Verslag van de vergadering van 25 maart 2014 (2013/2014 nr. 24)
Aanvang: 13.39 uur
Status: gecorrigeerd
Stemmingen moties Innovatie
Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over innovatie,
te weten:
de motie-Flierman c.s. over de verdeling van de gereserveerde Europese financiering voor fundamenteel en toepassingsgericht onderzoek (33750-XIII, letter C);
de motie-Vos c.s. over de ambitie dat Nederland in 2020 in Europa tot de kopgroep behoort bij duurzame innovatie (33750-XIII, letter D);
de motie-Ester c.s. over reflectie op ethische vragen in het technologie- en innovatiebeleid (33750-XIII, letter E);
de motie-Koffeman c.s. over de duurzaamheidseffecten van innovatiesubsidies (33750-XIII, letter F);
de motie-Koffeman c.s. over substantiële stimuleringsmaatregelen voor het bevorderen van zuiver wetenschappelijk onderzoek (33750-XIII, letter G).
(Zie vergadering van 18 maart 2014.)
De voorzitter:
Ik heet de staatssecretaris van Financiën, die namens de regering bij de stemmingen aanwezig is, van harte welkom in de Eerste Kamer. Het is voor deze staatssecretaris de eerste keer dat hij in ons midden is. Ik wens hem veel wijsheid bij de uitoefening van zijn ambt. De Kamer ziet uit naar de debatten die zij met hem zal voeren.
Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf over de motie-Flierman c.s. op letter C.
Mevrouw Vos i (GroenLinks):
Voorzitter. De fractie van GroenLinks zal de motie van collega Flierman en anderen niet ondersteunen. Wij hebben daar twee redenen voor. Op dit moment wordt het met de bestaande financiering mogelijk gemaakt dat mensen onderzoeksaanvragen indienen voor Europese onderzoeksfinanciering. Dat zal worden omgezet in een toeslag op succes, waarmee met name geld wordt verstrekt aan onderzoeksvoorstellen die al een onderzoeksfinanciering vanuit Europa hebben verkregen. Wij vinden dit jammer. Wij denken dat daarmee de kansen voor bredere onderzoeksaanvragen worden beperkt.
Een tweede argument is dat op deze wijze Nederland ook mogelijkheden uit handen geeft om zelf beleid te voeren en gericht bepaald onderzoek dat het van belang acht mogelijk te maken, en dat daarmee de breedte van het onderzoek ook wordt versmald. Wij maken ons er met name zorgen om dat op deze manier takken van wetenschap die moeilijker financiering vinden, het nog moeilijker zullen gaan krijgen ten opzichte van takken van wetenschap die makkelijk aan financiering komen; dat zijn vaak takken van wetenschap waaraan ook een bepaald economisch belang wordt toegekend. Wij achten daarom de koerswijziging via deze motie niet wenselijk en zullen daartegen stemmen.
De heer Reuten i (SP):
Voorzitter. Mijn fractie zal deze motie eveneens niet steunen. De reden is dat de betreffende middelen op de begroting onzes inziens dienen om de verwerving van Europese financiering te ondersteunen en zo te entameren. Het dictum vraagt om onderzoekers te steunen die reeds middelen hebben verworven.
De heer De Lange i (OSF):
Voorzitter. De motie-Flierman is sympathiek omdat die aandacht vraagt voor de financieringspositie van zowel fundamenteel als toegepast onderzoek. Ook mijn fractie is van mening dat de financiële ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek veel versterking behoeft.
Waar mijn fractie een onoverkomelijk probleem mee heeft, is de manier waarop dit geld, dat in feite beschikbaar is, volgens de motie-Flierman zal worden ingezet. Als wij kijken naar de Europese procedures voor toekenning van fondsen aan onderzoek, valt op de manier waarop dat gebeurt wel het een en ander af te dingen. Daarop ben ik in mijn bijdrage aan het debat uitgebreid ingegaan. Mijn fractie denkt ook dat het niet verstandig is om het Europese beleid …
De voorzitter:
De bedoeling is een korte stemverklaring, mijnheer De Lange.
De heer De Lange i (OSF):
… volledig te volgen. Dat is de reden dat wij menen dat eigenstandig Nederlands beleid versterkt moet worden, maar niet het in de pas lopen met wat toevallig in Europa gebeurt.
In stemming komt de motie-Flierman c.s. (33750-XIII, letter C).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de PvdA, het CDA, de ChristenUnie, de SGP en D66 voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de PVV, GroenLinks, de SP, de PvdD, OSF en 50PLUS ertegen, zodat zij is aangenomen.
De voorzitter:
Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf over de motie-Vos c.s. op letter D.
De heer Schaap i (VVD):
Voorzitter. Staat u mij toe om tegelijk ook een stemverklaring uit te spreken over de motie-Ester op letter E?
De voorzitter:
Dat is akkoord.
De heer Schaap i (VVD):
De VVD-fractie heeft zich over de beide moties gebogen. Beide klinken sympathiek. Daar ligt het niet aan, maar in beide moties is er sprake van verregaande algemeenheden. Dat geldt bijvoorbeeld voor een term als "duurzame innovatie", maar ook voor de in de motie-Ester genoemde terminologie onder technologische innovatie. Dit soort moties sturen onvoldoende, met als gevolg dat ook de in de motie-Ester gevraagde reflectie op ethische vragen in de lucht komt te hangen. Dat is voor de VVD-fractie reden om tegen beide moties te stemmen.
In stemming komt de motie-Vos c.s. (33750-XIII, letter D).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, de ChristenUnie, GroenLinks, de SP, D66, de PvdD, OSF en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de PVV, de VVD, het CDA en de SGP ertegen, zodat zij is verworpen.
In stemming komt de motie-Ester c.s. (33750-XIII, letter E).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, het CDA, de ChristenUnie, de SGP, GroenLinks, de SP, D66, de PvdD, OSF en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de PVV en de VVD ertegen, zodat zij is aangenomen.
In stemming komt de motie-Koffeman c.s. (33750-XIII, letter F).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de ChristenUnie, GroenLinks, de SP, de PvdD, OSF en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de PVV, de VVD, de PvdA, het CDA, de SGP en D66 ertegen, zodat zij is verworpen.
In stemming komt de motie-Koffeman c.s. (33750-XIII, letter G).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de PvdD, OSF en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de PVV, de VVD, de PvdA, het CDA, de ChristenUnie, de SGP en D66 ertegen, zodat zij is verworpen.