Dinsdag 18 februari 2025, commissie Justitie en Veiligheid (J&V)




Agenda

1.Vaststellen agenda

2.36.372 en 36.583

Aanvullende maatregelen tegen georganiseerde criminaliteit tijdens detentie; Wijzigingswet Aanvullende maatregelen tegen georganiseerde criminaliteit tijdens detentie

Beslispunt

Hoe wenst de commissie de voorstellen te behandelen?

Toelichting

Aangezien de wetsvoorstellen 36372 en 36583 nauw met elkaar verbonden zijn, het voorstel Wijzigingswet Aanvullende maatregelen tegen georganiseerde criminaliteit tijdens detentie (36583) wijzigt immers het voorstel Aanvullende maatregelen tegen georganiseerde criminaliteit tijdens detentie (36372), zijn beide voorstellen als één punt geagendeerd.

Tweede Kamer

Het voorstel 36.372 is op 6 maart 2024 plenair behandeld. Daarbij zijn meerdere amendementen ingediend waaronder amendementen 9 (Ellian, VVD), 10 (Helder, BBB) en 12 (Ellian, VVD). Op 12 maart 2024 voorgenoemde amendementen aangenomen. Op 19 maart 2024 is verzocht de stemming over het wetsvoorstel uit te stellen in afwachting van een kabinetsreactie op de aangenomen amendementen. Die appreciatie is op 22 maart 2024 ontvangen (TK 36.372, 24). Toenmalige minister voor Rechtsbescherming gaf aan: ‘Het wetsvoorstel zoals het in tweede lezing is komen te luiden, is naar het oordeel van het kabinet strijdig met artikel 6 EVRM en artikel 17 Grondwet. […] Deze omstandigheden geven mij aanleiding over de amendementen – en hun verhouding tot de grondrechten – (spoed)advies te vragen aan de Afdeling advisering van de Raad van State.’. Dat spoedadvies is op 24 mei 2024 gedeeld, inclusief kabinetsreactie (TK 36.372, 25). Geconcludeerd werd dat de aangenomen amendementen onder nrs. 9, 10 en 12 onverenigbaar zijn met de Grondwet, het EVRM en het unirecht. De minister heeft daarop de Wijzigingswet (36.583) op 26 juni 2024 ingediend. Deze Wijzigingswet is vervolgens behandeld op 21 januari 2025 en aangenomen op 4 februari 2025, zonder aangenomen amendementen. Ook is wetsvoorstel 36.372 aangenomen op 4 februari 2025.

Internetconsultatie en uitvoeringstoetsen

Cf. de notitie Uitvoerbaarheid, handhaafbaarheid en doenvermogen burgers treft u hieronder een overzicht met link naar de internetconsultatie en uitvoeringstoetsen:

36.372

Internetconsultatie heeft niet plaatsgevonden.

36.583

Internetconsultatie heeft niet plaatsgevonden.

(Zie Hoofdstuk 4. Financiële gevolgen en uitvoeringsgevolgen)


Procedure


3.35.482

Wet opheffing verpandingsverboden

Beslispunt

Hoe wenst de commissie het voorstel verder te behandelen?

Toelichting

  • Het wetsvoorstel is op 11 juni 2024 aangenomen door de Tweede Kamer.
  • Dit wetsvoorstel regelt in boek 3 Burgerlijk Wetboek de opheffing van het verpandingsverbod. Verpandingsverboden zetten een rem op de kredietverlening aan met name het midden- en kleinbedrijf (MKB), omdat deze bedrijven hun uitstaande vorderingen niet als onderpand voor een lening kunnen gebruiken. Door deze belemmering weg te nemen, krijgen bedrijven meer ruimte om hun activiteiten te financieren. Met dit voorstel wordt de kredietverlening aan met name het MKB gestimuleerd. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor investeringen, innovatie en groei.
  • Op 1 oktober 2024 is het verslag vastgesteld.
  • Op 11 februari 2025 is de nota n.a.v. het verslag ontvangen.

Nadere procedure


4.36.280

Uitbreiding strafbaarheid spionageactiviteiten

Beslispunt

  • Hoe wenst de commissie het voorstel verder te behandelen?
  • Indien de commissie besluit tot het uitbrengen van een derde verslag, wenst zij deze cfm. Art. 45, lid 5 RvOEK ook aan te melden voor plenaire behandeling, onder voorbehoud van tijdige ontvangst van de nota?

Toelichting

  • Het wetsvoorstel is op 14 mei 2024 aangenomen door de Tweede Kamer.
  • Het wetsvoorstel gaat over het uitbreiden van de strafbaarheid voor spionage-activiteiten die worden verricht door of ten behoeve van een buitenlandse mogendheid en schade toebrengen aan zwaarwegende belangen, zoals de nationale veiligheid en de veiligheid van personen.
  • De commissie heeft op 25 juni 2024 een verslag uitgebracht en heeft op 10 september 2024 de nota naar aanleiding van het verslag ontvangen.
  • Op 22 oktober 2024 is het tweede verslag vastgesteld en op 7 februari is de nota naar aanleiding van het tweede verslag ontvangen.

Nadere procedure

5.36.395

Wijzigingswet bewapening en uitrusting buitengewoon opsporingsambtenaren

Beslispunt

Welke fracties leveren heden inbreng voor het verslag?

Toelichting

Met dit wetsvoorstel worden de regels over de bewapening en uitrusting van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) op het niveau van een algemene maatregel van bestuur (AMvB) gesteld. Momenteel zijn de regels over de bewapening en de uitrusting van boa's opgenomen in de Beleidsregels Buitengewoon Opsporingsambtenaar. Onderhevig voorstel voorziet in een wijziging hiervan zodat de regels voor boa’s op hetzelfde niveau geregeld worden als die van de politie. Dit houdt onder meer in dat over (wijzigingen van) de regels moeten worden geconsulteerd en deze ter advisering moeten worden voorgelegd aan de Afdeling advisering van de Raad van State. Het voorstel brengt geen verandering in de wijze waarop boa's op grond van de Politiewet 2012 en de ambtsinstructie bevoegd zijn geweld toe te passen.

Internetconsultatie en uitvoeringstoetsen

Cf. de notitie Uitvoerbaarheid, handhaafbaarheid en doenvermogen burgers treft u hieronder een overzicht met link naar de internetconsultatie en uitvoeringstoetsen:


Inbreng voor het verslag

6.35.079

Initiatiefvoorstel-Mutluer, Boswijk, Ellian, Bikker en Diederik van Dijk Wet bestuurlijk verbod ondermijnende organisaties

Beslispunt

Welke fracties leveren heden inbreng voor schriftelijk overleg met de minister van J&V?

Toelichting

In uw commissievergadering van 4 februari jl. hebt u als volgt besloten: ' De commissie besluit op verzoek van het lid Nicolaï (PvdD) op 18 februari 2025 gelegenheid te bieden voor het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg met de minister van Justitie en Veiligheid naar aanleiding van het Initiatiefvoorstel-Mutluer, Boswijk, Ellian, Bikker en Diederik van Dijk Wet bestuurlijk verbod ondermijnende organisaties (35079) waarover de commissie op 2 maart 2021 het eindverslag heeft uitgebracht en dat voor plenaire behandeling gepland staat op 22 april 2025. '.


Inbreng voor schriftelijk overleg met de minister van J&V

7.T02559

Toezegging Evaluatie Wfz (32.398)

Beslispunten

  • Wenst de commissie de status van toezegging T02559 (nu:openstaand) te wijzigen in "deels voldaan"?
  • Wenst de commissie in overleg te treden met de staatssecretaris van J&V en de staatssecretarissen van VWS n.a.v. de brief van 25 november 2025?

Toelichting

  • Toezegging T02559 luidt als volgt: "De minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen van de leden Bikker (ChristenUnie) en Strik (GroenLinks), toe het gebruik en de effectiviteit van de regeling voor weigerende observandi, inclusief de jurisprudentie daaromtrent en de behandeling door de penitentiaire kamer, te evalueren. In aanloop naar de evaluatie van de wet zullen een of twee veelbelovende alternatieve of aanpalende maatregelen worden uitgewerkt, zodat bij de wetsevaluatie een integrale discussie kan worden gevoerd ."
  • De evaluatie van de Wet forensische zorg (Wfz) bestaat uit drie deeltrajecten. Twee deelprojecten zijn inmiddels afgerond. Bijgaande Werkagenda Aansluiting reguliere zorg en forensische zorg en de beleidsreactie op de evaluatie van art 2.3 Wet forensische zorg heeft betrekking op een van die deelprojecten.

Bespreking status toezegging en brief

8.35.734 / 36.163, H

Brief van de staatssecretaris Rechtsbescherming inzake de uitvoering van de gewijzigde motie-Meijer c.s. over het handhaven van de termijn van zes maanden voor het bewijsvermoeden voor levende dieren; Implementatiewet richtlijnen verkoop goederen en levering digitale inhoud

Beslispunten

  • Kan de commissie de motie-Meijer als uitgevoerd beschouwen?
  • Wenst de commissie in overleg te treden met de staatssecretaris over zijn brief van 7 februari 2025?

Toelichting

De staatssecretaris Rechtsbescherming heeft de Kamer op 7 februari 2025 een brief doen toekomen over de motie-Meijer c.s. (35734, F), die is ingediend bij de behandeling van de Implementatiewet richtlijnen verkoop goederen en levering digitale inhoud. In de brief gaat de staatssecretaris in op de uitvoering van de motie.


Bespreking brief en uitvoeringsstatus motie


9.WODC-onderzoeken over online gokken & T02769 en T02766

Toezegging In de wetsevaluatie het aspect internetblokkades expliciet meenemen (33.996); Toezegging Capaciteiten Kansspelautoriteit meenemen in wetsevaluatie (33.996)

Beslispunten

  • Wenst de commissie toezeggingen T02769 en T02766 als voldaan aan te merken?
  • Wenst de commissie in overleg te treden met de staatssecretaris Rechtsbescherming over online gokken n.a.v. diverse onderzoeken van het WODC en/of n.a.v. zijn brief van 14 februari?

Toelichting

In uw commissievergadering van 4 februari jl. hebt u naar aanleiding van een factsheet over de belangrijkste resultaten van drie recente WODC onderzoeken over online gokken als volgt besloten: ' De commissie besluit naar aanleiding van de mededeling onder A waarin melding wordt gemaakt van een factsheet over de belangrijkste resultaten van drie recente WODC onderzoeken over online gokken:

  • via tussenkomst van de griffie aan het WODC te vragen of zij bereid zijn om alle informatie die zij recent hierover naar buiten hebben gebracht te bundelen en;
  • na ontvangst van deze informatie het WODC-onderzoek over online gokken te agenderen teneinde te bezien of de commissie hierover in schriftelijk overleg wil treden met de staatssecretaris rechtsbescherming.'.

Overzicht van WODC-onderzoek over gokken

Een volledig overzicht van afgerond onderzoek is te vinden op de onderwerpspagina over kansspelen op de WODC-website.

Gezien de maatschappelijke zorgen over de gevolgen van de regulering van online gokken zijn met name onderstaande drie onderzoeken relevant. Dit zijn ook de drie onderzoeken waar de factsheet op is gebaseerd.

  • 2. 
    Perspectief van Nederlanders op kansspelen: Ipsos I&O

    Onderzoeksbureau Ipsos I&O onderzocht in opdracht van het WODC hoe de Nederlandse bevolking aankijkt tegen een aantal thema’s op het gebied van kansspelen. Het gaat om: (1) de frequentie van spelen en keuzes die spelers maken bij het gokken, (2) motieven om deel te nemen aan kansspelen, (3) ervaringen met speellimieten, (4) de houding ten aanzien van gokken, (5) de gepercipieerde risico’s van gokken en de negatieve gevolgen die sommige spelers ervaren, (6) de bekendheid met het zorgaanbod en (7) gokreclame.

  • 3. 
    Deelname aan kansspelen in Nederland - meting 2024: Ipsos I&O

    Onderzoeksbureau Ipsos I&O onderzocht in opdracht van het WODC het aandeel Nederlanders dat deelneemt aan verschillende soorten kansspelen, de mate waarin zij risicovol speelgedrag vertonen en de ontwikkeling van het speelgedrag van Nederlanders ten opzichte van een eerdere meting uit 2021. Het onderzoek richtte zich op alle soorten kansspelen, zowel online als landgebonden.

Lopend en voorgenomen WODC-onderzoek over gokken

Onderzoeken 2 en 3 worden herhaald. Met name de uitkomsten van de herhaalmeting van onderzoek 3 geven inzicht in hoe de prevalentie van problematisch gokgedrag zich ontwikkeld. Dit onderzoek loopt en is dit voorjaar gereed.

Andere lopende en voorgenomen WODC-onderzoeken betreffen:

  • Een kwalitatief onderzoek naar de gevolgen van problematisch gokken (lopend: Amsterdam UMC)
  • Een onderzoek naar de risico’s van verschillende soorten kansspelen en het informeren van spelers daarover (voorgenomen)
  • Een onderzoek naar de witwasrisico van verschillende soorten kansspelen (voorgenomen)
  • Een evaluatie van de regeling speellimieten en bewuster speelgedrag (Rsbs) (voorgenomen)

Relevant

De vaste Commissie voor Justitie en Veiligheid van de Tweede Kamer organiseert op 19 maart van 10.00 tot 13.00 uur een rondetafelgesprek over kansspelen. Ook Ipsos zal aanschuiven om te vertellen over bovengenoemde onderzoeken 2 en 3.

Brief staatssecretaris Rechtsbescherming visie op kansspelen

Tevens wordt u erop attent gemaakt dat de staatssecretaris Rechtsbescherming de Kamer op 14 februari jl. een afschrift van zijn brief aan de Tweede Kamer heeft toegezonden met zijn visie op kansspelen en de beleidsreactie op de evaluatie van de Wet kansspelen op afstand. De toezegging (T02765) waarnaar de staatssecretaris in deze brief verwijst is reeds als voldaan aangemerkt.

Toezeggingen

In de evaluatie 'Drie jaar online gokken, Evaluatie van de Wet kansspelen op afstand' wordt specifiek ingegaan op toezegging T02769. De Minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Strik (GroenLinks), toe de capaciteiten van de Kansspelautoriteit mee te nemen bij de evaluatie zoals voorzien binnen drie jaren en de jaarlijkse evaluatie na inwerkingtreding van de Wet. Op pagina 12 van het rapport wordt aangegeven dat de mate waarin de huidige capaciteit van de Kansspelautoriteit (Ksa) toereikend is, is meegenomen in het onderzoek. Tevens wordt aangegeven dat een apart onderzoek nodig naar de inzet en uitvoering van de Ksa.

Ambtelijk advies: toezegging als voldaan aanmerken.

Ook wordt verwezen naar toezegging T02766 in de evaluatie. De Minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen van de leden Van Bijsterveld (CDA), Postema (PvdA) en Bikker (ChristenUnie), toe bij de evaluatie zoals voorzien binnen drie jaren na inwerkingtreding van de Wet, het aspect internetblokkades expliciet mee te nemen om te bezien of de wet goed is hand te haven zonder DNS- en IP-blokkades. Op de pagina's 27, 140, 141 en 142 is ingegaan op internetblokkades.

Ambtelijk advies: toezegging als voldaan aanmerken.


Bespreking status toezeggingen en brief



10.Mededelingen en informatie

A - Inbreukprocedure tegen Nederland inzake het niet correct omzetten van Richtlijn (EU) 2016/343 (INFR(2024)2274)

Op 12 februari 2025 publiceerde de Europese Commissie het inbreukenpakket voor februari. Hierin kondigde de Commissie onder andere aan om een formele inbreukprocedure te beginnen tegen Nederland (artikel 258 VWEU) voor de onjuiste omzetting van de Richtlijn (EU) 2016/343 betreffende de versterking van bepaalde aspecten van het vermoeden van onschuld en van het recht om in strafprocedures bij de terechtzitting aanwezig te zijn. De Europese Commissie heeft een aanmaningsbrief naar Nederland en Portugal gestuurd. Beide lidstaten krijgen twee maanden de tijd om te reageren en maatregelen te treffen. Na deze twee maanden kan de Europese Commissie besluiten om een met redenen omkleed advies uit te brengen en een zaak aanhangig te maken tegen Nederland bij het Hof van Justitie van de EU. Uw commissie heeft tijdens het onderhandelingstraject van deze Richtlijn gecorrespondeerd met de toenmalige minister van V&J. Het volledige overzicht van de totstandkoming van deze Richtlijn en de behandeling hiervan binnen de Eerste Kamer treft u in E-dossier E130055.

B - Wetenschappelijke factsheets m.b.t. digitalisering en de rechtsstaat

Op 22 januari 2025 heeft de commissie Digitale Zaken van de Tweede Kamer een drietal wetenschappelijke factsheets gepubliceerd over de rechtsstatelijke risico's van de digitale uitvoering van wetten, regels voor een digitale rechtsstaat en vijf aandachtspunten met betrekking tot digitale uitvoering van wetgeving. Deze factsheets zijn onder de aandacht gebracht van de commissie Digitalisering, die de griffie heeft verzocht dit in alle commissies onder de aandacht te brengen, aangezien deze factsheets door alle leden van de Eerste Kamer benut kunnen worden bij de beoordeling van wetgeving met een digitale component.

In een technische briefing op 11 februari jl. hebben onderstaande wetenschappers in de Tweede Kamer een verdere toelichting gegeven op deze factsheets:

  • Robert van Doesburg (TNO)
  • Dr. Ivar Timmer (Hogeschool van Amsterdam)
  • Dr. Mariette Lokin (Open Universiteit en Vrije Universiteit van Amsterdam en Hooghiemstra en partners)
  • Prof. mr. dr. Reijer Passchier (Open Universiteit en Universiteit Leiden)
  • Prof. mr. Corien Prins (WRR, Tilburg University)

Deze technische briefing is terug te kijken via debat gemist.

factsheet rechtsstatelijke risico's van de digitale uitvoering van wetten

factsheet regels voor een digitale rechtsstaat

factsheet digitale uitvoering van wetgeving

C - Geannoteerde agenda van de informele Telecomraad van 4 en 5 maart 2025

Op 14 februari 2025 ontving de Kamer de geannoteerde agenda van de informele Telecomraad die op 4 en 5 maart plaats zal vinden in Warschau. Een van de onderwerpen die voor deze Raadsvergadering geagendeerd staat is cybersecurity. De volledige geannoteerde agenda treft u in de bijlagen.




11.Rondvraag

12.Openstaande correspondentie

Hieronder is een overzicht van de openstaande correspondentie weergegeven. Een overzicht van wetsvoorstellen die bij de commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) in (schriftelijke) behandeling zijn, is hier te raadplegen.

Overzicht openstaande correspondentie

Verzonden

Onderwerp (+link brief)

Reactietermijn

Toelichting

20 november 2024

Brief aan de minister van BuZa met vragen over het landenspecifieke hoofdstuk over Nederland van het rechtsstaatsrapport van de Europese Commissie

Link brief

18 december 2024

Ambtelijk gerappeleerd op 12 februari.

4 februari 2025

Brief aan de staatssecretaris van J&V over de monitoring van de Wet inburgering 2021 en een onderzoek van RadarAdvies naar de uitvoering van de Wi2021 door gemeenten

Link brief

12 maart 2025

 

Wetgeving

1 oktober 2024

Verslag Wet drempelverlaging omgang grootouders (36.364)

Link verslag

30 oktober 2024

Ambtelijk gerappeleerd.

Verwachting eerste week maart 2025.

22 januari 2025

Verslag Wet versterking auteurscontractenrecht (36.536)

Link verslag

19 februari 2025

 

Versie: 14 februari 2025



Korte aantekeningen