Dinsdag 22 oktober 2024, commissies Europese Zaken (EUZA) en Justitie en Veiligheid (J&V)




Agenda

1.Vaststellen agenda

2.E240017

Commissiemededeling: Verslag over de rechtsstaat 2024 - Situatie op het gebied van de rechtsstaat in de Europese Unie

Toelichting

Stand van zaken

Op 24 september jl. besloten de commissies EUZA en J&V de eventuele behandeling van het landenhoofdstuk over Nederland aan de daarvoor relevante vakcommissies over te laten. De commissie J&V heeft op 15 oktober jl. besloten het landenhoofdstuk over Nederland in behandeling te nemen en in schriftelijk overleg te treden.

De commissies besloten verder het (horizontale) Rechtsstaatrapport 2024 in behandeling te nemen en heden inbreng te leveren voor schriftelijk overleg met de regering en/of Europese Commissie, onder voorbehoud van de beantwoording in het schriftelijke overleg van de Tweede Kamer over het rechtsstaatrapport 2024 en de kabinetsappreciatie.

Tweede Kamer

Op 24 september jl. beantwoordde de regering het schriftelijk overleg van de commissie EUza van de Tweede Kamer over het rechtsstaatrapport 2024 en de kabinetsappreciatie.

Op 23 oktober aanstaande organiseert de Tweede Kamercommissie EUZA een rondetafelgesprek over rechtsstatelijke ontwikkelingen in de EU (zie link). Tijdens deze bijeenkomst wordt met experts gesproken over de stand van zaken van de rechtsstaat in de EU en de effectiviteit van de rechtsstaatinstrumenten. Verder betrekt de commissie het onderwerp bij het commissiedebat op 14 november 2024 over de Raad Algemene Zaken d.d. 19 november 2024 en zijn momenteel de leden Van Campen (VVD) en Kahraman (NSC) aangesteld als rapporteurs op de rechtsstatelijke ontwikkelingen in de EU.

Ter informatie wordt ook gewezen op het schriftelijk overleg van het Tweede Kamerlid Van Campen (VVD) met de mininister van Buitenlandse Zaken over de rechtsstaat in Slowakije (zie link).

Toegevoegd zijn

  • Het Rechtsstaatrapport 2024
  • Bijlage bij het rapport: een overzicht van de aanbevelingen aan de lidstaten en een link naar individuele landenrapporten.
  • De kabinetsappreciatie van het Rechtsstaatrapport (onderdeel van de geannoteerde agenda van de Raad Algemene Zaken van 24 september 2024 (EK 21.501-02, GP).
  • De beantwoording van de schriftelijke vragen van de Tweede Kamercommissie EUZA naar aanleiding van het rechtsstaatrapport 2024 en de kabinetsappreciatie, d.d. 24 september 2024.

Beslispunt:

  • Welke leden wensen heden inbreng te leveren voor schriftelijk overleg met de regering en/of de Europese Commissie over het Rechtsstaatrapport 2024?

Inbreng schriftelijk overleg Rechtsstaatrapport 2024

3.Mededelingen en informatie

ICM rechtsstaatrapport

Zoals aangekondigd in de commissievergadering op 24 september jl. organiseert de LIBE-commissie van het Europees Parlement op donderdag 12 december 2024 een interparlementaire commissievergadering (ICM) om het Rechtsstaatrapport 2024 en de onderliggende landenhoofdstukken te bespreken met de nationale parlementen. Inmidels is bekend dat de bijeenkomst zal worden gehouden van 9:30 – 12:30 uur, in het Europees Parlement in Brussel. Er is ruimte voor 2 leden om hieraan deel te nemen. Het lid Dittrich (D66) heeft alvast aangegeven interesse te hebben om deel te nemen aan de bijeenkomst. De uitnodiging en agenda van de bijeenkomst zijn nog niet ontvangen en worden doorgaans laat verzonden. Zodra de uitnodiging van de ICM is ontvangen wordt deelname aan de bijeenkomst opnieuw in de commissies geïnventariseerd (per mail).


4.Rondvraag