Verslag van de vergadering van 8 oktober 2024 (2024/2025 nr. 03)
Aanvang: 0.36 uur
Status: gecorrigeerd
Stemmingen moties Algemene Politieke Beschouwingen
Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij de Algemene Politieke Beschouwingen,
te weten:
-
-de motie-Rosenmöller c.s. over onwenselijkheid om artikel 111 Vreemdelingenwet in werking te stellen (36600, letter A);
-
-de motie-Bovens c.s. over het intrekken van de Spreidingswet via een separaat wetsvoorstel (36600, letter B);
-
-de motie-Van Meenen c.s. over een separaat wetsvoorstel in het Belastingplan 2025 over verhoging btw-tarief (36600, letter E);
-
-de motie-Koffeman c.s. over afzien van de langstudeerboete (36600, letter G);
-
-de motie-Koffeman c.s. over het terugdraaien van bezuinigingen op preventie van infectieziekten (36600, letter H);
-
-de motie-Nanninga over het per direct verbreken van de financiële banden met UNRWA (36600, letter I);
-
-de motie-Schalk c.s. over het voorbereiden van spoedwetgeving met betrekking tot de Vreemdelingenwet (36600, letter J).
(Zie vergadering van heden.)
De voorzitter:
We stemmen als eerste over de motie 36600, letter A, de motie van het lid Rosenmöller c.s. over onwenselijkheid om artikel 111 Vreemdelingenwet in werking te stellen. Wenst een van de leden een stemverklaring af te leggen? Mevrouw Lagas namens BBB.
Mevrouw Lagas i (BBB):
Voorzitter. Zoals hier wel meer gebruikelijk is, wil ik graag een algemene stemverklaring indienen. Wij volgen de opstelling van de heer Bovens; wij waren het eens met uw verhaal. Wij zullen geen steun verlenen aan moties die voornemens behelzen. Daarvoor zijn het kabinet en de Tweede Kamer nog aan zet. Wij zijn het ermee eens dat procedurele moties hier wel behandeld kunnen worden. De enige procedurele motie die hier is ingediend, is van de heer Bovens. Die zullen we helaas niet steunen.
De voorzitter:
Dank u wel, mevrouw Lagas. Mevrouw Schippers namens de VVD.
Mevrouw Schippers i (VVD):
Dank u wel, voorzitter. Wij zijn tegen de motie met letter B, die de Spreidingswet wil scheiden van andere wetsvoorstellen, juist omdat wij de inhoudelijke samenhang tussen instroombeperkende maatregelen en de Spreidingswet van groot belang vinden; dat heb ik ook in mijn eerste termijn aangegeven. Daar zullen wij dus tegen stemmen.
Voorts zullen wij tegen alle resterende moties stemmen, wegens de rolneming van de Eerste Kamer. Ofwel het betreft begrotingen die nog aan de orde zijn, ofwel het betreft geen Eerste Kamerwerk, ofwel het betreft welke weg er wordt gekozen om snel tot beperking van asielmigratie te komen. Wij wachten af waar het kabinet mee komt.
Dank u wel.
De voorzitter:
Dank u wel, mevrouw Schippers. De heer Bovens namens het CDA.
De heer Bovens i (CDA):
Dank u wel, meneer de voorzitter. Wij zullen uiteraard voor de motie met letter B zijn, maar dit even terzijde. Indachtig hetgeen ik in de tweede termijn gezegd heb, zullen wij tegen de moties met letters G, H en I stemmen, omdat dat volgens ons moties zijn die betrekking hebben op nog te voeren debatten. De overige moties zijn wat ons betreft ofwel vanwege het asielvraagstuk door het kabinet vanzelf van toepassing verklaard, ofwel procedurele moties. Daar zullen wij ook voor stemmen.
De voorzitter:
Dank u. Mevrouw Perin-Gopie namens Volt.
Mevrouw Perin-Gopie i (Volt):
Dank u wel, voorzitter. Ik geef alleen een stemverklaring over de motie met letter A, van collega Rosenmöller. Het mag duidelijk zijn dat Volt tegen de inwerkingstelling van het staatsnoodrecht is, die nu voorligt. Want er is geen nood, geen crisis en geen urgentie die het rechtvaardigt om het parlement buitenspel te zetten en noodwetgeving toe te passen. Wat nodig is, is plan B. Dat is een correcte uitvoering van bestaande regelgeving, zoals de Spreidingswet. Daarom stemmen wij voor deze motie.
De voorzitter:
Dank u. De heer Janssen namens de SP.
De heer Janssen i (SP):
Voorzitter, dank u wel. Ik heb een stemverklaring over de motie met letter B, van de heer Bovens. Vanuit politiek opportunisme zouden wij tegen die motie moeten zijn, want mevrouw Nanninga wil de Spreidingswet snel intrekken, terwijl wij dat niet willen. Maar wij vinden dat wij hier een zorgvuldig debat moeten voeren. Het zou makkelijk zijn geweest om het CDA uit hun klem te helpen — zo zeg ik het maar — met het pakket in de crisisnoodwet zoals dat er nu is. Maar wij vinden dat we hier op een zorgvuldige manier wetgeving moeten behandelen. We hebben veel tijd en aandacht besteed aan de Spreidingswet; we vinden dat die ook afzonderlijk behandeld moet worden. Om die reden zullen wij dus voor deze motie stemmen.
De voorzitter:
Dank u. Dan de heer Van Hattem namens de PVV.
De heer Van Hattem i (PVV):
Dank, voorzitter. Onze fractie zal tegen een groot aantal moties stemmen, mede de moties die zich richten op de Vreemdelingenwet, onder andere om de redenen die zojuist al door onder andere de VVD zijn geschetst. Maar we hebben nog de motie met letter I over de UNRWA-medewerkers en de bijdrage daaraan. Dat is een motie die oproept om per direct de financiële banden te verbreken. We vinden het op zich zeer terecht om die oproep aan het kabinet mee te geven. Het tweede deel van het dictum roept op "andere wegen te vinden om hulpgoederen bij burgers te krijgen". Zoals in het debat gebleken, heb ik er wel een hard hoofd in of dat überhaupt mogelijk is. In ieder geval moet koste wat kost voorkomen worden dat die hulpgoederen op wat voor manier dan ook bij Hamas terecht kunnen komen, die ze weer kan doorverkopen. Maar gelet op de idee en de strekking van de motie, met daarbij de aantekening over het tweede deel van het dictum, zullen we de motie wel steunen.
De voorzitter:
Dank u. De heer Van Rooijen namens 50PLUS.
De heer Van Rooijen i (50PLUS):
Voorzitter. Onze fractie zal stemmen tegen de motie-Rosenmöller met letter A. Wij zullen wel voor de motie-Bovens met letter B stemmen. Die hebben we ook meegetekend, maar met de toelichting "uitsluitend procedureel", als het gaat over het apart indienen van de intrekkingswet. Dat betekent echter nog niet dat we daarmee ook een standpunt innemen over of wij voor of tegen het intrekken van dat wetsvoorstel zijn. Dat voor alle duidelijkheid.
De motie-Van Meenen met letter C steunen wij ook, om procedurele redenen. Die vraagt om de btw-voorstellen apart in te dienen. Dat zal duidelijk zijn. Wij stemmen tegen de overige moties. Ik merk nog even op dat de aangehouden motie met letter K van Van Rooijen in stemming komt bij de Financiële Beschouwingen, waar die thuishoort.
De voorzitter:
Dan de heer Schalk namens de SGP.
De heer Schalk i (SGP):
Voorzitter, dank u wel. Ik wil graag iets zeggen over de motie met letter A, de motie-Rosenmöller. Net als in de Tweede Kamer spreekt de SGP uit dat de route van de noodwet onwenselijk is, omdat er grote vragen zijn over de juridische houdbaarheid. Net als in de Tweede Kamer roept de SGP de regering op om te gaan werken aan spoedwetgeving. Ook dat is in de Tweede Kamer door velen gesuggereerd. Nu de minister-president niet lijkt te bewegen, geeft de SGP een belangrijk signaal af dat een plan B uitgewerkt moet worden. Daarom kan mijn fractie de motie-Rosenmöller steunen. Ik heb dat zelf concreet gemaakt in de motie waar ik uiteraard verder niets over mag zeggen, omdat die van mijn eigen hand is.
Dank u wel, voorzitter.
De voorzitter:
Nu heeft u er toch iets over gezegd! Mevrouw Huizinga namens de ChristenUnie.
Mevrouw Huizinga-Heringa i (ChristenUnie):
Voorzitter. Wij willen een stemverklaring geven over de motie met letter I, van JA21. Er zijn zeker zorgen over UNRWA, maar mijn fractie steunt de lijn van het kabinet om nieuw onderzoek af te wachten. Daarom zullen wij deze motie niet steunen.
De voorzitter:
Dank u wel. De heer Dessing namens Forum voor Democratie.
De heer Dessing i (FVD):
Dank u wel, voorzitter. Wij hebben ook een stemverklaring over de motie met letter I. Ondanks dat wij onze bedenkingen hebben bij de financiering, zullen wij, zeker met de aanstaande winter in het vooruitzicht en de onzekerheid erover of humanitaire goederen bij burgers terechtkomen, tegen deze motie stemmen. Dat vinden wij namelijk zwaarder wegen.
De voorzitter:
Dank u wel. Wenst een van de andere leden nog een stemverklaring af te leggen? De heer Van Rooijen wenst nóg een stemverklaring af te leggen. Zo had ik het niet bedoeld eigenlijk.
(Hilariteit)
De voorzitter:
De nadruk in mijn zin lag niet op "nog". Maar goed, gaat uw gang.
De heer Van Rooijen i (50PLUS):
Even voor alle duidelijkheid. Ik zei dat ik tegen de overige moties zou stemmen. Dat waren de moties met letters G, H, I en J. Maar voor alle duidelijkheid: onze fractie stemt voor de motie-Schalk met letter J over de spoedwetgeving.
De voorzitter:
Oké. Dat is goed om te weten. Zijn er nog andere leden die een stemverklaring wensen af te leggen? Dat is niet het geval.
Dan stemmen wij om te beginnen over de motie 36600, letter A, van het lid Rosenmöller c.s. over onwenselijkheid om artikel 111 Vreemdelingenwet in werking te stellen.
We stemmen bij zitten en opstaan.
In stemming komt de motie-Rosenmöller c.s. (36600, letter A).
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, het CDA, Volt, de SP, de PvdD en de ChristenUnie voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van de PVV, FVD, de VVD, JA21, BBB en 50PLUS ertegen, zodat zij is aanvaard.
Dan stemmen wij over de motie ... U wenst het woord, meneer Rosenmöller? Gaat uw gang.
De heer Rosenmöller i (GroenLinks-PvdA):
Voorzitter. De motie is aangenomen. De minister-president heeft de motie ondubbelzinnig ontraden. Nou weten we dat er op 21 oktober voor het eerst in de ministerraad over dit onderwerp gesproken gaat worden. Zou de minister-president onze Kamer willen informeren over de wijze waarop deze motie betrokken wordt bij de beraadslaging van het kabinet?
De voorzitter:
Als de minister-president wenst te antwoorden, dan gaan we het spreekgestoelte opnieuw in stelling brengen.
Minister Schoof i:
...
De voorzitter:
U kunt beter ja of nee knikken. Als u iets gaat zeggen, moet ik de microfoon aanzetten, want het moet openbaar zijn. Ik zie de minister-president nee knikken, zeg ik voor de Handelingen. De minister-president wenst dus niet te reageren, waarvan akte.
Dan stemmen wij over de motie 36600, letter B, de motie van het lid Bovens c.s. over het intrekken van de Spreidingswet via een separaat wetsvoorstel. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is niet het geval.
We stemmen bij zitten en opstaan.
In stemming komt de motie-Bovens c.s. (36600, letter B).
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, het CDA, Volt, de SP, de PvdD, JA21, de ChristenUnie en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van de PVV, FVD, de VVD en BBB ertegen, zodat zij is aanvaard.
Dan stemmen wij over de motie 36600, letter E, de motie van het lid Van Meenen c.s. over een separaat wetsvoorstel in het Belastingplan 2025 over verhoging btw-tarief. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is niet het geval.
We stemmen bij zitten en opstaan.
In stemming komt de motie-Van Meenen c.s. (36600, letter E).
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, het CDA, Volt, FVD, de SP, de PvdD, JA21, de ChristenUnie en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van de PVV, de VVD en BBB ertegen, zodat zij is aanvaard.
Dan stemmen wij over de motie 36600, letter G, de motie van het lid Koffeman c.s. over het afzien van de langstudeerboete. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is niet het geval.
We stemmen bij zitten en opstaan.
In stemming komt de motie-Koffeman c.s. (36600, letter G).
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, D66, Volt, FVD, de SP en de PvdD voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van de SGP, het CDA, de PVV, de VVD, JA21, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS ertegen, zodat zij is verworpen.
Dan stemmen wij over de motie 36600, letter H, de motie van het lid Koffeman c.s. over het terugdraaien van bezuinigingen op preventie van infectieziekten. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is niet het geval.
We stemmen bij zitten en opstaan.
In stemming komt de motie-Koffeman c.s. (36600, letter H).
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de fracties van GroenLinks-PvdA, D66, de SP en de PvdD voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van OPNL, de SGP, het CDA, Volt, de PVV, FVD, de VVD, JA21, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS ertegen, zodat zij is verworpen.
Dan stemmen wij over de motie 36600, letter I, de motie van het lid Nanninga over het per direct verbreken van de financiële banden met de UNRWA. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is niet het geval.
We stemmen bij zitten en opstaan.
In stemming komt de motie-Nanninga (36600, letter I).
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de fracties van de SGP, de PVV en JA21 voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, D66, het CDA, Volt, FVD, de SP, de PvdD, de VVD, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS ertegen, zodat zij is verworpen.
Dan stemmen wij ten slotte over de motie 36600, letter J, de motie van het lid Schalk c.s., over het voorbereiden van spoedwetgeving met betrekking tot de Vreemdelingenwet. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is niet het geval.
We stemmen bij zitten en opstaan.
In stemming komt de motie-Schalk (36600, letter J).
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de fracties van de SGP, het CDA, JA21 en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, D66, Volt, de PVV, FVD, de SP, de PvdD, de VVD, de ChristenUnie en BBB ertegen, zodat zij is verworpen.
Dan zijn we hiermee aan het einde gekomen van de stemmingen en van de vergadering, maar niet dan nadat ik de heer Van der Goot nog het woord heb gegeven.
De heer Van der Goot i (OPNL):
Excuses, meneer de voorzitter. Ik had beloofd dat we wat eerder naar huis zouden kunnen gaan, maar bij de motie met letter H had ik eigenlijk voor willen stemmen. Dat is mij ontkomen. Als in de notulen kan worden aangetekend dat ik geacht word voor de motie met letter H gestemd te hebben, dan ben ik daarmee tevreden.
De voorzitter:
We zullen uw stem voor de motie met letter H in de Handelingen doen opnemen. Dat verandert niets aan de stemmingsuitslag.
Dan dank ik alle leden, de minister-president, de overige ministers en de staatssecretarissen. Ik hoop dat deze zaal u goed bevallen is. Mocht dat niet zo zijn, dan hoop ik dat het een steun in de rug is voor een gezwinde renovatie van het Binnenhof. Ik dank alle aanwezigen op de publieke tribune voor hun komst naar de Kamer. Ik dank de leden en de medewerkers die deze vergadering mogelijk hebben gemaakt. Ik sluit de vergadering. Ik wens u allen wel thuis.