Met haar eerste toespraak in de Eerste Kamer schreef mevrouw Lagerwerf-Vergunst (ChristenUnie) dinsdag 25 september 2007 een stukje parlementaire historie. Het is nog niet eerder voorgekomen dat een vrouwelijke senator als lid van een van de kleinere christelijke fracties, in dit geval die van de ChristenUnie, het woord voerde. Sinds jaar en dag werken de fracties van CU en SGP samen in de senaat. Dit is zo gebleven ook nu de CU deelneemt aan het kabinet-Balkende-Bos-Rouvoet en de SGP geacht wordt in de oppositie te zitten. De SGP is nog altijd tegen het passieve kiesrecht voor vrouwen, maar mevrouw Lagerwerf-Vergunst wees er in het slot van haar maidenspeech dinsdag op, dat ook hier sprake is van enige ontwikkeling: zij mocht als CU-vrouw ook namens de SGP-fractie het woord voeren.
Wederzijdse erkenning geldelijke boetes
Het gebeurde bij het debat over de invoering van een besluit van de Europese Unie over de wederzijdse erkenning van geldelijke sancties (boetes). Op basis van dit kaderbesluit kunnen inwoners van de ene lidstaat in hun eigen land en door hun eigen overheid invordering verwachten van boetes die zij in een andere lidstaat hebben opgelopen. Het gaat daarbij om vier verschillende soorten geldelijke sancties, te weten geldboetes, schadevergoedingen aan slachtoffers, betalingen van geldbedragen voor een slachtofferfonds en proceskosten. Na een debat met justitieminister Hirsch Ballin ging de Eerste Kamer akkoord met het voorstel. GroenLinks liet aantekenen tegen het voorstel te zijn.
Overschrijden invoeringstermijn
In het debat kritiseerde mevrouw Broekers-Knol (VVD) de overschrijding van de invoeringstermijn. Al op 22 maart 2007 had de kaderrichtlijn van de EU ingevoerd moeten zijn. Volgens minister Hirsch Ballin was van de 27 EU-landen alleen Finland voor die datum klaar. De minister van Justitie wees erop aan dat ook Nederland 'op tijd' had kunnen zijn, want het wetsvoorstel is al een jaar geleden ingediend. Het heeft daarom aan de duur van de behandeling in de Tweede Kamer gelegen dat de Eerste Kamer zich er nu pas mee kon bezighouden. Mevrouw Broekers drong erop dat de lidstaten bij een volgende gelegenheid anticiperen op wat van hen wordt verwacht. Zij doelde op de invoering van een soortgelijk EU-besluit over de ten uitvoerlegging van vrijheidsstraffen. Laat de lidstaten alvast beginnen met het inventariseren van de noodzakelijke detentieruimte, adviseerde mevrouw Broekers.
Federaal Europa
CDA-senator Van de Beeten wees erop dat het proces van Europese eenwording op het gebied van veiligheid al dateert van voor de terroristische aanvallen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten. De wederzijdse erkenning van geldelijke sancties is naar zijn mening weer een stap op weg naar een federaal Europa.
Waarschuwing
De CDA-senator waarschuwde de regering dat zijn fractie niet nog een keer akkoord gaat met een wetsvoorstel waar van alles wordt 'ingepeuterd'. In het onderhavige wetsvoorstel was bijvoorbeeld een technische wijziging opgenomen inzake het verlenen van gratie. Dit had volgens Van de Beeten niets van doen met het wetsvoorstel. De volgende keer zegt het CDA 'nee', dreigde hij.
Toezegging
Mevrouw Westerveld van de PvdA voelde minister Hirsch Ballin op wat technische punten aan de tand. Zo kreeg zij uiteindelijk de toezegging van de minister dat boetes die ten onrechte blijken te zijn geïnd worden terugbetaald. Mevrouw Lagerwerf kreeg van de minister te horen dat geen onderscheid wordt gemaakt tussen sancties die dateren van voor en na 22 maart 2007 (de beoogde invoeringsdatum).
Terughoudend
Namens de fractie van GroenLinks sprak mevrouw Böhler haar bezorgdheid uit over de verantwoordelijkheid die de regering bij de burger legt als het gaat om de kennis van een ander rechtssysteem. Bij sommige delicten in een ander land kan een burger denken dat hij zich aan de wet houdt, omdat hij de fijnheden van de wet in een ander land niet kent, aldus de GroenLinks-senator. SP-senator Kox signaleerde dat over het geheel genomen de invloed van nationale parlementen op Europa tanende is. Naar de mening van de SP gaan de ontwikkelingen in Europa te snel en dat gaat ten koste van het draagvlak onder de burgers. De SP is zeer terughoudend als het gaat om verdere samenwerking in Europa, zei Kox.
Deel dit item: