Senaat gaat in gesprek met Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050



Nederland telt in 2050 22,8 miljoen inwoners, zo becijferde de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050 in haar rapport ‘Gematigde groei’ dat in 2024 verscheen. Een snelle bevolkingsgroei zorgt ervoor dat Nederland drukker, grijzer en diverser wordt en dat heeft impact op onze publieke voorzieningen, infrastructuur en beschikbare ruimte. De staatscommissie bracht verschillende scenario’s voor Nederland in kaart, net als de manieren waarop de overheid hier invloed op kan uitoefenen.

Na behandeling in de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer de staatscommissie uitgenodigd voor een openbaar gesprek over haar rapport, op voorstel van de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het gesprek zal onder meer gaan over de relevantie van de geschetste scenario’s voor toetsing van wetgeving en het handelingsperspectief van de senaat. Gezien de breedte van het rapport zijn alle Kamerleden uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Het gesprek met de staatscommissie is op dinsdagavond 8 april en wordt gemodereerd door SZW-commissievoorzitter Mei Li Vos (GroenLinks-PvdA).

Thema’s en programma

De bijeenkomst start met een inleiding door Richard van Zwol, voorzitter van de staatscommissie. Daarna volgen drie blokjes waarin – de inhoudsopgave van het rapport volgend – achtereenvolgens de demografische scenario's worden besproken, de gevolgen van demografie voor ruimte, economie en publieke voorzieningen en sociale cohesie en robuuste keuzes. Thema’s die aan bod zullen komen, zijn onder andere de impact van de vergrijzing en de krimp van de arbeidsmarkt in relatie tot mantelzorg. Daarnaast is de trek naar de stad vanuit noordelijke en oostelijke regio’s een belangrijk thema, evenals de bereikbaarheidsopgave in de landelijke gebieden. De senatoren willen het ook graag hebben over de betekenis van het verschil in demografische ontwikkelingen voor het platteland en de stedelijke omgeving.


Praktische informatie

Het openbaar gesprek is dinsdag 8 april van 18.30 tot 20.00 uur. U kunt de bijeenkomst bijwonen of volgen via de livestream. Meer informatie over de Eerste Kamer bezoeken vindt u hier.

De Eerste Kamer organiseert geregeld dit soort openbare gesprekken en deskundigenbijeenkomsten om meer te leren over de impact van wetsvoorstellen in de praktijk. De deskundigen die worden uitgenodigd verschillen en kunnen afkomstig zijn van bijvoorbeeld universiteiten, uitvoeringsinstellingen, maatschappelijke organisaties of andere Hoge Colleges van Staat.


Deel dit item: