Dit wetsvoorstel regelt dat dwangsommen bij het niet tijdig beslissen in vreemdelingenzaken worden afgeschaft. De rechtsbijstand voor asielzoekers wordt vanaf het begin van de asielprocedure gehandhaafd.
Sinds 2009 moet een bestuursorgaan dat de wettelijke beslistermijn voor het nemen van een beslissing heeft overschreden een dwangsom betalen. Sinds enige tijd zijn er achterstanden bij de uitvoering van de Vreemdelingenwet 2000. Daarom is in juli 2020 de Tijdelijke wet opschorting dwangsommen IND in werking getreden. In die wet wordt geregeld dat tijdelijk niet langer dwangsommen hoeven worden betaald bij te laat beslissen op een asielaanvraag. Met dit voorstel wordt deze tijdelijke regeling permanent gemaakt.
Dit voorstel regelt dat voortaan ieder kwartaal zal worden gerapporteerd over de mate waarin binnen bepaalde categorieën vreemdelingenzaken binnen de geldende wettelijke termijnen wordt beslist. Ook wordt het opnieuw mogelijk in alle vreemdelingenzaken beroep tegen niet tijdig beslissen in te stellen bij de bestuursrechter. Onder de Tijdelijke wet was beroep voor asielzaken tijdelijk niet mogelijk. In het kader van dit beroep kan de bestuursrechter de minister opdragen binnen een bepaalde termijn te beslissen. Ook wordt geregeld dat de beslistermijn in asielzaken van zes maanden voortaan onder bepaalde voorwaarden direct met ten hoogste drie maanden kan worden verlengd. Door deze verlenging met drie maanden zal het aantal asielzaken waarin sprake is van een termijnoverschrijding verminderen.
Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.
Het voorstel (EK, A) is op 25 juni 2024 aangenomen door de Tweede Kamer.
Voor: NSC, VVD, SGP, CDA, BBB, JA21, FVD en PVV.
Tegen: SP, GroenLinks-PvdA, PvdD, DENK, Volt, D66 en ChristenUnie.
De Eerste Kamercommissie voor Immigratie en Asiel/JBZ-Raad (I&A/JBZ) heeft op 23 oktober 2024 het verslag (EK, B) uitgebracht en wachten op de nota naar aanleiding van het verslag.
ingediend
2 maart 2021titel
Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 teneinde te voorzien in herziening van de regels voor niet tijdig beslissen op aanvragen op grond van de Vreemdelingenwet 2000 (Wet herziening regels niet tijdig beslissen in vreemdelingenzaken)schriftelijke voorbereiding
inbreng geleverd door
ondertekening
inwerkingtreding
Met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin de wet wordt geplaatst.
26
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
22 maart 2022
Videoverslag van een technische briefing over wijzigingen in de Vreemdelingenwet 2000 (30 minuten) TKdebatgemist.tweedekamer.nl/... -
-
-
-