Nieuws uit de commissies van 5 maart 2024



Een aantal Eerste Kamercommissies heeft op dinsdag 5 maart 2024 vergaderd over de voortgang van de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Schriftelijke inbreng

Begrotingsstaten Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De fractie PvdD (Visseren-Hamakers) levert schriftelijke inbreng voor de begrotingsstaten Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Diergezondheidsfonds 2024. Het wetsvoorstel is gereed voor plenaire behandeling met demissionair minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof. De commissie spreekt een voorkeur uit voor plenaire behandeling op 12 maart 2024.

Ordebeleid criminele vreemdelingen

De fracties GroenLinks-PvdA (Karimi), D66 (Dittrich), JA21 (Nanninga) en Volt (Perin-Gopie) leveren inbreng over het wetsvoorstel Aanscherping openbare ordebeleid voor criminele vreemdelingen.

Jaarlijkse evaluatie Omgevingswet

De fractie van de BBB (Kemperman) levert inbreng voor nader schriftelijk overleg met demissionair minister Van der Wal voor Natuur & Stikstof.

Rechtstaat Europese Unie

De fracties GroenLinks-PvdA (Karimi) en JA21 (Nanninga) leveren inbreng voor schriftelijk overleg met de regering over de situatie van de rechtsstaat in de Europese Unie.


Hamerstukken

Begrotingsstaat Mobiliteitsfonds 2024

De commissie Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving brengt blanco verslag uit, teneinde het wetsvoorstel als hamerstuk af te doen.

Begrotingsstaat Deltafonds 2024

De commissie Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving brengt blanco verslag uit, teneinde het wetsvoorstel als hamerstuk af te doen.


Overig

Technische briefing

Ambtenaren van het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport verzorgden een technische briefing voor de gelijknamige commissie. Met de 13-jarige meervoudig gehandicapte Mikki als sprekend voorbeeld werden de knelpunten van de ‘gezondheidsinfrastructuur’ besproken. In geval van Mikki blijken haar ouders veel tijd kwijt te zijn met ervoor zorgen dat de juiste informatie bij de juiste instelling terecht komt, zodat er goede zorg wordt verleend. Gestreefd wordt naar een landelijke dekking van gezondheidsinformatie en het wegnemen van knelpunten voor gegevensuitwisseling. De door de Eerste Kamer in april 2023 unaniem aangenomen Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg werd door het ministerie genoemd als stap in de goede richting. De presentatie terugkijken kan hier.

Nationaal Groeifonds

De commissie Economische Zaken (EZK) besprak de brief van demissionair minister Micky Adriaansens van EZK van 1 maart 2024. Aanleiding voor de brief was het mondeling overleg met de minister op 27 februari, waarin senatoren om toelichting vroegen over onder meer de impact van de vorige drie rondes van het Nationaal Groeifonds, het aandeel van marktpartijen en de aanpassing van criteria. De commissie zet op dit moment geen vervolgstappen. Mogelijk zullen de onderwerpen terugkeren in de behandeling van de begroting voor 2025. De commissie besluit de status van de toezeggingen T03761 en T03762 te wijzigen in 'voldaan' en de status van de motie-Kroon c.s. (36410 L, F) ongewijzigd te handhaven als 'niet uitgevoerd'.

Behandeling Belastingplan

De commissie van Financiën wil meer tijd nemen voor de behandeling van het pakket Belastingplan 2025, in lijn met motie-Martens (GroenLinks-PvdA) over een meerjarige wetgevingsagenda fiscaliteit. De commissie verzoekt de griffie om ambtelijk na te gaan bij het ministerie van Financiën en de Tweede Kamer waar het behandelschema Pakket Belastingplan 2025 mogelijk extra ruimte biedt voor de behandeling in de Eerste Kamer. De commissie besluit verder om de planning voor het Pakket Belastingplan 2025 opnieuw te agenderen, zodra de fiscale beleids- en uitvoeringsagenda is ontvangen. De commissie zal demissionair staatssecretaris De Vries van Financiën uitnodigen voor een mondeling overleg over de fiscale beleids- en uitvoeringsagenda.

Overleg met minister-president Aruba

De commissie voor Koninkrijksrelaties (KOREL) ging in gesprek met Evelyna Wever-Croes, minister-president van Aruba en Juan Thijsen, gevolmachtigde minister van Aruba. Op de agenda stonden onder meer de herfinanciering van covid-leningen en de Rijkswet Aruba financieel toezicht.

Staat van Migratie 2022

De commissies Immigratie & Asiel/ JBZ-Raad verzoeken de staf om demissionair staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid te herinneren aan de brief van 14 november 2023 met nadere vragen over de 'Staat van Migratie 2022'.

Kennismakingsgesprek Defensie

De commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking had een nader kennismakingsgesprek met demissionair staatssecretaris Van der Maat van Defensie. Kijk het gesprek hier terug.


Deel dit item: