Verslag van de vergadering van 22 februari 2022 (2021/2022 nr. 19)
Aanvang: 14.18 uur
Status: gecorrigeerd
Stemming Wijziging van de Wet publieke gezondheid tot incorporatie van de Regeling 2019-nCoV (ronde 1)
Aan de orde is de stemming in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Wet publieke gezondheid tot incorporatie van de Regeling 2019-nCoV (35401).
(Zie vergadering van 21 februari 2022.)
De voorzitter:
Dan is nu aan de orde de hoofdelijke stemming over twee wetsvoorstellen en één motie. De stemming zal, zoals u bekend, plaatsvinden in drie groepen, zodat er 1,5 meter afstand bewaard kan worden. Conform de afspraak in het College van Senioren is artikel 109, eerste lid, van het Reglement van Orde thans niet van toepassing. Voor iedereen die deze vergadering via de webcast volgt: we gaan nu over tot de hoofdelijke stemming. Ik ga nu bellen voor de hoofdelijke stemming voor de eerste groep. Ik verzoek de hier aanwezige leden die níet tot de eerste groep behoren de zaal te verlaten via de ministerskamer.
De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.
De voorzitter:
De leden brengen hun stem mondeling uit in drie groepen van 25 leden. De groepen zijn ingedeeld op alfabetische volgorde, hetgeen betekent dat de nummers 1 tot en met 25, de leden Van Apeldoorn tot en met Frentrop, als eersten zullen stemmen. Zij worden gevolgd door de nummers 26 tot en met 50. Dat zijn Ganzevoort tot en met Nanninga, ware het niet dat de heer Ganzevoort afwezig is. Tot slot volgen de nummers 51 tot en met 75, Nicolaï tot en met Van Wely. Beide wetsvoorstellen en de motie worden per groep in één keer in stemming gebracht, waarbij de leden telkens hun stem dienen uit te brengen per wetsvoorstel, respectievelijk de motie.
We starten de hoofdelijke stemming met de eerste groep. Dat zijn de leden Van Apeldoorn tot en met Frentrop. Ten eerste stemmen we over het wetsvoorstel 35401, Wijziging van de Wet publieke gezondheid tot incorporatie van de Regeling 2019-nCoV.
Wenst een van de leden een stemverklaring af te leggen over dit wetsvoorstel? De heer Dessing van Forum voor Democratie, gaat uw gang.
De heer Dessing i (FVD):
Voorzitter. Dit is een stemverklaring over beide wetsvoorstellen in één keer. Het plenair bespreken aan het einde van de termijn van de vierde verlenging van de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 is wederom mosterd na de maaltijd en doet geen recht aan de positie van de Eerste Kamer. Deze wet staat aan de basis van alle disproportionele maatregelen die onze maatschappij al zo lang hebben lamgelegd en grote financiële en maatschappelijke schade hebben veroorzaakt. Het zo lang verlengen en op oneigenlijke gronden in stand houden van een tijdelijke wet, die verregaande grondrechtbeperkingen behelst op het moment dat de meeste maatregelen worden losgelaten, is totaal onnodig. De onterechte A-status voor een virus met de mortaliteit van een zware griep, niet-werkende maatregelen zoals de mondkapjesplicht, de perverse, discriminatoire druk tot vaccineren en de dreigende 3G-maatregelen: het moet nu stoppen. De leden van de fractie van Forum voor Democratie zullen daarom zowel tegen de wijziging van de Wet publieke gezondheid als tegen deze en alle volgende verlengingen van de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 stemmen.
Dank u wel.
De voorzitter:
Dank u wel, meneer Dessing. Wenst een van de andere leden een stemverklaring af te leggen? Mevrouw De Bruijn-Wezeman namens de VVD.
Mevrouw De Bruijn-Wezeman i (VVD):
Voorzitter, dank u wel. Dit is een stemverklaring over wetsvoorstel 35401. Artikel 20, lid 1 van de Wet publieke gezondheid bepaalt dat de minister, indien er een gegrond vermoeden bestaat van besmettelijkheid en ernstig gevaar voor de volksgezondheid, een infectieziekte kan aanmerken als behorende tot groep A, B of C. Op basis van dit genoemde artikel is op 28 januari 2020 een ministeriële regeling vastgesteld waarin het coronavirus is aangemerkt als behorende tot groep A van de Wpg. Daarna is binnen de daarvoor gestelde termijn een voorstel van wet tot incorporatie van de regeling naar de Tweede Kamer gezonden. Wanneer dit voorstel door een van de Kamers wordt verworpen, zal de wet onverwijld worden ingetrokken.
De behandeling van het wetsvoorstel heeft maar liefst twee jaar geduurd. Uitgerekend op het moment dat velen denken dat corona voorbij is, kan er pas over dit wetsvoorstel in deze Kamer worden gestemd. Maar corona is nog niet voorbij. Er is nog veel onzekerheid, het aantal besmettingen is nog steeds heel hoog en er is onvoldoende bekend over hoe het virus muteert. Daarom zal de VVD-fractie ook nu voor dit wetsvoorstel stemmen. Of corona tot de A-groep van de Wet publieke gezondheid moet blijven behoren, dan wel afgeschaald kan worden, moet onderdeel zijn van de langetermijnvisie waar wij reikhalzend naar uitkijken.
De voorzitter:
Dank u wel, mevrouw De Bruijn-Wezeman. Dan de heer Van Dijk namens de SGP.
De heer Van Dijk i (SGP):
Is het de bedoeling om een stemverklaring af te leggen over beide wetten, of eerst alleen over de Wet publieke gezondheid?
De voorzitter:
Dat is geheel aan u.
De heer Van Dijk (SGP):
Dan doe ik het voor allebei. Ik begin dan met de Wet publieke gezondheid. Corona is niet weg, maar de acute crisissituatie wel. We bevinden ons, met lichtere virusvarianten én een samenleving die voor een groot deel de infectie heeft doorgemaakt of is gevaccineerd, in een andere fase dan voorheen. In dat licht vindt de SGP het ongemakkelijk om vandaag in te stemmen met een wetsvoorstel dat corona de A-status toekent. In onze ogen is er aanleiding voor een herbezinning op de coronawetgeving en ook voor een herbezinning op de A-status.
Niet instemmen met dit wetsvoorstel betekent niet dat er geen coronamaatregelen meer zouden kunnen worden genomen. Dat is van een andere orde. Al met al zal de SGP dit wetsvoorstel niet steunen.
Dan wat betreft de verlenging van de Twm. Corona is ruim twee jaar onder ons. Van een crisissituatie begin 2020 zijn we inmiddels in een andere fase beland. De SGP zegt al langer dat we moeten leren leven met het virus. We zijn verheugd dat het kabinet ook tot dit inzicht komt. Wat betreft de SGP hoort bij deze andere fase ook andersoortige wet- en regelgeving. Het steeds verlengen van een tijdelijke wet past daar niet bij. Ook de nog steeds centrale plek van het coronatoegangsbewijs in deze wetgeving vinden wij een niet-proportionele inbreuk op fundamentele grondrechten van burgers. Het coronatoegangsbewijs moet niet in de ijskast. Het hoort in de shredder. Daarom stemmen wij tegen deze verlenging.
De voorzitter:
Dank u wel, meneer Van Dijk. Wenst een van de andere leden op dit moment een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval. Dan stemmen wij nu over het wetsvoorstel 35401, Wijziging van de Wet publieke gezondheid tot incorporatie van de Regeling 2019-nCoV. Ik verzoek de leden over dit wetsvoorstel duidelijk hun stem met het woord "voor" dan wel "tegen" uit te brengen, zonder enige bijvoeging.
De leden van de eerste groep, Van Apeldoorn tot en met Frentrop, brengen hun stem uit.
De voorzitter:
Dank u wel.