Dit voorstel vervangt het door de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingetrokken wetsvoorstel 25.677.
Het voorstel verbiedt het maken van onderscheid op grond van leeftijd bij de werving en selectie van personeel, arbeidsbemiddeling, scholing en bevordering.
Doel van het voorstel is het scheppen van betere voorwaarden voor arbeidsdeelname in alle leeftijdscategorieën, in het bijzonder die van ouderen.
Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.
Staatssecretaris Verstand-Bogaert van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het voorstel bij brief van 18 december 2001 ingetrokken (TK 26.880 nr. 10). Door de inwerkingtreding van de kaderrichtlijn 2000/78/EG zijn ingrijpende wijzigingen nodig. Er wordt een nieuw wetsvoorstel gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid ingediend.
Dit nieuwe voorstel is op 18 december 2001 ingediend, Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij arbeid (28.170).
ingediend
9 november 1999titel
Verbod tot het maken van onderscheid op grond van leeftijd bij werving, selectie, scholing en bevordering bij de arbeid (Wet verbod op leeftijdsdiscriminatie bij de arbeid)schriftelijke voorbereiding
ondertekening
- minister van Justitie
inwerkingtreding
Niet van toepassing
Het voorstel verbiedt leeftijdsdiscriminatie bij werving en selectie van personeel, arbeidsbemiddeling, scholing en bij bevordering.
Onderscheid naar leeftijd is in een aantal gevallen toegestaan. Met name indien bij selectie van personeel sprake is van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang.
Dit is bijvoorbeeld het geval als de uitoefening van een functie bij een bepaalde leeftijd risico's voor de veiligheid en gezondheid met zich brengt.
Zowel direct als indirect onderscheid is verboden. Dit betekent dat ook het gebruik in personeelsadvertenties van kwalificaties als 'pas afgestudeerd' of 'aankomend' verboden is.
De Commissie Gelijke Behandeling ziet toe op de naleving van het verbod en kan een onderzoek instellen naar aanleiding van een klacht van een werknemer, een sollicitant, een werkzoekende of een ondernemingsraad.