Nederland voorzitter 12PLUS-groep binnen de IPUMaandag 26 oktober is Eerste Kamerlid Arda Gerkens (SP) verkozen tot president van de 12PLUS-groep binnen de Interparlementaire Unie (IPU). De verkiezing ging tussen een Grieks parlementslid en Gerkens namens Nederland, waarmee Nederland de verkiezing won met 44 stemmen versus 29 voor Griekenland. Het presidentschap is voor twee jaar en gaat per direct in.

Arda Gerkens: "Ik ben erg blij met de verkregen steun. De afgelopen twee jaar hebben we ons als delegatie stevig ingezet binnen de IPU met posities binnen de verschillende commissies en met voorstellen voor urgentiedebatten. Dit heeft er zeker toe bijgedragen dat men het voorzitterschap nu aan ons toevertrouwd."

De 12PLUS-groep is een landengroep bestaande uit 47 Westerse landen van onder meer Europese landen, Canada, Turkije en Nieuw-Zeeland die de positie binnen de Interparlementaire Unie coördineert.

De IPU kent in totaal zes van deze landengroepen, naast de 12PLUS bestaan deze uit een Afrikaanse, Arabische, Latijns-Amerikaanse, Aziatisch-Pacific en Euraziatische groep.

De IPU is een wereldwijde organisatie waarvan 179 parlementen lid zijn en zet zich in ter versterking van parlementen en parlementsleden om vrede, democratie en duurzame ontwikkeling te bevorderen.


Deel dit item: