Verslag van de vergadering van 17 juni 2014 (2013/2014 nr. 34)
Aanvang: 13.39 uur
Status: gerectificeerd
Stemming Einde export kinderbijslag
Aan de orde is de stemming in verband met het wetsvoorstel Wijziging van enkele socialezekerheidswetten in verband met een andere vormgeving van de exportbeperking in de Algemene Kinderbijslagwet en het regelen van overgangsrecht voor de situatie van opzegging of wijziging van een verdrag dan wel een daarmee gelijk te stellen situatie (33162) .
(Zie vergadering van 10 juni 2014.)
De voorzitter:
Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.
Mevrouw Scholten i (D66):
Voorzitter. Mijn fractie heeft begrip voor de intenties van de regering om de export van kinderbijslag naar derde landen te stoppen. Deze wet zal daarvoor echter geen effect hebben zolang de verdragen met derde landen niet zijn gewijzigd of opgezegd. Daarbij loopt de regering ook nog de gerede kans dat de wet buiten toepassing wordt gelaten omdat het niet denkbeeldig is dat de rechter zal oordelen dat er sprake is van indirecte discriminatie. Wij zullen het wetsvoorstel daarom niet kunnen steunen.
Mevrouw Strik i (GroenLinks):
Voorzitter. De vele uitwisselingen over dit wetsvoorstel hebben ons niet dichter bij steun gebracht voor stopzetting van de export van kinderbijslag. Zoals inmiddels helaas al te vaak gebeurt, slaat de minister zwaarwegende juridische bezwaren in de wind en is het straks weer aan de rechter om Nederland te houden aan zijn verdragsverplichtingen. Dat vinden wij een rechtsstaat als Nederland onwaardig.
De heer Hoekstra i (CDA):
Voorzitter. Het is geen eenvoudige afweging geweest, want het voorstel is niet zonder controverse. Maar als wij bij elkaar optellen dat kinderbijslag primair is bedoeld voor in Nederland opgroeiende kinderen, dat opgroeien in Nederland de integratie over het algemeen bevordert, dat de minister heeft toegezegd dat de wet pas zal worden ingevoerd na opzegging dan wel aanpassing van de benodigde verdragen, de zogenaamde ijskastformule, dat er een precedent is in de vorm van de wet BEU, waar behalve de SP en GroenLinks destijds de voltallige Senaat mee heeft ingestemd en dat het ten slotte van evident belang is om een Nederlandse minister, van welke politieke kleur dan ook, met adequate middelen een onderhandeling in te sturen, komen wij alles afwegend tot de conclusie dat wij voor dit wetsvoorstel gaan stemmen.
In stemming komt het wetsvoorstel.
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PVV, de VVD, het CDA, de ChristenUnie en de SGP voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, GroenLinks, de SP, D66, de PvdD, de OSF en 50PLUS ertegen, zodat het is aangenomen.