25.020

Verdrag inzake inheemse en in stamverband levende volken in onafhankelijke landen



Dit wetsvoorstel keurt het op 27 juni 1989 te Genève tot stand gekomen Verdrag inzake inheemse en in stamverband levende volken in onafhankelijke landen goed.

Dit Verdrag herziet het oude verdrag nr. 107 uit 1957. Herziening werd wenselijk geacht vanwege de toenemende kritiek op het oude verdrag, mede van de kant van de inheemse en tribale volken zelf.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Tweede Kamer
Schriftelijke voorbereiding
Eerste Kamer
Plenair
 
Afkondiging
Staatsblad(en)

Het voorstel is op 21 mei 1997 aangenomen door de Tweede Kamer. VVD, Unie55+, CD en Hendriks stemden tegen. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 11 november 1997 zonder stemming aangenomen.

De wet is opgenomen in Staatsblad 556 van 27 november 1997.


Kerngegevens

ingediend

19 september 1996

titel

Goedkeuring van het op 27 juni 1989 te Gen ve tot stand gekomen Verdrag betreffende inheemse en in stamverband levende volken in onafhankelijke landen (Verdrag nr. 169 aangenomen door de Internationale Arbeidsconferentie in haar zesenzeventigste zitting)

schriftelijke voorbereiding

inbreng geleverd door

ondertekening

  • minister voor Ontwikkelingssamenwerking

inwerkingtreding

De dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin de wet wordt geplaatst


Hoofdlijnen

  • De kritiek van de inheemse en tribale volken had voornamelijk betrekking op de integratiegedachte in het Verdrag die in de praktijk tot gedwongen assimilatie en landverhuizingen leidde.
  • Verder werd in het Verdrag niet gesproken over 'volken', maar over 'bevolkingsgroepen', wat impliceerde dat hen geen zelfbeschikkingsrecht kon toekomen.
  • Ook gaf het Verdrag aan inheemse volken geen enkele zeggenschap bij de uitvoering van de verdragsbepalingen, noch de mogeljkheid klachten in te dienen.
  • Verdrag nr. 107 trad op 2 juni 1957 in werking en is door 27 landen bekrachtigd. Nederland is geen partij bij dit Verdrag.
  • Omdat het van belang geacht wordt dat het Verdrag een zo breed mogelijk draagvlak krijgt, wordt het ook door Nederland bekrachtigd, ondanks het feit dat Nederland geen inheemse volkeren heeft.

Documenten

0

Er zijn geen documenten gevonden.