Noord-Holland discussieert op 26 april a.s. met senaat over manifest van de Holland Acht



Een grote delegatie van Provinciale en Gedeputeerde Staten van Noord-Holland discussieert woensdag 26 april in en met de Eerste Kamer over de toekomst van het middenbestuur in de Randstad. Vorig najaar presenteerden de Holland Acht (de vier commissarissen van de Koningin, samen met de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) een manifestPDF-document, waarin zij pleitten voor een modernisering van het Randstedelijk bestuur. Tijdens de algemene politiek beschouwingen zegde minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de senaat toe dat hij nog voor de zomer van 2006 met een notitie komt over de toekomst van het middenbestuur. Reden voor de Eerste Kamer en de provincie Noord-Holland om hierover met elkaar te discussiëren. Behalve over de toekomst van het middenbestuur discussiëren de Staten en Kamerleden die dag ook over de meerwaarde van de Eerste Kamer.

Eigen positie

De Eerste Kamer heeft een eigen positie in de Nederlandse parlementaire democratie. De senaat beoordeelt vooral wetgeving op kwaliteit en uitvoerbaarheid, waarbij zij uiteindelijk alleen ja of nee kan zeggen. En hoewel de Eerste Kamer ongeveer 98% van de wetsvoorstellen goedkeurt, ligt de daadwerkelijke invloed van de Eerste Kamer in de praktijk veel genuanceerder. Senatoren dwingen bewindslieden regelmatig tot toezeggingen bij de behandeling van wetsvoorstellen, die veelal de uitvoering of interpretatie van wetten verduidelijkt. Ook betrekt de Eerste Kamer zeer nadrukkelijk Europese regelgeving bij de beoordeling van wetsvoorstellen, die steeds meer leidend is voor de Nederlandse wet- en regelgeving. Opvallend daarbij is dat de senaat regelmatig eensgezind optrekt en via één woordvoerder het debat met de regering voert.

Zichtbaarheid

Het bezoek van de Noord-Hollandse delegatie aan de Eerste Kamer is er één in een reeks van provinciebezoeken. Op initiatief van de Eerste Kamer komen alle provincies op bezoek om te discussiëren over diverse onderwerpen. De provincies Zeeland, Flevoland, Zuid-Holland, Drenthe, Friesland, Gelderland, Groningen en Limburg gingen Noord-Holland voor. Nog voor de Staten- en Eerste Kamerverkiezingen in 2007 hebben de Kamerleden al hun kiezers (Provinciale Staten kiezen aansluitend aan hun verkiezing de leden van de Eerste Kamer) op bezoek gehad. De Eerste Kamer kwam tot dit initiatief om de banden met de provincies aan te halen en haar zichtbaarheid bij deze voor hen zo belangrijke doelgroep te vergroten.


Deel dit item: