Voorzitter Eerste Kamer en delegatie namen deel aan IPU-conferentie St. PetersburgEen delegatie uit beide Kamers der Staten-Generaal bestaande uit Ankie Broekers-Knol (Voorzitter Eerste Kamer), het Eerste Kamerlid Arda Gerkens (SP) en het Tweede Kamerlid Agnes Mulder (CDA) heeft deelgenomen aan de 137e sessie van de Interparlementaire Unie (IPU) van 14 tot 18 oktober 2017 in St. Petersburg. De conferentie werd afgelopen weekend geopend door President Poetin, de Voorzitters van beide Kamers van het Russische parlement en IPU-president, Chowdhury.

Voormalig senator Nico Schrijver (PvdA) trad op als rapporteur van de IPU-commissie Democratie en Mensenrechten waar een resolutie over de Universele verklaring inzake democratie werd behandeld waarvan hij één van de indieners was. De resolutie werd op de slotdag van de conferentie aangenomen.

Tijdens de conferentie sprak de Voorzitter van de Eerste Kamer in haar speech tot de IPU-assemblee over het belang van dialoog en persoonlijke contacten tussen burgers en politici, en tussen burgers en politici onderling. Zij sprak uit dat parlementariërs daar een bijzondere verantwoordelijkheid in hebben, zeker in een tijd die wordt gekenmerkt door steeds snellere, vluchtige communicatie via (sociale) media. Ook benadrukte zij het belang van democratische principes waaronder de vrijheid van meningsuiting zonder de angst daarvoor te worden opgepakt, en de persvrijheid. 

De Nederlandse delegatie sprak op het Nederlandse consulaat verder met vier Nederlandse ondernemers die in Rusland werkzaam zijn over het economisch klimaat in Rusland. Ook spraken de deelnemers over het Nederlandse visabeleid voor Nederlandse families die voor langere tijd in het buitenland werkzaam zijn.

De IPU-conferentie koos op de slotdag uit twee kandidaten Gabriela Cuevas Barron uit Mexico als haar nieuwe voorzitter voor een periode van drie jaar.

De IPU bestaat uit 170 parlementen en streeft wereldwijd naar het versterken van de democratie. Met zo’n 2500 deelnemers was dit een van de grootse interparlementaire conferenties ooit. 


Deel dit item: