Parlementaire delegatie bezoekt Zweeds parlement



Een parlementaire delegatie onder leiding van de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Ankie Broekers-Knol en Anouchka van Miltenburg, heeft dinsdag 26 augustus een bezoek gebracht aan het Zweedse parlement - de Riksdag - in Stockholm. Het bezoek vond plaats in het kader van de viering van vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Zweden, op uitnodiging van de Voorzitter van het Zweedse parlement, Per Westerberg. Van de Nederlandse delegatie maakten verder Tineke Strik, voorzitter van de commissie voor Europese Zaken in de Eerste Kamer en Angelien Eijsink, voorzitter van de commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer, deel uit.

Het bezoek werd afgesloten met een bijzonder cadeau van de Nederlandse Staten-Generaal aan Voorzitter Per Westerberg van het Zweedse parlement: hij ontving uit handen van de Voorzitters van de beide Kamers een kopie van het verdrag dat Zweden en Nederland in 1614 - dit jaar precies vierhonderd jaar geleden - tekenden. Het verdrag was tot nu toe alleen in Nederland te bezichtigen.

Het verdrag werd op 5 april 1614 getekend door een afgevaardigde van de koning van Zweden, de Nederlander Jacob van Dijck en zeven vertegenwoordigers van de Nederlandse Staten-Generaal. Het verdrag hield onder meer in dat Zweden en Nederland ambassadeurs zouden uitwisselen; Nederland werd het eerste land waar Zweden een ambassade opende. Ook werden in het verdrag afspraken gemaakt over handelsrelaties en onderlinge militaire steun.

In april van dit jaar bracht het Zweedse koningspaar - koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia - nog een bezoek aan het Rijksmuseum, waar het originele verdrag onderdeel van de collectie is. Vanaf vandaag is een kopie ervan ook in Zweden te bezichtigen; zowel de Voorzitter van het Zweedse parlement als de directeur van het Nationaal Archief ontving een exemplaar. Bij de overhandiging stond Voorzitter Van Miltenburg stil bij de betekenis ervan: "Het bezoek en het cadeau onderstrepen het belang van goede betrekkingen tussen onze parlementen, gekenmerkt door openhartigheid en vriendschap."

Broekers-Knol memoreerde de langdurige diplomatieke betrekkingen tussen Zweden en Nederland. "Al vierhonderd jaar een goede band... je zou kunnen zeggen: een goed huwelijk", aldus Broekers-Knol. De parlementaire delegatie bezocht onder andere het Zweedse parlement, de Riksdag, het stadhuis en het Nationaal Archief en had ontmoetingen met de Voorzitter en Vicevoorzitters van het parlement, de Voorzitter van de Commissie voor Buitenlandse Zaken, de Voorzitter van de gemeenteraad en de Zweedse minister voor Handel. Ook werd gesproken met Nederlanders die in Zweden werken en wonen.


Deel dit item: