Dit wetsvoorstel breidt het medezeggenschapsrecht van werknemers uit. Het betreft ondermeer het advies- en instemmingsrecht van de ondernemingsraad. Door aanvaarding van amendement Middel c.s. (nr. 59) bevat het voorstel nu tevens de mogelijkheid tot instelling van een personeelsvergadering of personeelsvertegenwoordiging in ondernemingen met 10 tot 50 werknemers.
Modernisering van de medezeggenschapswetgeving is nodig in verband met de voortschrijdende tendens van flexibilisering en decentralisatie en de bestaande knelpunten in het functioneren van de medezeggenschap.
Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.
Het voorstel is op 2 september 1997 door de Tweede Kamer aangenomen. De CD stemde tegen. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 10 februari 1998 aangenomen.
De wet is opgenomen in Staatsblad 107 van 3 maart 1998.
ingediend
19 februari 1996titel
Wijziging van de Wet op de ondernemingsraden en titel 7.10 (arbeidsovereenkomst) van het nieuw Burgerlijk Wetboekschriftelijke voorbereiding
inbreng geleverd door
ondertekening
- minister van Justitie
- minister van Economische Zaken
inwerkingtreding
De dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin de wet wordt geplaatst.
-
-Voortaan moet de ondernemingsraad advies gevraagd worden over onder meer technologische voorzieningen en maatregelen inzake milieuzorg van de onderneming.
-
-Het instemmingsrecht wordt uitgebreid met regelingen inzake privacy en personeelsvolgsystemen.
-
-Door aanvaarding van amendement Van der Stoel (nr. 42) is het instemmingsrecht over onkostenvergoedingen en disciplinaire maatregelen uit het wetsvoorstel geschrapt.
-
-
-Het in het oorspronkelijke wetsvoorstel opgenomen bemiddelingsrecht is door aanvaarding van amendent Van Rooy (nr. 36) uit het wetsvoorstel geschrapt.
-
-Door aanvaarding van het amendement Middel (nr. 61) is de ambtelijk secretaris van de ondernemingsraad beschermd tegen ontslag.
-
-Door aanvaarding van het amendement Middel c.s. (nr. 59) is de oorspronkelijke systematiek van het wetsvoorstel gewijzigd:
-
-in ondernemingen met 50 of meer werknemers dient een ondernemingsraad te worden ingesteld; deze ondernemingsraad krijgt dezelfde wettelijke bevoegdheden als de huidige 100+ ondernemingsraden
-
-in ondernemingen met 10 tot 50 werknemers kan een personeelsvertegenwoordiging worden ingesteld, hetzij op vrijwillige basis door de werkgever, hetzij indien een meerderheid van de werknemers dat wenst
-
-indien in een onderneming met 10 tot 50 werknemers geen personeelsvertegenwoordiging of ondernemingsraad is ingesteld kan een personeelsvergadering worden ingesteld
-
-de bevoegdheden van personeelsraden en personeelsvertegenwoordiging zijn beperkter dan die van de ondernemingsraad
-
6
-
12 mei 1998
brief min Ocw nr. 81c -
10 februari 1998
behandeling EK 19 blz: 843-850, 868-876 -
16 december 1997
eindverslag commissie Szw nr. 81b -
3 december 1997
memorie van antwoord nr. 81a -
3 november 1997
voorlopig verslag commissie Szw nr. 81 -
2 september 1997
gewijzigd voorstel van wet nr. 331