Op de laatste vergaderdag van 2005 hebben twee oppositiepartijen in de Eerste Kamer minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) beticht van handelen tegen de Grondwet. PvdA en GroenLinks grepen de behandeling van een 'correctie'-wet aan om de minister voor te houden dat hij keer op keer de burgers bindende regels opstelt zonder deze vooraf in een wetsvoorstel voor te leggen aan het parlement.
Buiten het parlement
Grondwetdeskundige en PvdA-senator Jurgens zei dat het maken van wetten volgens de grondwet in Nederland is voorbehouden aan regering en Staten-Generaal samen. Maar de regering maakt meer en meer gebruik van delegatiebevoegdheden om regelgeving buiten het parlement om vast te leggen. Wij fulmineren hier al zes jaar tegen, maar het kabinet blijft maar doorgaan, zei de PvdA-senator.
Huisregels
De aanleiding voor de uitval van Jurgens betrof de Aanpassings- en verzamelwet Wet werk en inkomens naar arbeidsvermogen. Minister De Geus verwees naar zijn collega Pechtold voor het grondwettelijke debat. De Geus vergist zich hier, want het is de minister van Justitie die verantwoordelijk is voor de formulering en correcte invoering van deze regels. Zelf zei De Geus dat hij slechts gebruik maakt van de mogelijkheden die de wet hem biedt en dat hij niet in strijd met de Grondwet of enig andere wet handelt. Hij beriep zich bovendien op de 'Aanwijzingen voor regelgeving' van de minister-president. Jurgens: Dat zijn de huisregels van de regering zelf. Die hebben in het wetgevingsproces geen gezag. Het gaat erom dat wij in een open en gemeen overleg als parlement samen met de regering wetten vaststellen en dat er geen quasi-regelgeving ontstaat door bijvoorbeeld overleg van een minister van SZW met een uitvoeringsinstantie als UWV.
Monumentenwet
In een eerder debat over een wijziging van de Monumentenwet kreeg staatssecretaris Van der Laan het ook al aan de stok met een woordvoerder van de PvdA-fractie. De wet verandert de rol van provinciaal bestuur en gemeentebestuur bij de rijkssubsidiering van beschermde monumenten, zoals kerkgebouwen. Ook daarbij maakt de regering gebruik van delegatiebevoegdheid en komt het parlement er nauwelijks aan te pas. Senator Van Middelkoop (ChristenUnie) deed ook een poging om de staatssecretaris op het juiste staatsrechtelijke pad te houden, maar staakte zijn poging na de opmerking dat je wat in lagere regelgeving vastligt niet opeens in een wet moet zetten.
Deel dit item: