Op 22 mei 2014 bracht de Canadese Senaatsvoorzitter, de heer Noël Kinsella, een bezoek aan de Eerste Kamer. Hij werd vergezeld door de Canadese senator James Cowan en de Canadese ambassadeur in Nederland James Lambert.
De Senaatsvoorzitter had een ontmoeting met de Voorzitter van de Eerste Kamer en de Leden Franken en Van Kappen. Het gezelschap sprak over de uitstekende betrekkingen tussen Nederland en Canada, gebaseerd op de gedeelde geschiedenis, en over de overeenkomsten en verschillen tussen de Canadese Senaat en de Eerste Kamer. Zo is bijvoorbeeld een van de grootste verschillen tussen de twee Senaten dat de Leden in Canada worden benoemd en niet gekozen, zoals in Nederland het geval is.
De goede betrekkingen tussen beide landen gaf de heer Kinsella weer aan de hand van de kunst van het Canadese Inuit volk waarin het basiselement water een cruciale rol speelt. Zo zei hij "between our peoples there is only water", waarmee hij doelde op de nauwe band tussen onze volkeren, die ondanks de enorme Atlantische Oceaan tussen onze landen, zeer hecht is. Daarnaast is er gesproken over het belang van betrokkenheid van beide landen bij internationale organisaties en het samen optrekken als "like-minded contries". Daarbij benadrukte de Nederlandse delegatie het belang van het Canadese lidmaatschap van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).
Na een gezamenlijke lunch had de Canadese Senaatsvoorzitter een gesprek met de Leden Hoekstra (Eerste Kamer) en Leegte (Tweede Kamer) over de Atlantic Gateway, een ‘corridor’ voor Trans-Atlantische handel en transport tussen de Atlantische havens van Canada en de Europese havens. De verbinding van de havens aan de oostkust van Canada liggen op een dag korter varen vanaf Europa dan andere havens in Noord-Amerika en bieden een goede rechtstreekse verbinding met een groot achterland (verspreid over heel Noord-Amerika). Deze verbinding is vergelijkbaar met de verbinding vanuit Rotterdam naar het Europese achterland. In 2018 wordt er ook een oliepijpleiding opgeleverd vanaf Montreal naar de havens die voorziet in de afzet van 1,3 miljoen vaten ruwe olie per dag. De economische mogelijkheden en het voorzien van de groeiende energiebehoefte van Europa kwamen zodoende ter sprake in het gesprek.
De Voorzitter en Kamerleden kijken terug op een zeer geslaagd bezoek, waarbij grote wederzijdse wil is getoond om de parlementaire betrekkingen in de nabije toekomst verder aan te halen.
Deel dit item: