Stemming Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven



Verslag van de vergadering van 9 juli 2024 (2023/2024 nr. 38)

Aanvang: 13.51 uur

Status: ongecorrigeerd

Een verslag met de status "ongecorrigeerd" is niet voor citaten en er kan geen recht aan ontleend worden.


Stemming Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven

Aan de orde is de stemming in verband met het wetsvoorstel Regels ter bevordering van de digitale weerbaarheid van bedrijven (Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven) (36270).


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Ik heet de minister van Asiel en Migratie, namens de regering bij de stemmingen aanwezig, nogmaals van harte welkom, nu die stemmingen ook aan de orde zijn.

Hebben voldoende leden de presentielijst getekend? Dat is het geval.

Dan stemmen wij allereerst over het wetsvoorstel 36270, Regels ter bevordering van de digitale weerbaarheid van bedrijven. Dat is de Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven. Wenst een van de leden een stemverklaring over het wetsvoorstel af te leggen? Mevrouw Van Langen, namens BBB.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Van Langen-Visbeek i (BBB):

Dank u wel, voorzitter. De BBB-fractie onderschrijft het belang van de bevordering van digitale weerbaarheid van Nederlandse bedrijven. Hier is deze wet echter niet voor nodig, maar een effectief communicatie- en scholingsplan. Ook de Raad van State geeft aan dat dit wetsvoorstel overbodig is. Het beoogde wetsvoorstel is niet doelmatig. Het verplicht ons namelijk tot niets. Het is overbodig want het is eenvoudig anders te regelen via de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen en zorgt voor extra regeldruk en uitgaven. Ten slotte hebben wij twijfels over de privacy. De fractie van BBB zal daarom tegen de wet stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Van Langen. Wenst een van de andere leden een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, het CDA, Volt, de PVV, FVD, de VVD, JA21, de ChristenUnie en 50PLUS voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de leden van de fracties van de SP, de PvdD en BBB ertegen, zodat het is aanvaard.