De versoepeling van de Wet ammoniak en veehouderij is dinsdag 13 februari 2007 in de Eerste Kamer aangenomen. Na een pittig debat met minister Veerman van LNV en staatssecretaris Van Geel van Milieu lieten de woordvoerders van PvdA en SP aantekenen dat hun fracties tegen het wetsvoorstel zijn. Zij spraken ook namens D66 en GroenLinks.

Versoepeling

Namens de voorstanders prees CDA-senator Walsma het wetsvoorstel aan als een versoepeling waar 38% van de veehouderijbedrijven profijt van heeft. Omdat het CDA de oorspronkelijke wet te streng vond, stemde de fractie daar destijds in 2002 tegen.

De tegenstanders van nu wezen erop dat zij meer belang hechten aan bescherming van de natuur. De versoepeling leidt er volgens hen toe, dat de natuur minder snel vooruit gaat dan mogelijk was geweest onder de geldende wet die strenge eisen stelt aan de ammoniakuitstoot.

Minder snel

Minister Veerman bestreed de opvatting dat de natuur als gevolg van de wetswijziging 'achteruit' zou gaan. Hij vond ook niet dat de regering in dit geval economie liet voorgaan boven ecologie. Hij gaf wel toe dat de bescherming minder snel gaat dan zou kunnen. Maar hij wees erop dat de overheid is aangesteld om op te treden als partner van de burger. "De overheid moet tot de harten van de mensen spreken en niet louter optreden als regelgevend orgaan, zei minister Veerman tijdens zijn laatste optreden als minister in de senaat. Volgens hem leiden de natuurgebieden in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) niet onder de versoepelde ammoniakregels.

Ammoniakdeken

Staatssecretaris Van Geel vond het 'jammer' dat de linkse fracties hun stem aan het wetsvoorstel onthielden. Naar zijn mening gaat het er vooral om de 'ammoniakdeken' boven Nederland te verdunnen. Daar is het beleid van de regering op gericht. Zodra dit het geval is zal de piekbelasting door veehouderijbedrijven meer opvallen. Dan ontstaat vanzelf het inzicht dat ook daar meer aan gedaan moet worden. Volgens Van Geel is de voorgestelde versoepeling te verdedigen omdat ook de veehouderijbedrijven beseffen dat het totaal van ammoniakuitstoot omlaag moet. Zij weten welke richting het uitgaat, aldus Van Geel.


Deel dit item: