Met 37 stemmen voor en 36 tegen heeft de Eerste Kamer dinsdag 2 december ingestemd met het Initiatiefvoorstel-Halsema dat het mogelijk wil maken om formele wetten door de rechter te laten toetsen aan enkele bepalingen in de Grondwet (28.331).
Alle aanwezige leden van de CDA-fractie stemden tegen, hoewel er enkele voorstanders van een vorm van toetsing in de fractie zijn, zei woordvoerder Dölle in zijn stemverklaring. De voorstanders vinden de nadelen van het voorstel Halsema dat integrale toetsing door alle rechters mogelijk maakt echter te groot. Ook de VVD-fractie stemde tegen, evenals de leden van de SGP. Alle overige fracties stemden voor. Woordvoerder Rehwinkel van de PvdA liet weten dat in zijn fractie tot het laatste moment tegenstanders van het voorstel waren, maar dat zij geen blokkade willen opwerpen tegen het voorstel. Na de volgende Tweede Kamerverkiezingen wordt het voorstel in tweede instantie nogmaals behandeld en moet het door een meerderheid van tweederde door Tweede én Eerste Kamer worden goedgekeurd. "Dan maken wij als PvdA een nieuwe afweging", zei Rehwinkel.
SP-fractievoorzitter Kox zei dat zijn fractie zou voorstemmen omdat de burgers meer rechtsbescherming krijgen, terwijl de rol van de wetgever zelf niet wordt uitgehold. "Het voorstel verdient het voordeel van de twijfel", oordeelde Kox. Mevrouw Lagerwerf-Vergunst sloot zich namens de fractie van de ChristenUnie bij deze redenering aan met verwijzing naar het kernprogramma van haar partij, waarin wordt gepleit voor instelling van een Constitutioneel Hof voor toetsing van wetten aan de Grondwet. Senator Engels sprak namens de fracties van D66 en OSF steun voor het wetsvoorstel uit. Ook senator Yildirim die een eenmansfractie vormt, stemde voor omdat de rechtsbescherming van de burger ermee gebaat zou zijn.
Deel dit item: