Minister Van der Hoeven (CDA, onderwijs, cultuur en wetenschap) heeft de Eerste Kamer dinsdag 23 mei een reeks toezeggingen gedaan om de rekenvaardigheid in het onderwijs te bevorderen. De minister deed dit na een oproep daartoe van PvdA-senator mevrouw Linthorst namens de hele commissie voor onderwijs bij de behandeling van het wetsvoorstel dat de afschaffing regelt van de basisvorming in het voortgezet onderwijs. De Eerste Kamer stemde met dit wetsvoorstel in. De SP-fractie liet aantekenen tegen het wetsvoorstel Wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs inzake vervanging van de basisvorming door een nieuwe regeling voor de onderbouw te zijn.
Toezeggingen
De toezeggingen van de minister over de rekenvaardigheid houden in dat bij de kerndoelen de term rekenen naast wiskunde komt te staan. Inhoudelijk krijgt de Inspectie voor het onderwijs aanknopingspunten om te toetsen of rekenvaardigheid voldoende aan bod komt in de doorlopende leerweg van primair naar voortgezet onderwijs en vervolgens naar het hoger beroepsonderwijs.
MBO
Als alleen in het derde leerjaar van het havo rekenvaardigheid als vereiste zou komen, zoals de senaat aanvankelijk wilde, zou het mbo buiten schot blijven. Van het mbo kunnen studenten doorstromen naar het hbo (zonder havo-diploma).
Daarnaast krijgt de Inspectie voor het onderwijs opdracht thematisch onderzoek te doen naar rekenvaardigheid en ook jaarlijks te rapporteren over de stand van zaken bij rekenvaardigheid in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Mevrouw Linthorst zei namens de commissie dat de minister met haar toezeggingen de zaak 'goed heeft opgelost'.
Bezwaren
De minister kon de SP-fractie niet over de streep trekken, hoewel zij mede op voorstel van de SP de basisvorming afschaft. SP-woordvoerder Van Raak zei dat zijn fractie er onoverkomelijke bezwaren tegen blijft houden dat in hetzelfde wetsvoorstel ook wordt geregeld dat docenten 'grensoverschrijdend' les mogen geven. Dit wil zeggen dat zij ook lessen mogen geven over vakken die 'verwant' zijn aan het vak waar zij bevoegd voor zijn.
Op dit punt uitte mevrouw Linthorst ook zorgen, maar na het antwoord van de minister liet zij dit punt rusten. Minister Van der Hoeven wees erop dat het wetsvoorstel allerminst een vrijbrief is voor onbevoegd lesgeven. Wel opent het de mogelijkheid voor het bevoegd gezag om leraren in teamverband te laten optrekken. Zij wees er ook op dat binnen het onderwijs hierover brede steun bestaat. Volgens Van Raak is de verhouding tussen docenten en schoolbesturen over het algemeen niet goed genoeg om deze bevoegdheid aan de schoolbesturen alleen te geven.
Betrokkenheid ouders
CDA-woordvoerder Klink kreeg dinsdag van de minister andermaal de toezegging dat ouders bij het onderwijs op de scholen van hun kinderen worden betrokken. Zo zal desnoods de Inspectie ouders gaan informeren als blijkt dat deze vanuit de school onvoldoende op de hoogte worden gehouden over de inhoud van de lessen.
Deel dit item: