T02219

Toezegging Benoeming raad van toezicht RPO (34.264)



De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen van de leden Atsma (CDA) en Ten Hoeve (OSF), toe bij de benoeming van de eerste raad van toezicht van de RPO het voorstel van de benoemingsadviescommissie integraal over te nemen.


Kerngegevens

Nummer T02219
Status voldaan
Datum toezegging 1 maart 2016
Deadline 1 juli 2016
Verantwoordelijke(n) Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Kamerleden J.J. Atsma (CDA)
drs. H. ten Hoeve (OSF)
Commissie commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie overig
Onderwerpen benoemingen
Raad van Toezicht
RPO
Kamerstukken Toekomstbestendig maken van de publieke mediadienst (34.264)


Uit de stukken

Handelingen I 2015-2016, nr. 18, item 8, blz. 53

De heer Atsma (CDA): In het kader van de eerder genoemde discussie wil ik nog even terug naar de benoeming van de toezichthouders van de regionale omroepen. We hebben nu tal van zaken gewisseld. Voor zover ik weet, is dat nog geen gelopen koers. Is het mogelijk om de regio's meer in dat proces te betrekken, wat toch een uitdrukkelijke wens is van de regio's? Ik begreep even dat de benoemingsadviescommissie van de NPO ook een rol heeft ten aanzien van de regionale omroepen. Het zou goed zijn om, nu het nog kan, te voorkomen dat we weer dezelfde kant opgaan.

(...)

De heer Ten Hoeve (OSF): Ja, eigenlijk wel. Ik had begrepen dat voor de raad van toezicht van de RPO al advertenties zijn verschenen. Daar liggen al kandidaten klaar. Dat de raad van toezicht van de RPO door de minister wordt benoemd, ligt nog minder voor de hand dan dat dat voor de NPO het geval is. Dat sluit natuurlijk aan bij de vraag van de heer Atsma. Is in de nu gemaakte selectie rekening gehouden met een regionale achterban, kennis van de situatie daar enzovoorts?

Staatssecretaris Dekker: Jazeker.

(...)

Staatssecretaris Dekker: Een volgende vraag ging over de lopende benoemingsprocedure. De heer Ten Hoeve vroeg terecht of rekening wordt gehouden met de regionale inbreng. Ja, dat gebeurt op twee manieren. Er is een benoemingsadviescommissie ingesteld van drie leden, waarbij de voorzitter van de vorige procedure is meegekomen, maar waar twee mensen tegenaan zijn gezet: een oud-gedeputeerde en, uit mijn hoofd, een oud-lid van de raad van toezicht van een regionale omroep, juist om daarin wat meer kennis en expertise van provincie en regionale omroep te brengen en zo een goede afweging te kunnen maken. De profielen zijn wezenlijk anders: er worden echt andere mensen gezocht dan voor de NPO. Dat lees je daarin terug. Sterker nog: de Tweede Kamer heeft mij destijds nadrukkelijk gevraagd om aspecten van Friesland daarin mee te nemen om ervoor te zorgen dat die goed worden geborgd in de toekomstige raad van toezicht. Ik vertrouw erop dat er een voordracht komt van een aantal kandidaten die aan dat profiel gaan voldoen.

(...)

Kamerstukken I 2015/16, 34 264, H, p . 3

Ook wordt op basis van dit wetsvoorstel de raad van toezicht van de RPO benoemd. Ook

hier zal ik integraal het advies van de benoemingsadviescommissie overnemen.

(...)

Kamerstukken I 2015/16, 34 264, O, p . 7-8

Op het moment dat de eerste raad van toezicht van de RPO wordt benoemd, is het aanvullende wetsvoorstel met de wijziging van de benoemingsprocedure zoals hierboven beschreven nog niet van kracht. Deze procedure had echter ook niet kunnen worden toegepast, want er is nog geen raad van toezicht om de werving en selectie te organiseren. De eerste benoemingen van de leden van de raad van toezicht van de RPO zullen daarom plaatsvinden op de manier zoals in het huidige wetsvoorstel is beschreven. Ik zeg toe dat ik het voorstel van de benoemingsadviescommissie integraal overneem voor de voordracht aan de Koning.


Brondocumenten


Historie