Verslag van de vergadering van 12 november 2024 (2024/2025 nr. 07)
Aanvang: 13.36 uur
Status: ongecorrigeerd
Een verslag met de status "ongecorrigeerd" is niet voor citaten en er kan geen recht aan ontleend worden.
Stemming motie Algemene Politieke Beschouwingen
Aan de orde is de stemming over een motie, ingediend bij de Algemene Politieke Beschouwingen,
te weten:
- de gewijzigde motie-Van Meenen c.s. over het realiseren van de toezeggingen met betrekking tot Afghaanse ambassadebewakers (36600, letter M, was letter D).
(Zie vergadering van 8-oktober-2024.)
De voorzitter:
Thans zijn aan de orde de stemmingen. Ik heet de staatssecretaris Participatie en Integratie, die namens de regering bij de stemmingen aanwezig is, van harte welkom.
Hebben voldoende leden de presentielijst getekend? Dat is het geval.
Voor de goede orde meld ik u conform artikel 66, zevende lid, van het Reglement van Orde dat er dadelijk wordt gestemd over een gewijzigde motie die u afgelopen vrijdag heeft ontvangen. Dit betreft de gewijzigde motie van het lid Van Meenen c.s. over het realiseren van de toezeggingen met betrekking tot Afghaanse ambassadebewakers (36600, letter M).
De gewijzigde motie-Van Meenen c.s. (36600, letter M, was letter D) luidt als volgt:
De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
constaterende dat de Tweede Kamer op 26 oktober 2023 de motie Piri c.s. (27925, nr. 949) heeft aangenomen, waarin het kabinet werd verzocht de Kamer voor eind 2023 te informeren over de voortgang van de overbrenging van Afghaanse bewakers, waaronder de ASG-bewakers;
constaterende dat het kabinet op 28 juni jongstleden aangaf uitvoering te geven aan deze motie, maar op 27 september jongstleden abrupt besloot om de ASG-bewakers niet over te brengen, zonder een afdoende verklaring;
overwegende dat dit besluit de veiligheid van de bewakers ernstig in gevaar brengt, de morele en humanitaire verplichtingen van Nederland ondermijnt, en aanzienlijke schade toebrengt aan onze internationale reputatie en toekomstige diplomatieke en militaire samenwerking;
overwegende dat deze bewakers, die hun leven hebben geriskeerd ter bescherming van Nederlandse diplomaten en militaire operaties, nog altijd in acuut levensgevaar verkeren in Afghanistan en dat snelle actie van vitaal belang is, elke dag telt;
spreekt uit dat het kabinet de gedane toezeggingen dient na te komen en de veilige overbrenging van de Afghaanse ambassadebewakers en ASG-bewakers, inclusief hun directe gezinnen, naar Nederland per direct te realiseren,
en gaat over tot de orde van de dag.
Rosenmöller
Schalk
Janssen
Perin-Gopie
Huizinga-Heringa
Koffeman
Dan stemmen we over de motie 36600, letter M, de gewijzigde motie van het lid Van Meenen c.s. over het realiseren van de toezeggingen met betrekking tot Afghaanse ambassadebewakers. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? De BBB-fractie bij monde van de heer Marquart Scholtz.
De heer Marquart Scholtz i (BBB):
Voorzitter. Naar de mening van de fractie van BBB heeft het kabinet een zorgvuldige afweging gemaakt in deze kwestie. Nederland heeft inmiddels 4.600 Afghanen hierheen gehaald na de val van het vorige regime en het aantreden van de taliban, en hier een nieuw huis geboden. Ik was blij te lezen dat er desondanks ruimte blijft voor schrijnende gevallen. De BBB-fractie is het met de minister van Buitenlandse Zaken eens dat in het verleden een minder goede beslissing is genomen door in de laatste week van het vorige kabinet dit besluit te nemen. Het is voor mijn fractie onduidelijk wie deze groep bewakers zijn, wat hun exacte verdiensten voor Nederland zijn geweest en hoeveel er aanspraak zouden moeten maken op evacuatie. Voor een betrouwbare overheid is het ook belangrijk om duidelijkheid te geven en rode lijnen te trekken. Dat doet het kabinet nu en dat steunt de fractie van de BBB.
De voorzitter:
Gaat u nou voor- of tegenstemmen?
De heer Marquart Scholtz (BBB):
Tegen.
De voorzitter:
De BBB-fractie gaat tegenstemmen. Mevrouw Van Toorenburg, namens het CDA.
Mevrouw Van Toorenburg i (CDA):
Voorzitter. Soms moeten we wat voorzichtiger zijn met de rol van de Eerste Kamer in debatten en moties, omdat we eigenlijk over wetten gaan. Maar wanneer het ons echt een aangelegen punt is en we iets kunnen onderschrijven wat uitgesproken wordt, kunnen we daar een uitzondering op maken. Voor deze situatie is dat wat het CDA betreft het geval. Wij zullen voor de motie stemmen. Dat heeft ook nog een andere, belangrijke reden, namelijk dat wij er een beetje moeite mee hebben gekregen dat het beeld is ontstaan dat het over duizenden en duizenden mensen gaat. Het gaat over een kleine groep, die heel duidelijk is geïdentificeerd en die er voor ons was toen wij ze nodig hadden. Wij zijn er nu voor hen.
De voorzitter:
Dank u wel, mevrouw Van Toorenburg. Wenst een van de andere leden nog een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.
We stemmen bij zitten en opstaan.
In stemming komt de gewijzigde motie-Van Meenen c.s. (36600, letter M, was letter D).
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, het CDA, Volt, de SP, de PvdD en de ChristenUnie voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en de leden van de fracties van de PVV, FVD, de VVD, JA21, BBB en 50PLUS ertegen, zodat zij is aanvaard.
Hiermee zijn we gekomen aan het einde van de stemmingen. Ik schors de vergadering voor een kort ogenblik, maar niet dan nadat ik de heer Van Meenen het woord heb gegeven over de uitvoering van zijn motie.
De heer Van Meenen i (D66):
Ik zou u willen vragen het kabinet op de hoogte te stellen van het feit dat deze Kamer deze motie heeft aanvaard. Ik begrijp dat u dat altijd doet, maar ik wil u dat in dit geval toch expliciet vragen.
De voorzitter:
We zullen niet van de gewoonte afwijken, meneer Van Meenen. Dan schors ik de vergadering voor een kort ogenblik.
De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.