De Eerste Kamer heeft in de plenaire vergadering van dinsdag 5 april stilgestaan bij het overlijden op 16 maart jl. op 88-jarige leeftijd van oud-senator Piet Bukman. Hij was vijf jaar lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal voor het CDA, van 10 juni 1981 tot 14 juli 1986. In de Eerste Kamer hield hij zich bezig met Antilliaanse en buitenlandse zaken, en ontwikkelingssamenwerking.
Na zijn afstuderen begon Piet Bukman bij de Nederlandse Christelijke Boeren en Tuindersbond (CBTB) als agrarisch voorlichter. In de daaropvolgende jaren bekleedde hij verschillende functies binnen de CBTB. Van 1975 tot oktober 1980 was hij voorzitter van de bond. Op 11 oktober 1980 werd Bukman de eerste voorzitter van de nieuw opgerichte partij: het Christen-Democratisch Appèl. Het CDA was tot stand gekomen na een fusie van KVP, ARP en CHU.
Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn zei tijdens de herdenking: "Leidinggeven aan het samengaan van de verschillende christelijke politieke bloedgroepen was geen eenvoudige opgave. Bukman kwam zelf voort uit de ARP, maar brak met de antirevolutionairen om zo het CDA tot een echte eenheidspartij te maken. Zijn leiderschapsstijl werd door sommigen als autoritair ervaren, maar bleek wel effectief in het fusieproces."
Nog geen jaar nadat hij CDA-voorzitter was geworden, werd Bukman geïnstalleerd als lid van de Eerste Kamer. Bukman stopte als senator en partijvoorzitter om minister voor Ontwikkelingssamenwerking te worden in kabinet-Lubbers II. In het derde kabinet-Lubbers was hij een klein jaar staatssecretaris van Economische Zaken, voor hij minister van Landbouw, Natuurbehoud en Visserij werd. Na de verkiezingen van 1994 kwam hij met het CDA in de oppositiebankjes in de Tweede Kamer. De laatste anderhalf jaar van zijn Tweede Kamerlidmaatschap was Bukman Voorzitter van de Kamer waar hij aansluitend is herdacht.
Voorzitter Bruijn: "Piet Bukman speelde een grote rol in de Nederlandse politiek en samenleving, en in het bijzonder in de totstandkoming van zijn partij. Zijn verbondenheid met het openbaar bestuur en het algemeen maatschappelijk belang zijn een voorbeeld voor velen. Moge ons respect voor zijn persoon en zijn verdiensten voor de samenleving en de Nederlandse parlementaire democratie tot steun zijn voor zijn familie en vrienden."
Deel dit item: