De Eerste Kamer heeft dinsdag 7 november 2006 ingestemd met een wetsvoorstel dat voorziet in een nieuwe aanpak van de behandeling van psychiatrische patiënten. Het voorstel wijzigt de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Wet Bopz) en introduceert daarin het fenomeen zelfbinding. Als gevolg van de wijziging wordt de zelfbeschikking van de patiënt enigermate ingeperkt op momenten dat deze geestelijk niet in staat is een goede afweging te maken over de te volgen behandeling. De patiënt moet over een dergelijke zelfbinding zelf, eerder en op een 'helder moment', een overeenkomst hebben gesloten met zijn behandelaar.
Rechterlijke toetsing
Tijdens de behandeling in de senaat moest minister Hirsch Ballin van Justitie op aandrang van onder andere CDA en PvdA beloven dat hij de rechterlijke toetsing van de overeenkomst als deze in werking zou moeten treden 'zo snel mogelijk' zal laten verrichten. Maar een dag of vijf zal dit toch wel duren. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid wees erop dat het ook gaat om zorgvuldigheid. PvdA-senator Hamel en ook mevrouw Slagter-Roukema van de SP vreesde dat het goede moment voor een behandeling zou verdwijnen als zolang op een rechterlijke uitspraak gewacht moet worden. Senator Van de Beeten deed de suggestie om in voorkomende gevallen te werken met een rechter die piketdienst draait. Het moet toch sneller kunnen, vond Van de Beeten. Hij vond dat de Raad voor de Rechtspraak moet zien een mouw te passen aan de praktische bezwaren.
Paardenmiddel
Mevrouw Dupuis wees er namens de VVD-fractie op dat gedwongen opname in een psychiatrisch ziekenhuis nog altijd een 'paardenmiddel' is. De daarop volgende gedwongen behandeling is veel minder ingrijpend. Daarom pleitte zij voor de grootst mogelijke zorgvuldigheid bij gedwongen opname.
Toezegging
Senator Holdijk die sprak namens de fracties van SGP en CU kreeg van minister Hoogervorst de toezegging dat hij bij de evaluatie van de wet in het bijzonder ook zal kijken naar de termijn van zes weken die voor een behandeling is uitgetrokken. Wat als er daarna nog niets is veranderd. Dan kun je alleen nog iets doen als een patiënt gevaarlijk is, zei Holdijk.
Deel dit item: