36.318

Initiatiefvoorstel-Erkens Wet energieonafhankelijkheid



Dit initiatiefvoorstel van het Tweede Kamerlid Erkens (VVD) heeft als doel ervoor te zorgen dat Nederland onafhankelijker wordt in de energievoorziening.

In dit voorstel zijn vijf doelstellingen geformuleerd om dit te bewerkstelligen; (1) het vergroten van de nationale productie, (2) diversificatie van energiebronnen, (3) diversificatie van import, (4) het aanleggen van strategische energiereserves en (5) het voorkomen van indirecte afhankelijkheden en inflexibiliteit in de waardeketen.

Daarnaast wordt er in dit initiatiefwetsvoorstel een nieuwe beleidscyclus voor het energiebeleid uitgewerkt om ervoor te zorgen dat er beleidskeuzes worden gemaakt die voldoende rekening houden met de leveringszekerheid of energieonafhankelijkheid. Deze dient parallel aan de beleidscyclus voor het klimaatbeleid te doorlopen worden.

Om de energieonafhankelijkheid van Nederland te monitoren, te zorgen dat de doelstellingen van het initiatiefwetsvoorstel worden gehaald en de beleidscyclus te faciliteren, wordt er een grondslag gecreëerd om een Energieraad op te zetten. Deze onafhankelijke instantie heeft als hoofddoel om de minister voor Klimaat en Energie gevraagd én ongevraagd te adviseren over hoe de energieonafhankelijkheid van Nederland kan worden vergroot.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Schriftelijke voorbereiding
Eerste Kamer
Plenair
 
Afkondiging
Staatsblad(en)

Het voorstel is in behandeling bij de Tweede Kamer.


Kerngegevens

ingediend

10 maart 2023

titel

Voorstel van wet van het lid Erkens houdende regels over het vergroten van de energieonafhankelijkheid (Wet energieonafhankelijkheid)

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

  • minister voor Klimaat en Energie

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip.

Documenten

0

Er zijn geen documenten gevonden.