De commissies van de Eerste Kamer hebben op dinsdag 21 januari 2020 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.
Schriftelijke inbreng
Monitoringsrapportage NSL 2019
Inbreng voor schriftelijk overleg naar aanleiding van de brief van de minister voor Milieu en Wonen van 18 december 2019 over het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) wordt geleverd door de fracties van CDA (Prins-Modderaar) en PvdA (Recourt).
Aanvullingswet grondeigendom Omgevingswet
Inbreng voor nader voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van VVD (Meijer), CDA (Rietkerk) en ChristenUnie (Verkerk).
Voorkomen schommelingen in gemeentefonds
Inbreng voor schriftelijk overleg over de brief van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 18 december 2019 over aanpassingen om schommelingen in het gemeentefonds te voorkomen of te dempen inzake voorstellen samen trap-op, samen trap-af wordt geleverd door de fracties van CDA (Rietkerk) en PvdA (Koole).
Aanbevelingen Staatscommissie Herijking ouderschap
Inbreng voor nader schriftelijk overleg naar aanleiding van het verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister voor Rechtsbescherming naar aanleiding van de kabinetsreactie op aanbevelingen Staatscommissie Herijking ouderschap wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (De Boer) en SP (Janssen) gezamenlijk en de fractie van de ChristenUnie (Bikker). De fractie van de PvdA sluit zich aan bij de vragen van de fracties van GroenLinks en SP.
Aanpak georganiseerde ondermijnende criminaliteit
Inbreng voor nader schriftelijk overleg naar aanleiding van de toezegging de Kamer een afschrift toesturen van een brief aan de Tweede Kamer inzake het contourenplan breed offensief tegen georganiseerde ondermijnende criminaliteit wordt geleverd door de fracties van D66 (Dittrich), GroenLinks (Veldhoen) en ChristenUnie (Bikker). De minister van Justitie en Veiligheid zal verzocht worden de vragen te beantwoorden vóór het beleidsdebat over de staat van de rechtsstaat dat op 10 maart 2020 zal plaatsvinden.
Biometrie vreemdelingenketen
Inbreng voor schriftelijk overleg naar aanleiding van de brief van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid ter aanbieding van (de reactie op) de vervolgevaluatie van de Wet biometrie vreemdelingenketen wordt geleverd door de fractie van GroenLinks (Karimi).
Toekomst pensioenstelsel
Inbreng voor schriftelijk overleg naar aanleiding van de brief van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de voortgang van de uitwerking van het pensioenakkoord; Toekomst pensioenstelsel, wordt uiterlijk 23 januari 2020 geleverd door de leden van de 50PLUS-fractie (Van Rooijen).
Toezegging beleid regionale omroepen
Inbreng voor schriftelijk overleg met de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media over toezeggingen met betrekking tot het overnemen van de motie-Ten Hoeve in wetsvoorstel regionale publieke omroepen, redactionele onafhankelijkheid regionale omroep (34.264) en de positie van Omrop Fryslân (idem) wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (Veldhoen) en ChristenUnie (Bikker).
Verdere activering participatie jonggehandicapten en harmonisatie Wajongregimes
De commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid besluit inbreng voor het nader voorlopig verslag te leveren op 4 februari 2020. De leden van de fracties van GroenLinks (Van Gurp) en PvdA (Sent) overwegen inbreng te leveren.
Europese Green Deal
Inbreng voor politieke dialoog met de Europese Commissie wordt geleverd door de fracties van FVD (Van der Linden) en PvdD (Teunissen).
Informatie over quota in de visserij
Inbreng voor schriftelijk overleg naar aanleiding van de brief van de minister van LNV van 13 december 2019 wordt geleverd de fractie van FVD (Van der Linden).
Divers
Mondeling overleg over langdurige zorg en over jeugdstelsel
De commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) had een mondeling overleg met de minister van VWS over de decentralisaties in de zorg aan de hand van de evaluatie van de hervorming van de langdurige zorg en de ontwikkelingen in het jeugdstelsel.
-
Langdurige zorg (34.104); brief van de minister van VWS inzake beantwoording vragen Evaluatie hervorming langdurige zorg (EK, U)
-
Langdurige zorg (34.104); brief aan de minister van VWS met vragen voor het mondeling overleg inzake Evaluatie hervorming langdurige zorg (EK, T)
-
Langdurige zorg (34.104); brief van de minister van VWS inzake evaluatie hervorming langdurige zorg door het Sociaal en Cultureel Planbureau (EK, R)
-
Langdurige zorg (34.104); brief van de minister van VWS inzake aanbieding eindrapport van de evaluatie van de hervorming van de langdurige zorg en een eerste beleidsreactie (EK, N)
Mondeling overleg over reductiedoelstelling kinderarmoede
De commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid had een mondeling overleg met de staatssecretaris van SZW over het uitvoeren van de motie-Kox om te komen tot een reductiedoelstelling teneinde de armoede onder kinderen structureel te verlagen.
Deel dit item: