Plenair Van Apeldoorn bij stemming moties Algemene Europese Beschouwingen



Verslag van de vergadering van 10 november 2020 (2020/2021 nr. 9)

Status: gecorrigeerd

Aanvang: 13.34 uur


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Van Apeldoorn i (SP):

Ja, het zit nog niet helemaal in mijn systeem, voorzitter. Is het goed als ik alle moties tegelijkertijd doe? Dat scheelt misschien tijd.

De voorzitter:

Prima. Gaat uw gang.

De heer Van Apeldoorn (SP):

Wij zijn voor de motie-Backer, letter E. Zoals ik in mijn bijdrage van vorige week ook heb gezegd, zijn wij tegen nieuwe bevoegdheden voor de EU, maar wel voor samenwerking op het gebied van volksgezondheid. We verwelkomen dus een onderzoek naar hoe in de context van de pandemie de EU deze coördinerende rol kan oppakken.

Eveneens van het lid Backer is de motie onder F. Wij zijn niet bang voor de feiten. Wij zijn het met de indieners van de motie eens dat het publieke debat en de beleidsafweging gebaat zijn bij zo veel mogelijk feitelijke informatie. Wij zullen dus voor deze motie stemmen, maar we gaan er hierbij wel van uit dat niet alleen de indirecte baten van het Nederlandse lidmaatschap, maar ook de indirecte kosten op basis van het huidige acquis zullen worden meegenomen. Dan heb ik het bijvoorbeeld over de kosten van hoe de interne markt nu vormgegeven is, zoals de administratieve en maatschappelijke kosten van een inefficiënt werkende aanbestedingsrichtlijn, waar ik ook in mijn eigen bijdrage aandacht aan heb gegeven.

Dan de motie-Koole onder G. De SP dringt al vele jaren aan op meer publiek debat over de EU. Bij het referendum over de Grondwet hebben wij daar destijds ook zelf flink aan bijgedragen. Ook richting de conferentie over de toekomst is een breed maatschappelijk debat noodzakelijk. Daar zullen wij ook onze eigen inzet, namelijk een nieuw verdrag, duidelijk maken. Wij zijn dus ook voor deze motie.

De motie-Vendrik onder H steunen wij van harte, want zoals ik vorige week ook al zei, zien wij hoe verschillende lidstaten, met name Polen en Hongarije, de democratische rechtsstaat in hun eigen land ten grave dreigen te dragen. Dat is een existentiële bedreiging voor de EU. Het is dus essentieel dat er een effectief rechtsstaatmechanisme komt in het MFK.

Ten slotte de motie onder J van het lid Schalk. Hier stemmen wij tegen. Wij zijn er vooral voor dat de VN-resoluties die een einde moeten maken aan de bezetting van de Palestijnse gebieden, eindelijk uitgevoerd worden.

Dank, voorzitter. Dat waren de moties.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Van Apeldoorn. Wenst een van de andere leden op dit moment een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval. We stemmen bij zitten en opstaan.