Stemming Goedkeuring VN-Verdrag inzake de immuniteit van rechtsmacht van staten en hun eigendommen



Verslag van de vergadering van 1 oktober 2024 (2024/2025 nr. 02)

Aanvang: 13.36 uur

Status: ongecorrigeerd

Een verslag met de status "ongecorrigeerd" is niet voor citaten en er kan geen recht aan ontleend worden.


Stemming Goedkeuring VN-Verdrag inzake de immuniteit van rechtsmacht van staten en hun eigendommen

Aan de orde is de stemming in verband met het wetsvoorstel Goedkeuring van het op 2 december 2004 te New York tot stand gekomen Verdrag van de Verenigde Naties inzake de immuniteit van rechtsmacht van staten en hun eigendommen (Trb. 2010, 272) (36027-(R2160)).


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Thans zijn aan de orde de stemmingen. Ik heet de staatssecretaris Langdurige en Maatschappelijke Zorg, die namens de regering bij de stemmingen aanwezig is, van harte welkom.

Hebben voldoende leden de presentielijst getekend? Dat is het geval.

We stemmen allereerst over het wetsvoorstel 36027, Goedkeuring van het op 2 december 2004 te New York tot stand gekomen Verdrag van de Verenigde Naties inzake de immuniteit van rechtsmacht van staten en hun eigendommen. Wenst een van de leden een stemverklaring over het wetsvoorstel af te leggen? Mevrouw Van Bijsterveld, gaat uw gang namens JA21.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Van Bijsterveld i (JA21):

Dank u wel, voorzitter. Vindt u het goed dat ik mijn stemverklaring ook gelijk richt op het wetsvoorstel 36028, de uitvoeringswet? Dat is hier namelijk onlosmakelijk mee verbonden.

De voorzitter:

Voor deze keer dan.

Mevrouw Van Bijsterveld (JA21):

Dank u wel. JA21 stemt tegen de goedkeuring van het VN-Verdrag inzake de immuniteit van rechtsmacht van staten en hun eigendommen. In de huidige situatie functioneert het internationaal gewoonterecht naar behoren. Er zijn immers geen signalen dat dit inadequaat werkt of tot problemen leidt. Het invoeren van nieuwe verdragen wanneer, zoals in dit geval, internationaal gewoonterecht effectief blijkt, leidt slechts tot onnodige juridisering en complicatie van de internationale rechtsorde. Daarbij zal ratificatie vanuit Nederland het verdrag alsnog niet in werking laten treden, omdat de benodigde 30 landen nog lang niet zijn bereikt. JA21 ziet daarom geen aanleiding om dit verdrag en logischerwijs de uitvoeringswet te ondersteunen en zal dan ook tegen stemmen.

Dank.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Van Bijsterveld. Wenst een van de andere leden een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, het CDA, Volt, de SP, de PvdD, de VVD, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de leden van de fracties van de PVV, FVD en JA21 ertegen, zodat het is aanvaard.