Nieuws uit de commissies dinsdag 8 februari 2022



De Eerste Kamercommissies hebben op dinsdag 8 februari 2022 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.

Schriftelijke inbreng

Wijzigingen fosfaatrechtenstelsel

Inbreng voor verslag wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (Kluit) en PvdA (Karakus) gezamenlijk, D66 (Pijlman) en PvdD (Koffeman). Onder voorbehoud van een tijdige ontvangst van de nota naar aanleiding van het verslag acht de commissie het wetsvoorstel gereed voor plenaire behandeling op 22 februari 2022.

Nieuwe Europese voorstellen bankenunie

Inbreng voor schriftelijk overleg is geleverd door GroenLinks (Karimi) en PvdA (Crone) gezamenlijk, ChristenUnie (Ester) en PvdD (Prast).

Verhuurderheffing

Brief van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de financiële effecten van de bevriezing van het aandeel van de WOZ-waarde in de verhuurderheffing; Verlaging tarief verhuurderheffing en maandelijkse wijziging bedragen heffingsverminderingen

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (De Boer) en PvdA (Koole) gezamenlijk. De leden van de fractie van SP sluiten zich bij de vragen aan.

Bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek

Brief van de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening met een afschrift van het besluit op de verlengingsaanvraag van de gemeente Dordrecht voor gebiedsaanwijzingen; Wet uitbreiding Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (De Boer) en PvdA (Koole).

Wijziging Wet publieke gezondheid vanwege het coronavirus

Inbreng voor het verslag wordt geleverd door de PVV-fractie (Van Kesteren). Het plenaire debat, inclusief eventuele stemmingen, is voorzien voor dinsdag 22 februari 2022. Mocht het om agendatechnische redenen nodig zijn, dan kan de commissie instemmen met plenaire behandeling, inclusief stemmingen, op 8 maart 2022.

Interbestuurlijk programma (IBP)

Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de PVV (Van Hattem).

Invoeringswet Omgevingswet

Brief van de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening ter aanbieding van Pilot 2 en 3: doorwerking nationale ruimtelijke belangen (wereld)erfgoed en defensie

Naar aanleiding van de brief van de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening van 2 februari 2022 (34986, AJ) zal de fractie van de ChristenUnie (Verkerk) op 22 februari 2022 inbreng voor schriftelijk overleg leveren. De overige fracties besluiten de brief te betrekken bij de verdere behandeling van de stand van zaken rondom de inwerkingtreding van de Omgevingswet. 

Hamerstuk

Implementatie Telecomcode

De commissie Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit brengt eindverslag uit en stelt voor het wetsvoorstel af te doen als hamerstuk.

Wijziging Kaderwet zelfstandige bestuursorganen en enkele andere wetten in verband met aanbevelingen tweede evaluatie van de wet en wijziging Kaderwet adviescolleges in verband met verduidelijking inzake archiefbescheiden

De commissie Binnenlandse Zaken/Algemene Zaken brengt blanco eindverslag uit teneinde het wetsvoorstel af te kunnen doen als hamerstuk.

Covid19

Wet wijziging verlengingssystematiek en goedkeuring vierde verlenging geldingsduur Tijdelijke wet maatregelen covid-19

Enkele fracties geven te kennen mogelijk inbreng te willen leveren voor het verslag. De inbreng kan tot uiterlijk vrijdag 11 februari 2022, 12.00 uur worden aangeleverd. Onder voorbehoud van vervolgens tijdige ontvangst van de nota naar aanleiding van het verslag, uiterlijk vrijdag 18 februari, kan het wetsvoorstel op maandag 21 en/of dinsdag 22 februari 2022 plenair worden behandeld.

Divers

Stand van zaken Omgevingswet

De commissies Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving/Economische Zaken, Klimaat en Landbouw nemen kennis van de brief van de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening van 2 februari 2022 (33118/34986, DC) en diverse fracties geven aan op een later moment inbreng voor nader schriftelijk overleg te willen leveren. Op 22 februari 2022 zal de stand van zaken opnieuw worden geagendeerd, wanneer het advies van het Adviescollege ICT-toetsing over de werking van het Digitaal Stelsel Omgevingswet door de Eerste Kamer is ontvangen en er naar verwachting meer duidelijkheid zal zijn over de nieuwe beoogde inwerkingtredingsdatum voor de Omgevingswet.

Technische briefing wijzigingen fosfaatrechtenstelsel

De commissie Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kreeg een technische briefing over het wetsvoorstel Wijzigingen fosfaatrechtenstelsel.

Kennismakingsgesprek staatssecretaris Van Huffelen

De commissie Koninkrijksrelaties voerde een informeel besloten kennismakingsgesprek met staatssecretaris Van Huffelen van Koninkrijksrelaties en digitalisering.


Deel dit item: