De Eerste Kamer heeft dinsdag 30 november ingestemd met de derde verlenging van de Tijdelijke wet maatregelen covid-19. De fracties van CDA, VVD, GroenLinks, SP, 50PLUS, PvdA, D66 en ChristenUnie stemden voor, de fracties van SGP, Fractie-Nanninga, FVD, Fractie-Otten, PVV en PvdD stemden tegen het wetsvoorstel. De OSF-fractie was afwezig. De Kamer stemde ook over zeven van de acht moties die tijdens het debat een week eerder waren ingediend.
Eén motie is aangenomen, namelijk:
-
-De motie van senator Van der Voort (D66) die de regering verzoekt om zowel de informatievoorziening als het bestrijden van desinformatie betreffende corona en het coronabeleid te intensiveren en daarover aan de Eerste Kamer te rapporteren.
Zes moties werden door de Eerste Kamer verworpen. Eén motie is aangehouden.
Het wetsvoorstel regelt de goedkeuring van de derde verlenging van de geldingsduur van de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 (Twm) met drie maanden van 1 september 2021 tot 1 december 2021. De Twm bevat de maatregelen in het kader van covid-19. Deze wet (of onderdelen daarvan) kunnen steeds met drie maanden verlengd worden. De onderdelen waarvan de geldigheidsduur niet wordt verlengd vervallen dan. De verlenging gebeurt met een koninklijk besluit. Nadat het koninklijk besluit is genomen, moet de verlenging via een goedkeuringswet worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer.
Aangenomen moties
De volgende motie werd door de Eerste Kamer aangenomen :
-
-De motie van senator Van der Voort (D66) die de regering verzoekt om zowel de informatievoorziening als het bestrijden van desinformatie betreffende corona en het coronabeleid te intensiveren en daarover aan de Eerste Kamer te rapporteren.
Verworpen moties
De volgende moties werden door de Eerste Kamer verworpen :
-
-De motie van senator Van Hattem (PVV) die wil dat wordt afgezien van maatregelen die onderscheid maken in de behandeling van gevaccineerden en ongevaccineerden.
-
-De motie van senator Van Hattem (PVV) die de verbreding van de coronatoegangsbewijzen en de inzet van 2G-beleid als onwenselijk beschouwt.
-
-De motie van senator Van Hattem (PVV) die de regering verzoekt de voorgenomen invoering van een permanent Europees coronacertificaat niet te steunen.
-
-De motie van senator Van Hattem (PVV) die wil dat er in Nederland nooit en te nimmer een lockdown komt voor Nederlanders die om welke reden dan ook niet gevaccineerd zijn, zoals in Oostenrijk het geval is.
-
-De motie van senator Nanninga (Fractie-Nanninga) die de regering verzoekt om de Kamer vóór het kerstreces een overzicht te sturen dat vermeldt gedurende welke periode het kabinet stuurde op welke factoren als hoofddoel van de maatregelen, welke factoren contextueel waren, hoe deze factoren werden gemonitord en wat de motivering voor deze keuze was.
-
-De motie van senator Otten (Fractie-Otten) die de regering oproept om zo snel mogelijk concrete plannen uit te werken, in samenspraak met medische professionals, om gespecialiseerde coronacentra op korte termijn operationeel te hebben.
Aangehouden moties
De volgende motie werd aangehouden :
-
-De motie van senator Otten (Fractie-Otten) die de regering verzoekt om op de kortst mogelijke termijn een Chief Medical Officer aan te stellen die direct rapporteert aan de minister-president en die de coronamaatregelen op vertrouwenwekkende en heldere wijze kan communiceren naar de bevolking en zo mede de maatschappelijke polarisatie onder controle kan krijgen.
Deel dit item: