1.Vaststellen agenda
2.36.600 XX
Nota naar aanleiding van het verslag; Begrotingsstaten Asiel en Migratie 2025
Beslispunt:
Wenst de commissie:
-
-een datum te bepalen voor het leveren van inbreng voor een tweede verslag?
-
-het wetsvoorstel af te doen als hamerstuk of na stemming?
-
-aan de Kamervoorzitter te laten weten dat zij plenair debat wenst met de minister (op 18 februari a.s.)?
Toelichting:
De commissie sprak in haar vergadering van 4 februari jl. inzake het onderhavige begrotingswetsvoorstel de wens uit om op de eerstvolgende vergaderdag na ontvangst van de nota naar aanleiding van het verslag (heden), de nadere procedure te bespreken. Ook sprak de commissie op dat moment de wens uit om het wetsvoorstel - onder voorbehoud van afronding van de schriftelijke behandeling in de commissie - op 18 februari 2025 plenair te behandelen.
Eerder besloot de commissie de volgende brieven bij de bespreking van de procedure van het onderhavige wetsvoorstel te betrekken:
-
-de brief van de minister van J&V en de minister van A&M van 22 januari 2025 waarbij vragen zijn beantwoord over de Richtlijn ter bestrijding van mensensmokkel naar aanleiding van de geannoteerde agenda van de JBZ-Raad van 12 en 13 december 2024 (32317/36507, OZ);
-
-de brief van de minister van A&M van 7 januari 2025 waarbij vragen zijn beantwoord over de Staat van Migratie 2024 (30573, J), en
-
-de brief van de minister van A&M van 16 december 2024 over diverse moties en toezeggingen met betrekking tot de asielopvang (36600 XX, B).
Nadere procedure
3.35.749
Nota naar aanleiding van het verslag; Wet herziening regels niet tijdig beslissen in vreemdelingenzaken
Beslispunt:
Hoe wenst de commissie het wetsvoorstel verder te behandelen?
-
-aanmelden voor plenaire afdoening als hamerstuk?
-
-aanmelden voor plenaire afdoening d.m.v. stemming?
-
-aanmelden voor plenair debat?
-
-een datum bepalen voor het leveren van inbreng voor het tweede verslag?
Toelichting:
De commissie heeft op 15 oktober 2024 inbreng geleverd voor verslag. De minister van A&M heeft op 7 februari 2025 de nota naar aanleiding van het verslag doen toekomen aan de Kamer.
Nadere procedure
4.33.836 EK, K; TK, 103
Brief regering; Verzoek instemming geen bezwaar tegen toetreding van Dominicaanse Republiek tot Haags Alimentatieverdrag 2007; Personen- en familierecht
Aanleiding:
-
-De staatssecretaris Rechtsbescherming heeft de Kamer(s) op 5 februari 2025 verzocht om in te stemmen met medewerking aan de totstandkoming van het besluit tot machtinging van de EU-lidstaten om toetreding door de Dominicaanse Republiek tot het Haags Alimentatieverdrag 2007 te aanvaarden. De staatssecretaris gaat na 20 februari 2025 uit van stilzwijgende instemming.
-
-Gebruikelijk is dat het verzoek expliciet gewogen wordt in commissieverband en vervolgens ter besluitvorming wordt voorgelegd aan de gehele Kamer.
Beslispunt:
Adviseert de commissie aan de Kamer:
-
1.om in te stemmen (en bijgevoegde conceptbrief als hamerstuk door te geleiden naar de plenaire vergadering van 18 februari 2025); OF
-
2.om niet (stilzwijgend) in te stemmen, omdat de commissie bijvoorbeeld nog vragen wil stellen in verband met bezwaren tegen de toetreding?
NB: In dat laatste geval zal een brief worden doorgeleid naar de plenaire vergadering ter besluitvorming over de onthouding van instemming. Bijgevoegde conceptbrief zal dan worden aangepast en aangevuld met een motivering (en eventueel al direct met de te stellen vragen) en worden voorgelegd aan de plenaire vergadering.
(Overigens kan de commissie ook besluiten in te stemmen en separaat vragen ter verheldering te stellen.)
Kern:
Toetreding Dominicaanse Republiek tot het HAV 2007
-
-De inzet van de Nederlandse regering is gericht op een zo groot mogelijk bereik van het HAV 2007. Dit is in het belang van alle alimentatiegerechtigden die recht hebben op betaling van alimentatie vanuit een andere verdragsstaat.
-
-Op grond van het HAV 2007 is er een termijn van 12 maanden voor het maken van bezwaar tegen de toetreding, die eindigt op 22 maart 2025.
-
-De Europese Commissie heeft onderzoek gedaan naar de Dominicaanse Republiek met betrekking tot de "rule of law", fundamentele rechten en het rechtssysteem en en concludeert dat er geen bezwaar bestaat tegen de toetreding door de Dominicaanse Republiek bij het HAV 2007.
-
-Er is een concept besluit van geen bezwaar in voorbereiding. Dit concept besluit is op dit moment nog niet openbaar, maar toegankelijk voor beide Kamers via delegates portal (en als bijlage bijgevoegd). Gelet op het komende voorjaarsreces, de duur van de bezwaartermijn en de nog te doorlopen procedure is het niet mogelijk om te wachten met het vragen van instemming tot een concept besluit openbaar is gemaakt. Het is mogelijk dat er nog minimale wijzigingen in dit besluit worden aangebracht op basis van juridisch taalkundige revisies.
Procedure bij de EK
-
-De staatssecretaris Rechtsbescherming heeft de Kamer(s) op 5 februari 2025 verzocht om stilzwijgende instemming met toetreding door de Dominicaanse Republiek tot het Haags Alimentatieverdrag 2007 (HAV 2007), met een termijn van vijftien dagen. De vijftiendagentermijn eindigt op 20 februari a.s.
-
-Het is gebruikelijk dat in de Eerste Kamer steeds plenair wordt besloten inzake het al dan niet verlenen van instemming. Indien de commissie instemt, zal zij middels een brief aan de Voorzitter de Kamer verzoeken het instemmingsverzoek op 18 februari a.s. plenair af te handelen als hamerstuk.
-
-Er is verzocht om stilzwijgende instemming. In het geval de Kamer niet binnen de vijftiendagentermijn op het verzoek reageert richting de staatssecretaris, wordt ervan uitgegaan dat de Eerste Kamer stilzwijgende instemming heeft verleend.
Rechtsbasis instemmingsrecht
Beide Kamers van de Staten-Generaal hebben een instemmingsrecht ter zake van bepaalde categorieën EU-besluiten. Dit instemmingsrecht geldt op grond van artikel 3 van de Rijkswet goedkeuring Verdrag van Lissabon juncto artikel 81 lid 3 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. Dit geldt ook voor maatregelen betreffende het familierecht met grensoverschrijdende gevolgen, tenzij de Raad op voorstel van de Europese Commissie bepaalde aspecten van het familierecht met grensoverschrijdende gevolgen heeft aangewezen waarvoor de gewone wetgevingsprocedure kan worden gevolgd.
Limité document
Bijgevoegd vindt u een Europees document met een limité markering. De documenten (of gedeeltes ervan) kunt u niet delen met derden, noch uit citeren in een eventuele openbare gedachtewisseling met de regering.
Tweede Kamer
De Tweede Kamer heeft de onderstaande brief geagendeerd voor de procedurevergadering van de commissie J&V op 20 februari 2025, nog zonder behandelvoorstel.
Bespreking
5.32.317 EK, PA; TK, 930
Brief regering; Instemming aanvaarding toetreding El Salvador tot Haags Kinderbeschermingsverdrag 1996 (EK, PA; TK, 930); JBZ-Raad
Aanleiding:
-
-Bij brief van 5 februari 2025 heeft de staatssecretaris Rechtsbescherming de Kamer gevraagd in te stemmen met medewerking van de Nederlandse regering aan de totstandkoming van het raadsbesluit tot het niet maken van bezwaar tegen de toetreding van El Salvador tot het Haags Kinderbeschermingsverdrag 1996.
-
-Gebruikelijk is dat het verzoek expliciet gewogen wordt in commissieverband en vervolgens ter besluitvorming wordt voorgelegd aan de gehele Kamer.
Beslispunt:
Adviseert de commissie aan de Kamer:
-
1.om in te stemmen (en bijgevoegde conceptbrief als hamerstuk door te geleiden naar de plenaire vergadering van 18 februari 2025); OF
-
2.om niet (stilzwijgend) in te stemmen, omdat de commissie bijvoorbeeld nog vragen wil stellen in verband met bezwaren tegen de toetreding?
NB: In dat laatste geval zal een brief worden doorgeleid naar de plenaire vergadering ter besluitvorming over de onthouding van instemming. Bijgevoegde conceptbrief zal dan worden aangepast en aangevuld met een motivering (en eventueel al direct met de te stellen vragen) en worden voorgelegd aan de plenaire vergadering.
(Overigens kan de commissie ook besluiten in te stemmen en separaat vragen ter verheldering te stellen.)
Kern:
Raadsbesluit t.a.v. El Salvador - Toetreding
-
-De Nederlandse inzet is sinds jaar en dag gericht op een zo groot mogelijk bereik van het HKBV. Dit is in het belang van alle kinderen die verhuizen van het ene land naar het andere.
-
-El Salvador heeft op 10 september 2024 medegedeeld dat het wil toetreden tot het HKBV.
-
-De termijn van zes maanden voor het maken van bezwaar tegen de voorgenomen toetreding eindigt derhalve op 10 maart 2025.
-
-In artikel 58 lid 1 van het HKBV is bepaald dat in beginsel iedere staat kan toetreden tot het verdrag door middel van indiening van een akte van toetreding bij de depositaris (voor het HKBV is dit Nederland). De toetreding heeft slechts gevolg tussen de toetredende staat en de verdragssluitende staten bij uitblijven van bezwaar binnen zes maanden na ontvangst van de kennisgeving van de akte van toetreding door de despositaris. (artikel 58 lid 3 van het HKBV). Omdat een clausule over regionale organisaties voor economische integratie (REIO-clausule) in het HKBV ontbreekt, kan de EU geen partij worden bij het verdrag. Als de EU iets wil ondernemen inzake het verdrag, kan dit uitsluitend via de lidstaten, handelend in het belang van de EU.
-
-Uit de informatie van de Nederlandse centrale autoriteit bij het verdrag, volgen geen bezwaren tegen de toetreding van El Salvador bij het verdrag.
-
-Besluitvorming over het al dan niet bezwaar maken tegen de toetreding van El Salvador tot het HKBV is ook binnen Europa nog in voorbereiding. Een (ontwerp)besluit is daarom nog niet openbaar beschikbaar, maar is voor het Nederlands parlement in te zien via het delegates portal .
Procedure bij de Eerste Kamer
-
-De staatssecretaris Rechtsbescherming heeft de Kamer(s) op 5 februari 2025 gevraagd om in te stemmen met medewerking van de Nedrlandse regering aan de totstandkoming van het raadsbesluit tot het niet maken van bezwaar tegen toetreding van El Salvador tot het Haags Kinderbeschermingsverdrag 1996.
-
-Er geldt een termijn van vijftien kalenderdagen vanaf het moment waarop het ontwerpraadsbesluit aan de Kamer is voorgelegd. Deze termijn loopt tot en met 20 februari 2025.
-
-Het is gebruikelijk dat in de Eerste Kamer plenair wordt besloten inzake het al dan niet verlenen van instemming. Indien de commissie instemt, zal zij middels een brief aan de Voorzitter de Kamer verzoeken het instemmingsverzoek op 18 februari a.s. plenair af te handelen als hamerstuk.
-
-In het geval de Kamer niet binnen de vijftien-dagentermijn op het verzoek reageert richting de staatssecretaris, wordt ervan uitgegaan dat de Eerste Kamer stilzwijgende instemming heeft verleend.
Rechtsbasis instemmingsrecht
Beide Kamers van de Staten-Generaal hebben een instemmingsrecht ter zake van bepaalde categorieën EU-besluiten. Dit instemmingsrecht geldt op grond van artikel 3 van de Rijkswet goedkeuring Verdrag van Lissabon juncto artikel 81 lid 3 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie ook voor maatregelen betreffende het familierecht met grensoverschrijdende gevolgen, tenzij de Raad op voorstel van de commissie bepaalde aspecten van het familierecht met grensoverschrijdende gevolgen heeft aangewezen waarvoor de gewone wetgevingsprocedure kan worden gevolgd.
Limité document
Bijgevoegd vindt u een Europees document met een limité markering. De documenten (of gedeeltes ervan) kunt u niet delen met derden, noch uit citeren in een eventuele openbare gedachtewisseling met de regering.
Tweede Kamer
De Tweede Kamer heeft de onderstaande brief geagendeerd voor de procedurevergadering van de commissie J&V op 20 februari 2025, nog zonder behandelvoorstel.
Bespreking