Doelstelling van dit wetsvoorstel is het bevorderen van de politieke dialoog, ontwikkelingssamenwerking en handel tussen de Europese Unie en de staten in Afrika, het Carabisch Gebied en de Stille Oceaan (ACSlanden).
Op 23 juni 2000 werd te Cotonou de Partnerschapsovereenkomst ondertekend tussen de ACS-landen en de Europese Gemeenschap. De basisbeginselen van dit verdrag zijn: de uitroeiing van armoede (1), duurzame ontwikkeling (2) en geleidelijke integratie van de ACSlanden in de wereldeconomie (3). De focus ligt op de minst ontwikkelde en lagere inkomenslanden.
Het Europees Ontwikkelingsfonds (EOF) is het voornaamste instrument voor de verstrekking van EU-steun aan de ACS-landen in het kader van het Verdrag van Cotonou en voor samenwerking met de Landen en Gebieden Overzee (LGO) in het kader van het LGO-besluit. De autonome landen in het Koninkrijk (Aruba, Curaçao en Sint Maarten) als ook de bijzondere gemeenten Bonaire, St. Eustatius en Saba hebben de status van LGO en ontvangen op grond daarvan steun vanuit het EOF.
Dit wetsvoorstel geeft uitvoering aan de Goedkeuring van het op 26 juni 2013 te Brussel tot stand gekomen Intern Akkoord tussen de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten van de Europese Unie, in het kader van de Raad bijeen, betreffende de financiering van de steun van de Europese Unie binnen het meerjarig financieel kader voor de periode 2014-2020, overeenkomstig de ACS-EU-partnerschapsovereenkomst, en betreffende de toewijzing van financiële bijstand ten behoeve van de landen en gebieden overzee waarop de bepalingen van het vierde deel van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie van toepassing zijn (Trb. 2013, 145).
Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.
Het voorstel (TK 33.838, nr. 2) is op 17 juni 2014 aangenomen door de Tweede Kamer. CDA, ChristenUnie, SGP, VVD, Van Vliet, 50PLUS/Baay-Timmerman, 50PLUS/Klein, D66, GroenLinks en PvdA stemden voor.
De Eerste Kamer heeft het voorstel op 11 november 2014 als hamerstuk afgedaan. De fracties van PVV en SP is daarbij aantekening verleend.
ingediend
6 januari 2014titel
Goedkeuring van het op 26 juni 2013 te Brussel tot stand gekomen Intern Akkoord tussen de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten van de Europese Unie, in het kader van de Raad bijeen, betreffende de financiering van de steun van de Europese Unie binnen het meerjarig financieel kader voor de periode 2014-2020, overeenkomstig de ACS-EU-partnerschapsovereenkomst, en betreffende de toewijzing van financiële bijstand ten behoeve van de landen en gebieden overzee waarop de bepalingen van het vierde deel van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie van toepassing zijn (Trb. 2013, 145)schriftelijke voorbereiding
inbreng geleverd door
ondertekening
- minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
inwerkingtreding
Met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin de wet wordt geplaatst
Er zijn geen documenten gevonden.