De staatssecretaris van OCW zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen van het lid Meindertsma (PvdA), toe om met alle betrokken partijen normen te ontwikkelen waaraan cultuurhistorisch onderzoek moet voldoen en dat hij deze normen een zodanige plaats in het bestel zal geven dat deze het meest effectief zijn. Zodra deze normen gereed zijn, zal de staatssecretaris beide Kamers informeren. Tevens zegt de staatssecretaris toe dat hij zal monitoren op welke wijze gemeenten omgaan met de cultuurhistorie in bestemmingsplannen. De Kamer zal drie jaar na het verschijnen van de nulmeting 'Verantwoord moderniseren', worden geïnformeerd over het effect van het beleid en of er verbeteringen nodig zijn.
Nummer | T01412 |
---|---|
Status | voldaan |
Datum toezegging | 24 mei 2011 |
Deadline | 31 december 2016 |
Verantwoordelijke(n) | Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap |
Commissie | commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) |
Soort activiteit | Brief |
Categorie | overig |
Onderwerpen | cultuurhistorie monumentenzorg |
Kamerstukken | Wijziging Monumentenwet 1988 en Wet algemene bepalingen omgevingsrecht inzake modernisering monumentenzorg (32.433) |
Kamerstukken I 2010/11, 32 433, G, p. 2-3
"Wat betreft normen waar cultuurhistorisch onderzoek aan moet voldoen, bevestig ik in deze brief wat ik in uw Kamer toezegde, namelijk om met alle betrokken partijen in overleg te gaan om te komen tot breed in de beroepsgroep gedragen normen voor cultuurhistorisch en bouwhistorisch onderzoek. Voor de bouwhistorie zijn overigens de afgelopen jaren al belangrijke stappen gezet. Op deze manier realiseren we een bruikbaar instrument voor overheden, opdrachtgevers en belanghebbenden bij het opstellen van of reageren op bestemmingsplannen. Dit is in lijn met de geest van de motie van mevrouw Meindertsma.
(...)
Tijdens het debat met uw Kamer heb ik, in reactie op het voorstel van mevrouw Meindertsma om de normen via de Amvb Ruimte te borgen, aangegeven dat ik terughoudend ben met het introduceren van nieuwe wettelijke voorschriften. Een wettelijke verankering van minimale normen hoeft niet de beste aanpak te zijn. Ik wijs op de Kwaliteitsnormen Archeologie (KNA). (...) Ik ben er daarom geen voorstander van dat borging van normen voor cultuurhistorisch onderzoek via de Amvb Ruimte plaatsvindt, zeker nu ik die normen nog niet ken. Maar ik zeg wel toe, in lijn met de geest van de motie Meindertsma c.s. dat de normen zo in het bestel een plaats moeten krijgen dat ze het meest effectief zijn. En dat de normen snel aangepast moeten kunnen worden aan nieuwe inzichten.
Monitor
Met het opnemen van cultuurhistorie in het Besluit ruimtelijke ordening slaat de monumentenzorg een nieuwe weg in. In voorbereiding daarop heeft de Erfgoedinspectie het afgelopen jaar onderzoek gedaan of en hoe cultuurhistorisch onderzoek door gemeenten wordt verricht. Het is een 0-meting die vaststelt hoe op dit moment, vóór de wijziging van het Besluit ruimtelijke ordening, wordt omgegaan met cultuurhistorie in bestemmingsplannen. Het rapport met de titel «Verantwoord moderniseren, bouw- en cultuurhistorisch onderzoek bij gemeenten» komt in juni beschikbaar en zal aan beide Kamers worden gezonden. Na drie jaar zal de Erfgoedinspectie het onderzoek herhalen, zodat wordt gemonitord wat het effect van het beleid is en of verbeteringen nodig zijn. Zodra de normen gereed zijn, zal ik beide Kamers hierover informeren en daarbij aangeven op welke wijze de normen in het bestel zullen functioneren."
Handelingen I 2010/11, 29, p. 7
Mevrouw Meindertsma (PvdA) : "Voorzitter. Bij de behandeling van dit wetsvoorstel vorige week hebben wij gevraagd om normen op te stellen waaraan cultuurhistorisch en bouwhistorisch onderzoek zou moeten voldoen en deze waar mogelijk te verankeren in juridische en financiële regelingen. De discussie aan het eind van het debat de vorige week ging over de vraag op welke wijze deze juridische verankering zou moeten plaatsvinden. Daarover heeft de minister een brief geschreven, gedateerd 27 mei 2011, waarin hij aangeeft dat hij, zoals in het debat toegezegd, met alle betrokken partijen normen wil gaan ontwikkelen waaraan cultuurhistorisch onderzoek moet voldoen, en dat deze normen zowel in de advisering over vergunningverlening als bij de subsidieverlening door het Rijk zullen worden toegepast. In lijn met de geest van mijn aangehouden motie wil hij de normen een zodanige plaats in het bestel geven dat deze het meest effectief zijn. Daarnaast wordt gemonitord op welke wijze gemeenten omgaan met de cultuurhistorie in bestemmingsplannen na het opnemen van de cultuurhistorie in het Besluit ruimtelijke ordening. De beide Kamers zullen worden geïnformeerd over de normen en over de wijze waarop deze in het bestel zullen functioneren. Wij zijn verheugd met deze uitleg van de staatssecretaris over de inhoud van onze motie (32433,letter E) en wij kunnen op grond daarvan instemmen met het wetsvoorstel. Wij trekken de aangehouden motie in als overbodig."
Brondocumenten
-
brief van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap inzake de rapportage "Verantwoord moderniseren" EK, H
voor kennisgeving aangenomen op 13 september 2011 -
stemming (aangenomen, voor: Fractie-Yildirim, VVD, D66, OSF, CDA, PvdA, ChristenUnie en de SGP) en stemming over een tweetal moties Handelingen EK 2010/2011, nr. 29/7, blz: 7
-
brief van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap inzake de motie-Meindertsma (EK 32.433, E) EK, G
voor kennisgeving aangenomen op 21 juni 2011
-
21 maart 2017
nieuwe status: voldaan
Voortgang: -
8 maart 2017
nieuwe status: voldaan
Voortgang: -
14 februari 2017
nieuwe status: voldaan
Voortgang: -
9 februari 2017
nieuwe status: deels voldaan -
21 april 2015
nieuwe deadline: 31 december 2016
nieuwe status: deels voldaan
Voortgang: -
15 april 2015
nieuwe status: deels voldaan
Voortgang:documenten:-
-Verslag van een schriftelijk overleg inzake halfjaarlijks rappel toezeggingen
voor kennisgeving aangenomen op 21 april 2015
EK, G
-
-
9 september 2014
nieuwe status: deels voldaan
Voortgang: -
7 juli 2014
nieuwe status: openstaand
Voortgang:documenten:-
-brief inzake uitstel planning toezegging monumentenzorg
voor kennisgeving aangenomen op 9 september 2014
EK, J
-
-
12 februari 2013
nieuwe status: voldaan
Voortgang: -
5 februari 2013
nieuwe status: openstaand
Voortgang: -
31 januari 2013
nieuwe status: openstaand
Voortgang:documenten:-
-brief inzake cultuurhistorisch onderzoek in de vormgeving van de ruimtelijke ordening
voor kennisgeving aangenomen op 12 februari 2013
EK, I
-
-Cultuurhistorisch onderzoek in de vormgeving van de ruimtelijke ordening bij 32433 ek-I
-
-
9 februari 2012
nieuwe deadline: 1 juli 2014
nieuwe status: openstaand -
24 mei 2011
toezegging gedaan