Verslag van de vergadering van 13 juli 2021 (2020/2021 nr. 46)
Aanvang: 13.30 uur
Status: gecorrigeerd
Aan de orde is de herdenking van mevrouw A. Kreutzkamp-Schotel i.
De voorzitter:
Aan de orde is de herdenking van mevrouw A. Kreutzkamp-Schotel. Ik verzoek de leden te gaan staan.
Vandaag gedenken wij Amy Kreutzkamp-Schotel die op 15 december 2020 overleed. Zij was van 18 september 1979 tot 15 september 1980 lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal voor het CDA.
Amy Schotel werd op 18 juni 1927 geboren in Bandoeng, in toenmalig Nederlands-Indië. Ze volgde de lagere school in Batavia en Semarang, net zoals de hbs. De laatste jaren van de hbs maakte ze af in Perth, Australië.
In 1946 begon zij aan de Rijksuniversiteit Utrecht aan de studie geneeskunde. Acht jaar later behaalde ze haar artsexamen. Na haar huwelijk in 1954 werkte Amy Kreutzkamp-Schotel enige jaren als coassistent in het St. Jozefziekenhuis in Heerlen. Ook heeft ze enige tijd het spreekuur van de reclassering in Heerlen gedaan.
Kreutzkamp-Schotel werd in 1970 verkozen als lid van Provinciale Staten van Limburg namens een van de voorgangers van het CDA, de KVP. Ze was in die periode onder andere voorzitter van de vaste Statencommissie voor Maatschappelijk Werk en Volksgezondheid. In 1979 stopte ze als lid van Provinciale Staten toen ze werd benoemd als voorzitter van de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid van Limburg.
Ongeveer tegelijkertijd werd ze lid van de Eerste Kamer. Kreutzkamp-Schotel werd op 18 september 1979, Prinsjesdag, geïnstalleerd. Dat gebeurde in een vergadering van de Eerste Kamer die plaatsvond na de verenigde vergadering eerder die dag.
Haar maidenspeech hield zij op 3 juni 1980 bij een beleidsdebat over onderwerpen die raakten aan het toenmalige ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk. Ze bepleitte ten aanzien van het emancipatiebeleid dat er ook oog zou zijn voor de meer traditionele vrouwenorganisaties. Ik citeer: "(Ook zij) zijn vóór een meer vrouwgevoelig beleid, maar zij zien wel als risico een emancipatie-allergische reactie van de maatschappij op al te radicale en al te confronterende acties."
Amy Kreutzkamp was al vele jaren actief in het Katholiek Vrouwengilde toen zij in 1975 werd gekozen tot landelijk voorzitter. Bij die gelegenheid gaf zij in de rubriek "Vrouw apart" van het Limburgs Dagblad een interview. Ze zag in haar rol bij het Vrouwengilde ook een verbinding met de politiek, en ik citeer: "Er zit ook politiek in het leiden van een vrouwenbeweging. In een politieke visie moet de plaats van de vrouw ook een rol spelen. Je kunt die dingen niet scheiden."
In 1995 werd zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Amy Kreutzkamp-Schotel was een maatschappelijk zeer betrokken persoon en politica, die zich op verschillende plekken en in verschillende hoedanigheden inzette voor de emancipatie van de vrouw in de samenleving. Moge ons respect voor haar persoon en haar verdiensten voor de samenleving en de Nederlandse parlementaire democratie tot steun zijn voor haar familie en vrienden.
Ik verzoek een ieder om een moment stilte in acht te nemen.
(De aanwezigen nemen enkele ogenblikken stilte in acht.)
De voorzitter:
Dank u wel.