COSAC bespreekt de toekomst van de supranationale democratie in de EU



Op 1 en 2 december 2014 vond de plenaire vergadering van de LII COSAC in de Italiaanse Senaat te Rome plaats. COSAC is de interparlementaire bijeenkomst van de commissies voor Europese Zaken van de parlementen van de Europese Unie. De Nederlandse delegatie bestond uit de Eerste Kamerleden Strik (GroenLinks, voorzitter van de commissie EUZA) en Schrijver (PvdA, vicevoorzitter van de commissie EUZA), en de Tweede Kamerleden Leegte (VVD), Verheijen (VVD), Potters (VVD), Maij (PvdA) en Van Bommel (SP).

Op de agenda van de COSAC-bijeenkomst stond onder andere de aanbieding van het halfjaarlijkse COSAC-rapport, de bespreking van de ingekomen brieven en de bespreking van en stemming over de conclusies en aanbevelingen. Hoofdonderdeel van COSAC is echter de plenaire bespreking van verschillende actuele thema's, zoals de stand van zaken van het Italiaanse Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie door de Premier van Italië, de heer Renzi, en een debat over de democratische controle op EU-agentschappen.

Bij de bespreking van de toekomst van de supranationale democratie sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon, met onder andere een inleiding door de nieuwe Eurocommissaris voor Betere regulering en Inter-Institutionele Relaties, de heer Timmermans, vroeg senator Strik in haar inbreng tijdens het debat met name aandacht voor beïnvloedingsmogelijkheden van nationale parlementen in de fases vóór de totstandkoming en na de publicatie van een Commissievoorstel. Verder steunde zij in haar inbreng het, door het Deense Parlement in het voorjaar 2014 geïnitieerde, voorstel om een werkgroep op te richten over de rol van nationale parlementen in de EU en riep op dat naast nationale parlementen ook het Europese Parlement hieraan deel zou nemen.

Senator Schrijver kondigde tijdens het agendapunt over de bespreking van de herziening van de Europa 2020-Strategie een amendement in de aanbevelingen aan, dat beoogde lidstaten op te roepen tot het aannemen van een nationale lidstaatverklaring over de besteding van EU-fondsen. Een dergelijke verklaring draagt bij aan de transparantie en verantwoording over de besteding en kan een groter vertrouwen van de burger in de EU bevorderen. Het amendement is positief ontvangen, maar is uiteindelijk niet aangenomen.

In de bijeenkomst is eveneens het beleid van de Europese Unie ten aanzien van de Oostelijke en Mediterraanse buurlanden besproken. Senator Strik wees tijdens het debat nogmaals op de ernst van de huidige vluchtelingencrisis en het verschil tussen de Italiaanse reddingsoperatie, Mare Nostrum, en de Europese Triton-operatie onder leiding van Frontex. Zij herinnerde de aanwezige delegaties aan de oproep van UNHCR om meer vluchtelingen te hervestigen.

De geamendeerde conclusies en aanbevelingen van deze LII COSAC zijn aan het eind van de tweedaagse vergadering met consensus aangenomen.


Deel dit item: