Dit initiatiefwetsvoorstel van de Tweede Kamerleden Timmermans (GroenLinks-PvdA) en Bikker (ChristenUnie) wijzigt het Wetboek van Strafrecht in verband met de invoering van een verhoogd strafmaximum voor elk strafbaar feit met een discriminatoir aspect. Onder discriminatoir aspect worden hier delicten verstaan waarbij het tot uitdrukking brengen van haat tegen of discriminatie van een groep mensen als omschreven in artikel 44bis van het wetsvoorstel een drijfveer is geweest om het delict (indringender) te plegen. Daarbij wordt het aan de strafvervolgingspraktijk overgelaten of, en zo ja, in welke mate discriminatoire aspecten worden meegewogen in de strafeis en in de strafoplegging. Het discriminatoir aspect zal als kwalificerend element bovenop het gronddelict bewezen moeten worden verklaard, waardoor uitgesloten wordt dat er niet alleen veroordeeld wordt op discriminatoire gedachte.
Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.
Het voorstel (EK, A) is op 19 december 2024 aangenomen door de Tweede Kamer.
Voor: SP, GroenLinks-PvdA, PvdD, DENK, Volt, D66, NSC, ChristenUnie, SGP, CDA, VVD, BBB, JA21 en PVV.
Tegen: FVD.
De Eerste Kamercommissie van Justitie en Veiligheid (J&V) bespreekt op 14 januari 2025 de procedure.
Overnames
De Tweede Kamerleden Timmermans en Bikker hebben bij brief van 25 april 2024 medegedeeld dat het lid Timmermans de verdediging overneemt van het voormalig Tweede Kamerlid Ellemeet (TK, 12).
De Tweede Kamerleden Ellemeet en Bikker hebben bij brief van 12 juli 2023 medegedeeld dat het lid Bikker de verdediging overneemt van het Tweede Kamerlid Segers (TK, 9).
Het Tweede Kamerlid Segers heeft bij brief van 28 juni 2022 medegedeeld dat het Tweede Kamerlid Ellemeet de verdediging overneemt van het Tweede Kamerlid Buitenweg (TK, 4).
ingediend
19 januari 2021titel
Voorstel van wet van de leden Timmermans en Bikker tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht in verband met de invoering van het discriminatoir oogmerk als strafverzwaringsgrondschriftelijke voorbereiding
ondertekening
inwerkingtreding
Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip.