Met dit wetsvoorstel wordt een herschikking van taken tussen het Zorginstituut en het CAK gerealiseerd.
Het Zorginstituut heeft verschillende taken gericht op het vaststellen van goede zorg, advisering over het verzekerde pakket, beheer van het Fonds langdurige zorg en het Zorgverzekeringsfonds, en de uitvoering van zogenoemde burgerregelingen voor specifieke groepen burgers (verzekeringsplichtige onverzekerden; gemoedsbezwaarden missionarissen; wanbetalers; verdragsgerechtigden).
Sinds 1 april 2014 heeft het Zorginstituut er een aantal nieuwe taken op het gebied van kwaliteit, innovatie en zorgberoepen en opleidingen bij gekregen.
De uitvoering van de genoemde burgerregelingen en de extra bijdrage voor zorgverzekeraars voor verzekerden die een bestuursrechtelijke premie betalen, sluiten niet meer aan bij de overige (nieuwe) werkzaamheden van het Zorginstituut. Het CAK heeft als organisatie veel ervaring met de uitvoering van regelingen voor burgers.
Derhalve worden eerdergenoemde burgerregelingen en de twee daaraan gerelateerde regelingen ondergebracht bij het CAK. Dit wetsvoorstel zorgt voor de benodigde wijzigingen van formele wetten om de voorgenomen taakherschikking te realiseren.
Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.
Het voorstel (EK 34.203, A) is op 22 maart 2016 aangenomen door de Tweede Kamer. SP, PvdD, PvdA, GroenLinks, D66, 50PLUS, Van Vliet, Houwers, Groep Kuzu/Öztürk, Klein, VVD, SGP, ChristenUnie en het CDA stemden voor.
De Eerste Kamer heeft het voorstel op 5 april 2016 als hamerstuk afgedaan. De fractie van de PVV is daarbij aantekening verleend.
ingediend
15 mei 2015titel
Wijziging van de Zorgverzekeringswet en andere wetten in verband met de overgang van een aantal taken van het Zorginstituut Nederland naar het CAKschriftelijke voorbereiding
ondertekening
- minister voor Wonen en Rijksdienst
inwerkingtreding
Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip en kan terugwerken tot en met een in dat besluit te bepalen tijdstip. In dat besluit wordt zo nodig toepassing gegeven aan artikel 12 van de Wet raadgevend referendum.
De van het Zorginstituut naar het CAK over te hevelen taken zijn de volgende:
-
1.maatregelen gericht op verzekering van onverzekerde verzekeringsplichtigen;
-
2.maatregelen gericht op wanbetalers;
-
3.verdragsbijdrage van de verdragsgerechtigden;
-
4.regeling voor gemoedsbezwaarden;
-
5.overgangsregelingen: Missionarissenregeling en Overgangsregeling bij de opheffing vrijwillige AWBZ
3