwestie van solidariteit. De zwaarste lasten behoren op de sterkste schouders terecht te komen. Dat is in Europa nu niet het geval. Denemarken bijvoorbeeld is een rijker land dan Nederland, qua inkomen per hoofd van de bevolking, maar wij dragen in verhouding meer af, aldus Nicolaï.
Hij kondigde aan dat Nederland het belang van een eerlijker verdeling van de lasten hard zal inbrengen in de onderhandelingen over het voorstel van voorzitter Groot-Brittannië.
Herschikking structuurfondsen
Als een van de mogelijkheden om het budget voor de Europese Unie te ontlasten zag de staatssecretaris een herschikking van de structuurfondsen. Er zou meer geld naar de nieuwe EU-landen kunnen en de oudere EU-landen zouden voor eigen rekening hun arme regio's te hulp moeten komen. In die zin hadden meer woordvoerders in de Eerste Kamer zich tijdens de eerste ronde van het Europadebat ook uitgelaten.
Bruikbaar advies RvS
Minister Bot (CDA) van Buitenlandse Zaken zei in navolging van veel sprekers in de senaat dat de Raad van State onlangs een bruikbaar advies heeft gegeven over hoe het nu verder moet met Europa. Zo zal de regering voorstellen doen om de burger beter te betrekken bij de besluitvorming in de EU. Een suggestie van de Raad van State om de staatssecretaris voor Europese Zaken onder te brengen bij de minister-president op het departement van Algemene Zaken wees Bot af. Wel wees hij erop dat de minister-president als voorzitter van de onderraden van de ministerraad Europese aangelegenheden op de agenda kan zetten. Volgens Bot kan dit voorkomen dat allerlei zaken door vakministers al te ver worden afgehandeld in Europees verband, voordat de ministerraad eraan te pas komt en er nog kan worden bijgestuurd. Dit is bijvoorbeeld gebeurd met de milieurichtlijn over fijnstof.
Benelux als proeftuin
Een suggestie van onder andere de PvdA'er Eigeman om meer te investeren in de Benelux nam minister Bot over. De Benelux wordt als een proeftuin gezien en men dicht dit verbond ook een zekere macht toe. Daar moeten we gebruik van maken. Er is wel wat aan te merken op het functioneren van de Benelux, maar het verbond is toch te nuttig om op te heffen, betoogde de minister van Buitenlandse Zaken.
Deel dit item: