Verslag van de plenaire vergadering van dinsdag 10 september 2024



Parlementair jaar 2023/2024, 39e vergadering

Aanvang: 13.30 uur

Sluiting: 14.04 uur

Status: gecorrigeerd


Bekijk de video van dit verslagpunt

Opening

Voorzitter: Bruijn

Tegenwoordig zijn 70 leden, te weten:

Van Aelst-den Uijl, Aerdts, Van Apeldoorn, Bakker-Klein, Van Ballekom, Baumgarten, Belhirch, Bezaan, Van Bijsterveld, Bovens, Bruijn, Crone, Dessing, Dittrich, Doornhof, Fiers, Van Gasteren, Geerdink, Goossen, Van der Goot, Griffioen, Van Gurp, Hartog, Van Hattem, Heijnen, Holterhues, Janssen, Janssen-van Helvoort, Jaspers, Kaljouw, Karimi, Kemperman, Ton van Kesteren, Klip-Martin, Kluit, Van Knapen, Koffeman, Kroon, Lagas, Van Langen-Visbeek, Lievense, Martens, Van Meenen, Meijer, Nanninga, Nicolaï, Van den Oetelaar, Oplaat, Panman, Perin-Gopie, Petersen, Prins, Ramsodit, Recourt, Rietkerk, Van Rooijen, Roovers, Rosenmöller, Schalk, Schippers, Van Strien, Talsma, Thijssen, Van Toorenburg, Veldhoen, Visseren-Hamakers, Vogels, Vos, De Vries en Van Wijk.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Ik open de vergadering van de Eerste Kamer der Staten-Generaal van dinsdag 10 september 2024. Ik heet de leden, de medewerkers, de aanwezigen op de publieke tribune en iedereen die deze vergadering via de livestream volgt van harte welkom.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Mededelingen

De voorzitter:

Ingekomen zijn berichten van verhindering van de leden:

Marquart Scholtz en Huizinga-Heringa, wegens deelname aan de GBVB-conferentie in het buitenland;

Croll, wegens persoonlijke omstandigheden.

Deze berichten worden voor kennisgeving aangenomen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Collega's. Ik hoop dat u een goed reces heeft gehad waarin u energie heeft opgedaan voor het nieuwe parlementaire jaar dat volgende week begint, op Prinsjesdag. Vandaag is de laatste vergadering van het parlementaire jaar 2023-2024, hoe gek dat ook moge voelen nu we juist weer opstarten. Het is de laatste vergadering. Daarom geef ik op deze eerste dag ná het reces en tegelijk de laatste dag van het parlementaire jaar een kleine reflectie op het politieke werk in Den Haag en tevens een vooruitblik op het nieuwe parlementaire jaar. Dit doe ik in de woorden van Aad Nuis, die onder meer staatssecretaris van Cultuur was in het eerste kabinet-Kok, lid van de Eerste Kamer voor D66, maar ook dichter. Hij schreef:

Binnenhof

Het stille hart van wervelwinden,

in dit glas water, Nederland,

waar ik mij steeds terug moet vinden

naast dagtoerist en demonstrant.

Bestaat dit echt of zijn wij spoken,

figuren dansend hand in hand,

gedurig in koud vuur ontstoken

door woorden van dor zand?

Ga maar bij dichters, boeren kijken:

hun taal, hun grond vast in de hand.

Hier blijft de werkelijkheid ontwijken —

net naast de rand.

Toch zoemt en trilt het hier van krachten,

huist hier het hart (meer dan 't verstand)

van wat ik grijnzend hoog blijf achten:

mijn land.

Vanuit dat hart zetten wij — want ik ga ervan uit dat ik hier namens alle leden kan spreken — ons ook weer het aanstaande parlementaire jaar in voor ons land.

De ingekomen stukken staan op een lijst die in de zaal ter inzage ligt. Op die lijst heb ik voorstellen gedaan over de wijze van behandeling. Als aan het einde van de vergadering daartegen geen bezwaren zijn ingekomen, neem ik aan dat de Kamer zich met de voorstellen heeft verenigd.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Hamerstuk

Aan de orde is de behandeling van:

- de brief van de voorzitter van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken d.d. 10 september 2024 inzake de adviesaanvraag aan de Raad voor het Openbaar Bestuur (29362, letter N).

Deze brief wordt zonder beraadslaging en zonder stemming aanvaard.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Verlangt iemand aantekening?

Dat is niet het geval.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Mededelingen


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Aan de orde is het voorstel om de vervaltermijn van de volgende vijf aangehouden moties met twaalf weken te verlengen:

  • de motie-Nicolaï over een verbod voor het delen van gegevens uit een verkenning ten behoeve van OOG-interceptie (36263, letter L);
  • de motie-Koffeman c.s. over het uitwerken van een resolutieplan met scenario's voor KLM (36410, letter C);
  • de motie-Koffeman over de hubfunctie van Schiphol (36410-XII, letter I);
  • de motie-Nicolaï c.s. over een juridisch oordeel over het gebruiken van militaire middelen voor het afvuren van clustermunitie (36410-V, letter J);
  • de motie-Dittrich c.s. over het verzoek om de IND de mogelijkheid te bieden kansrijke asielzoekers schriftelijk te "horen" (36333, letter H).

Op grond van artikel 67, eerste lid, van het Reglement van Orde zullen de moties respectievelijk op 10 september en 17 september van rechtswege vervallen.

Kan de Kamer instemmen met het voorstel tot verlenging van de termijn van aanhouden voor de vijf genoemde moties?

Dat is het geval.

Wenst een van de leden aantekening?

Dat is niet het geval.

Daarmee zijn de moties aangehouden.

Ingekomen is een beschikking van de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal houdende aanwijzing van:

  • het Eerste Kamerlid Kroon en het Tweede Kamerlid De Roon tot leden van de NAVO Parlementaire Assemblee;
  • het Eerste Kamerlid Goossen en het Tweede Kamerlid Pool tot plaatsvervangend leden van de NAVO Parlementaire Assemblee;
  • het Eerste Kamerlid Van Gasteren en de Tweede Kamerleden Kops, Vlottes en Palmen tot plaatsvervangend leden van de OVSE Parlementaire Assemblee;
  • de Tweede Kamerleden Kops en Pierik tot plaatsvervangend leden van de Benelux Interparlementaire Assemblee.

Op verzoek van de BBB-fractie heb ik op grond van artikel 30 van het Reglement van Orde van de Eerste Kamer het lid Van Knapen aangewezen als lid van de commissie voor Europese Zaken (EUZA), het lid Van Gasteren als lid van de commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V), en het lid Van Knapen als lid van de commissie voor Koninkrijksrelaties (KOREL) in plaats van het lid Van Gasteren.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Afscheid van het lid Van den Berg

Aan de orde is het afscheid van het Eerste Kamerlid Van den Berg (VVD).


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Collega's. Wij nemen hier vandaag afscheid van de heer Van den Berg, die tegenover mij zit. U heeft mij per brief laten weten met ingang van vandaag ontslag te nemen van de Eerste Kamer, omdat deze rol zich lastig laat combineren met uw hoofdfunctie, zoals u aangaf in uw ontslagbrief.

Meneer Van den Berg. U werd lid van de Eerste Kamer in januari 2022, toen het vorige kabinet een week oud was, en u verlaat de Kamer een week voordat het nieuwe kabinet voor het eerst zijn plannen presenteert. In juni 2022 hield u uw maidenspeech bij maar liefst zes wetsvoorstellen om de Grondwet te wijzigen. U memoreerde bij die gelegenheid dat het een voorrecht was om als achterachterkleinzoon van mr. Johan Antoni Philipse, lid van de Eerste Kamer in de periode 1849 tot 1871, waarvan 18 jaar Kamervoorzitter, ruim 150 jaar later lid te zijn van de senaat.

Het was bovendien een voorrecht, zo zei u, om gezien uw wetenschappelijke en politieke achtergrond — u bent bestuurskundige en liberaal — een maidenspeech te kunnen houden bij zes grondwetswijzigingen. In uw bijdrage stond u stil bij het tijdloze belang voor liberalen van de Grondwet en van grondrechten enerzijds. Anderzijds betoogde u dat de Grondwet en het constitutionele gedachtegoed vanuit bestuurskundig perspectief zelden zo relevant zijn geweest.

U haalde dit voorjaar het landelijke nieuws door een inbreng in de commissie voor Economische Zaken en Klimaat over het stoppen met de gaswinning in Groningen. Dat roept wat emotie op, merk ik.

(Hilariteit)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

U gaf aan, in reactie op de ontstane ophef, dat dat niet uw bedoeling was geweest met uw vragen voor een zorgvuldige behandeling, juist vanwege het impactvolle politieke en maatschappelijke dossier.

Als leider van de Nederlandse delegatie in de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa was u de afgelopen jaren ook met regelmaat in Straatsburg aan het werk voor mensenrechten, rechtsstaat en democratie.

Sinds 1 juni bent u voorzitter van Universiteiten van Nederland. Een plek waar u als bestuurskundige én politiek ervaringsdeskundige als een vis in het water bent. Het is u op het lijf geschreven. Bovendien een plek die uw volledige aandacht verdient.

Beste Caspar, ik wens je — en ik weet zeker dat ik namens alle collega's spreek — alle goeds toe in je verdere werkzaamheden. Je vertrek is een verlies voor de Eerste Kamer.

Dan verzoek ik de heer Van den Berg om voor het rostrum plaats te nemen en schors ik de vergadering voor enkele ogenblikken, zodat de leden afscheid van u kunnen nemen nadat ik dat gedaan heb.

(Applaus)

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Mededelingen


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Dan vraag ik nu met veel plezier uw aandacht voor leerlingen uit groep 8 van de Mr. Van Eijckschool uit Rotterdam. Daar zijn ze!

(Applaus)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Deze leerlingen zullen ons de kersverse koffertjes van de Derde Kamer voor dit jaar aanbieden. Daar zijn we ontzettend blij mee. De Derde Kamer is een lesprogramma voor groep 7 en 8 van de basisschool. De leerlingen leren aan de hand van het materiaal in het koffertje hoe de Nederlandse democratie werkt. Er is ook een prijsvraag verbonden aan het lesprogramma. Scholen die aan de wedstrijd meedoen, kunnen een dag als Kamerlid winnen, waarin een bezoek aan de Eerste Kamer en de Tweede Kamer wordt gebracht. Samen met Kamerleden zullen ze leren debatteren als een pro.

De Derde Kamer is bedacht en gemaakt door de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal in samenwerking met ProDemos. Als u zelf een koffertje aan een klas wilt geven, kunt u dit ophalen bij de Griffie.

Dan ga ik zo dadelijk eerst de vergadering sluiten, zodat daarna de leerlingen van de Mr. Van Eijckschool de koffertjes aan de fractievoorzitters en aan mij kunnen uitreiken.

Ik vraag de fractievoorzitters voor hun bankje te gaan staan. Ik verzoek de overige leden nog even te blijven zitten tijdens de overhandiging.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Sluiting

Sluiting 14.04 uur.


Bijlages

Lijst van besluiten en ingekomen stukken

Lijst van besluiten:

De Voorzitter heeft na overleg met het College van fractievoorzitters besloten om:

a. de behandeling van het volgende hamerstuk te doen plaatsvinden op 10 september 2024:

Brief aan de voorzitter van de Eerste Kamer over adviesaanvraag aan de Raad voor het Openbaar Bestuur (29362, N);

b. de plenaire behandeling van het volgende debat te doen plaatsvinden op 19 november 2024:

Algemene Financiële Beschouwingen;

c. de plenaire behandeling van het volgende debat te doen plaatsvinden op 9 en 10 december 2024:

Pakket Belastingplan 2025.

Lijst van ingekomen stukken, met de door de Voorzitter ter zake gedane voorstellen:

1. de volgende door de Tweede Kamer der Staten-Generaal aangenomen wetsvoorstellen:

Jaarverslag en slotwet van de Koning 2023 (36560-I);

Jaarverslag en slotwet Staten-Generaal 2023 (36560-IIA);

Jaarverslag en slotwet overige Hoge Colleges van Staat, Kabinetten van de Gouverneurs en de Kiesraad 2023 (36560-IIB);

Jaarverslag en slotwet Ministerie van Algemene Zaken, het Kabinet van de Koning en de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 2023 (36560-III);

Jaarverslag en slotwet Koninkrijksrelaties en het BES-fonds 2023 (36560-IV);

Jaarverslag en slotwet Ministerie van Buitenlandse Zaken 2023 (36560-V);

Jaarverslag en slotwet Ministerie van Justitie en Veiligheid 2023 (36560-VI);

Jaarverslag en slotwet Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 2023 (36560-VII);

Jaarverslag en slotwet Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 2023 (36560-VIII);

Jaarverslag en slotwet Ministerie van Financiën en Nationale Schuld 2023 (36560-IX);

Jaarverslag en slotwet Ministerie van Defensie 2023 (36560-X);

Jaarverslag en slotwet Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat 2023 (36560-XII);

Jaarverslag en slotwet Ministerie van Economische Zaken en Klimaat 2023 (36560-XIII);

Jaarverslag en slotwet Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Diergezondheidsfonds 2023 (36560-XIV);

Jaarverslag en slotwet Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2023 (36560-XV);

Jaarverslag en slotwet Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 2023 (36560-XVI);

Jaarverslag en slotwet Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking 2023 (36560-XVII);

Jaarverslag en slotwet Mobiliteitsfonds 2023 (36560-A);

Jaarverslag en slotwet Gemeentefonds 2023 (36560-B);

Jaarverslag en slotwet Provinciefonds 2023 (36560-C);

Jaarverslag en slotwet Deltafonds 2023 (36560-J);

Jaarverslag en slotwet Defensiematerieelbegrotingsfonds 2023 (36560-K);

Jaarverslag en slotwet Nationaal Groeifonds 2023 (36560-L).

Deze wetsvoorstellen zullen in handen worden gesteld van de desbetreffende commissies;

2. de volgende regeringsmissives:

een, van de minister-president, inzake ontslag bewindslieden kabinet-Rutte IV en naamswijziging ministeries (griffienummer 175504);

een, van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, inzake Uitvoeringsovereenkomsten inzake art. 13, 14 en 15 tussen België en Luxemburg en Nederland gesloten Verdrag inzake politiesamenwerking; Brussel, 28 september 2023 (griffienummer 175552);

een, van alsvoren, inzake aanbieding CTIVD-toezichtsrapporten 77 en 78 over de inzet van journalisten als agent (griffienummer 175486);

een, van alsvoren, inzake nadere vragen over de uitkomsten van de Personeelsenquête Rijk (PER) over racisme (griffienummer 174728.02);

een, van alsvoren, inzake voorhang wijziging Bfv 2001 in verband met wijzigingen van de maatstaven van de algemene uitkering van het Gemeentefonds (griffienummer 175669);

een, van alsvoren, inzake uitstelbericht beantwoording nadere vragen over de uitkomsten van de Personeelsenquête Rijk (PER) over racisme op de werkvloer (griffienummer 174728.01);

een, van de staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering c.s., inzake Ruimtelijk Ontwikkelingsprogramma Caribisch Nederland (griffienummer 175512);

een, van de minister van Buitenlandse Zaken, inzake verslag Raad Algemene Zaken d.d. 25 juni 2024 (griffienummer 175441.01);

een, van alsvoren, inzake verslag Raad Buitenlandse Zaken 24 juni 2024 (griffienummer 175452.01);

een, van alsvoren, inzake lijsten van verdragen in voorbereiding (griffienummer 175591);

een, van alsvoren, inzake BZ-kwartaalrapportage EU-wetgevingsonderhandelingen Q2 2024 (griffienummer 175649);

een, van alsvoren, inzake geannoteerde agenda Europese Politieke Gemeenschap (griffienummer 175648);

een, van alsvoren, inzake geannoteerde agenda Raad Buitenlandse Zaken van 22 juli 2024 (griffienummer 175643);

een, van alsvoren, inzake verslag Europese Politieke Gemeenschap van 18 juli 2024 (griffienummer 175648.01);

een, van alsvoren, inzake verslag Raad Buitenlandse Zaken van 22 juli 2024 (griffienummer 175644);

een, van alsvoren, inzake geannoteerde agenda van de informele Raad Buitenlandse Zaken 29 augustus 2024 (griffienummer 175651);

een, van alsvoren, inzake uitstel beantwoording vragen naar aanleiding van de Rapportage 2023 - Internationale Mensenrechtenprocedures (griffienummer 175285.02);

een, van alsvoren, inzake verslag van de Europese Raad van 27 en 28 juni 2024 (griffienummer 175479.01);

een, van de minister van Defensie, inzake verslag Raad Buitenlandse Zaken Defensie 28-29 mei 2024 (griffienummer 175203.01);

een, van de staatssecretaris van Defensie, inzake voortgang gecoördineerd definitief besluit RCR-procedure Herwijnen (griffienummer 165192.68);

een, van alsvoren, inzake Woo-besluit inzake het voorgenomen militair radarstation Herwijnen in de periode 2022-2023 (griffienummer 165192.67);

een, van de minister van Economische Zaken en Klimaat, inzake verslag Raad Concurrentievermogen 8 en 9 juli 2024 (griffienummer 175457.01);

een, van alsvoren, inzake aanvullende advisering over zes projecten Nationaal Groeifonds uit de eerste, tweede en derde ronde en jaarverslag Adviescommissie Nationaal Groeifonds (griffienummer 175201.22);

een, van alsvoren, inzake geannoteerde agenda voor de informele Raad Algemene Zaken (RAZ) - Cohesie d.d. 6 september in Boedapest (griffienummer 175654);

een, van alsvoren, inzake geannoteerde agenda informele Energieraad 15 en 16 juli 2024 (griffienummer 175554);

een, van de minister van Financiën, inzake nazending geannoteerde agenda eurogroep en Ecofin-Raad 15 en 16 juli 2024 (griffienummer 175524.01);

een, van alsvoren, inzake verslag Financieel Stabiliteitscomité 5 juli 2024 (griffienummer 175603);

een, van alsvoren, inzake verslag eurogroep en Ecofin-Raad van 15 en 16 juli 2024 (griffienummer 175524.02);

een, van alsvoren, inzake deel I aanbieden jaarverslag Beheer Staatsdeelnemingen 2023 (griffienummer 175508);

een, van alsvoren, inzake deel II aanbieden jaarverslag Beheer Staatsdeelnemingen 2023 (griffienummer 175508);

een, van alsvoren, inzake geannoteerde agenda eurogroep en Ecofin-Raad 15-16 juli 2024 (griffienummer 175524);

een, van alsvoren, inzake verslag eurogroep en Ecofin-Raad 20 en 21 juni 2024 (griffienummer 175377.02);

een, van alsvoren, inzake voorstel jaarbegroting Europese Unie 2025 (griffienummer 175546);

een, van alsvoren, inzake afschrift Tweede Kamerbrief over de voortgangsrapportage van NLFI over de Volksbank 2024 (griffienummer 173663.02);

een, van alsvoren, inzake beantwoording vertrouwelijke vragen ter inzage (griffienummer 175270);

een, van de staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst, inzake voorhang renseigneringsbepaling artikelen 22 en 22a UBIB 2001 (griffienummer 175593);

een, van alsvoren, inzake afschrift van de brief van 14 juni aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal met als bijlage het rapport naar aanleiding van evaluatie van de extraterritoriale kostenregeling, de 30%-regeling en de partiële buitenlandse belastingplicht (griffienummer 175510);

een, van alsvoren, inzake proces uitvoering amendement-Omtzigt over inzage in het fiscaal dossier met een bezwaar en beroepsmogelijkheid (griffienummer 175559);

een, van alsvoren, inzake nadere inlichtingen verzoekschrift DPH CvR (griffienummer 174080.08);

een, van alsvoren, inzake dienstverleningsovereenkomst met SGH (griffienummer 168989.13);

een, van alsvoren, inzake afschrift brief Toelichting nota van wijziging hersteloperatie toeslagen (griffienummer 173455.06);

een, van de minister van Infrastructuur en Waterstaat, inzake verslag Transportraad d.d. 17 juni 2024 (griffienummer 175279.02);

een, van alsvoren, inzake voorhang ontwerpbesluit wijziging Binnenvaartpolitiereglement in verband met het faciliteren van vergaande geautomatiseerde vaart (griffienummer 175517);

een, van alsvoren, inzake verslag Milieuraad 17 juni 2024 (griffienummer 175327.03);

een, van alsvoren, inzake verzoek om afschrift van een brief aan de TK over waterkwaliteit (griffienummer 175632);

een, van alsvoren, inzake beantwoording nadere vragen naar aanleiding van mondeling overleg 18 april 2023 (griffienummer 172778.11);

een, van de staatssecretaris Openbaar Vervoer en Milieu, inzake beantwoording schriftelijke vragen informele Milieuraad 11-12 juli 2024 (griffienummer 175573);

een, van alsvoren, inzake nahang betreffende wijziging Vuurwerkbesluit in verband met implementatie van de Benelux-beschikking met betrekking tot de Pyro-pass (griffienummer 175610);

een, van de minister van Justitie en Veiligheid, inzake afschrift eerste haljaarbericht politie 2024 naar de Eerste Kamer (griffienummer 175565);

een, van alsvoren, inzake jaarbericht Openbaar Ministerie 2023 (griffienummer 175514);

een, van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, inzake monitoring Wet inburgering 2021 (griffienummer 167323.09);

een, van alsvoren, inzake afschrift brief TK over WODC-incidentenmonitor 2017-2023 (griffienummer 175525);

een, van de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, inzake geannoteerde agenda informele Landbouwraad 8-10 september 2024 Boedapest (griffienummer 175659);

een, van alsvoren, inzake kennisgeving toezending ontwerpbesluit maïs aan Raad van State (griffienummer 175660);

een, van alsvoren, inzake verslag Landbouw- en Visserijraad 15 juli 2024 (griffienummer 175568.01);

een, van alsvoren, inzake geannoteerde agenda Landbouw- en Visserijraad 15 juli 2024 (griffienummer 175568);

een, van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, inzake verslag Landbouw- en Visserijraad 24 juni 2024 (griffienummer 175402.01);

een, van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap c.s., inzake aanbieding onderzoekskaders 2024 Inspectie van het Onderwijs en de verslagen van de Ringen (griffienummer 175505);

een, van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, inzake aanbiedingsbrief EK verslag formele Raad WSB 20 juni 2024 (griffienummer 175555);

een, van alsvoren, inzake aanbiedingsbrief geannoteerde agenda formele Raad WSB 16 juli 2024 (griffienummer 175516);

een, van alsvoren, inzake schriftelijk overleg ontwerpbesluit tot wijziging Besluit kinderopvangtoeslag in verband met de indexatie van toetsingsinkomens en maximumuurprijzen en de inzet van de eerste tranche van het ingroeipad (griffienummer 175519);

een, van alsvoren, inzake verslag 112de Internationale Arbeidsconferentie (griffienummer 175515);

een, van alsvoren, inzake nazending NOW-evaluaties (griffienummer 175574);

een, van alsvoren, inzake aanbiedingsbrief verslag van de formele Raad Werkgelegenheid en Sociaal Beleid van 16 juli 2024 (griffienummer 175601);

een, van alsvoren, inzake vragen naar aanleiding van het voorgehangen ontwerpbesluit wijziging Besluit kwaliteit kinderopvang in verband met het verhogen van de kwaliteit van de gastouderopvang (griffienummer 175393.01);

een, van de staatssecretaris Participatie en Integratie, inzake rectificatie bijlage 1 Kamerbrief resultaten banenafspraak 2023 (griffienummer 175579.01);

een, van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, inzake appreciatie voorstel besluit Gemengd Comité CETA inzake aanvullende voorschriften voor het mkb (griffienummer 175642);

een, van alsvoren, inzake geannoteerde agenda informele EU-Gezondheidsraad 24-25-juli 2024 (griffienummer 175542);

een, van alsvoren, inzake verslag formele EU-Gezondheidsraad 21 juni 2024 (griffienummer 175328.01);

een, van alsvoren, inzake Uitvoeringsregeling Waarschuwingsregister zorgfraude (griffienummer 175645);

een, van alsvoren, inzake uitnodiging informele kennismaking op het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport van 16.00 tot 17.00 uur op 3 september 2024 (griffienummer 175665);

een, van alsvoren, inzake voorhangbrief wijziging experiment bekostiging wijkverpleging (griffienummer 175557);

een, van de staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport, inzake schriftelijk overleg inzake het ontwerpbesluit houdende wijziging van het Tabaksbesluit in verband met invoering standaardverpakkingen sigaren en elektronisch dampwaar (griffienummer 175351.04);

een, van de minister van Klimaat en Groene Groei, inzake verslag informele Energieraad 15 en 16 juli (griffienummer 175554.01);

een, van alsvoren, inzake ontwerpbesluit, houdende wijziging van het Warmtebesluit in verband met aanpassing van de tariefregulering (griffienummer 175662);

een, van alsvoren, inzake uitstel beantwoording Kamervragen over Europees actieplan voor windenergie (griffienummer 175234.01);

een, van alsvoren, inzake antwoord Kamervragen Europees actieplan voor windenergie (griffienummer 175234.02);

een, van de minister voor Medische Zorg, inzake afschrift brief verkenning aanvullende bevoegdheidsgrondslagen Wpg - aanbieding adviezen (griffienummer 170150.209);

een, van de minister voor Rechtsbescherming, inzake voorhang ontwerpbesluit verplicht elektronisch communiceren professionele wettelijke vertegenwoordiger (griffienummer 175558);

een, van alsvoren, inzake aanbieden jaarverslag Rechtspraak 2023 (griffienummer 175509);

een, van alsvoren, inzake aanbieding ontwerpbesluit bescherming slachtoffergegevens (griffienummer 175523);

een, van alsvoren, inzake deel I adviesrapport Staatscommissie rechtsstaat (griffienummer 175220.02);

een, van alsvoren, inzake deel II adviesrapport Staatscommissie rechtsstaat (griffienummer 175220.02);

een, van alsvoren, inzake deel III adviesrapport Staatscommissie rechtsstaat (griffienummer 175220.02);

een, van alsvoren, inzake voorhang Ontwerpbesluit verplicht elektronisch communiceren professionele wettelijke vertegenwoordigers (griffienummer 175531);

een, van de staatssecretaris voor Rechtsbescherming, inzake voorhang Ontwerpbesluit verplicht elektronisch communiceren professionele wettelijke vertegenwoordigers (griffienummer 175637).

De Voorzitter stelt voor deze missives voor kennisgeving aan te nemen. De bijlagen zijn neergelegd bij de Directie Inhoud ter inzage voor de leden;

3. de volgende geschriften:

een, van D.W., inzake "Pensioenen en AOW" (griffienummer 175638);

een, van A.C., inzake "De wolf is gevaarlijk voor mens en dier en moet hier weg" (griffienummer 175551).

Deze geschriften worden van belang geacht voor alle commissies;

een, van H.B., inzake "Pleidooi voor een versterkte rol van de Eerste Kamer als chambre de réflexion" (griffienummer 175657);

een, van R.V., inzake "Afschaffen heersen door deskundigen" (griffienummer 175670).

Deze geschriften worden van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken;

een, van D.R., inzake "De zwakke IT en digitalisering van het UWV" (griffienummer 175578).

Dit geschrift wordt van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Digitalisering;

een, van E.D., inzake "Energiewet (36378)" (griffienummer 175412.02);

een, van M.D., inzake "Afrekening blokverwarming" (griffienummer 175589).

Deze geschriften worden van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat;

een, van R.K., inzake "Forensenbelasting onzekerheid over de juistheid" (griffienummer 175581).

Dit geschrift wordt van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Financiën;

een, van A.T., inzake "Gezinshereniging" (griffienummer 175572);

een, van A.V., inzake "Ministerie kan niks doen voor met uitzetting bedreigde Mikael" (griffienummer 175622).

Deze geschriften worden van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Immigratie & Asiel / JBZ-Raad;

een, van A.B., inzake "Het rijgedrag van de bestuurders van fatbikes" (griffienummer 175630).

Dit geschrift wordt van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving;

een, van B.M., inzake "Wet drempelverlaging omgang grootouders" (griffienummer 166632.07);

een, van H.M., inzake "Conflict met de gemeente Utrecht" (griffienummer 175487);

een, van M.H., inzake "Misstanden in de rechtsstaat" (griffienummer 175563);

een, van M.H., inzake "Misstanden in de rechtstaat II" (griffienummer 175563.01);

een, van R.A., inzake "Melding en bezwaarschrift"(griffienummer 175647);

een, van T.L., inzake "Verzoek aan Eerste Kamer inzake petitie van 13 september 2022" (griffienummer 175668).

Deze geschriften worden van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid;

een, van E.A., inzake "Renovatie woningen Curaçao" (griffienummer 175640);

een, van F.D., inzake "Elektriciteituitval op het eiland Sint-Maarten" (griffienummer 175629);

een, van O.L., inzake "To whom it may concern from the ppl of St. Maarten" (griffienummer 175629.01).

Deze geschriften worden van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties;

een, van S.G., inzake "Verzoek om schadeherstel structurele problemen bij sociale dienstverlening en oproep tot ingrijpen 700 miljoen daklozen 2030" (griffienummer 175639).

Dit geschrift wordt van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid;

een, van E.M., inzake "Zorgvraag" (griffienummer 175536).

Dit geschrift wordt van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

een, van A.J., inzake "Verzoekschrift" (griffienummer 175429.02);

een, van L.M., inzake "Bezwaar op verzoekschrift" (griffienummer 175587);

een, van T.V., inzake "Verzoekschrift" (griffienummer 175472.01);

een, van T.V., inzake "Verzoekschrift" (griffienummer 175472.02).

Deze geschriften worden van belang geacht voor de leden van de commissie voor de verzoekschriften.

De Voorzitter stelt voor deze geschriften voor kennisgeving aan te nemen.