1.Vaststellen agenda
2.36.600 XX
Nota naar aanleiding van het verslag; Begrotingsstaten Asiel en Migratie 2025
Beslispunten:
-
-Welke fracties wensen heden inbreng voor het tweede verslag te leveren?
-
-Kan de commissie instemmen met de planning, waaronder plenaire behandeling op dinsdag 11 maart?
-
-Kan de commissie instemmen met het ondershands delen van de inbrengen?
Toelichting:
Conform de besluitvorming in de commissievergadering van 11 februari jl. wordt heden gelegenheid geboden voor het leveren van inbreng voor het tweede verslag inzake het wetsvoorstel. De commissie besloot toen ook het wetsvooorstel aan te melden voor plenaire behandeling, onder voorbehoud van ontvangst van de tweede nota n.a.v. het verslag binnen de reguliere beantwoordingstermijn van vier weken.
Intussen is ambtelijk van het ministerie begrepen dat het antwoord binnen 2 weken na vaststelling van het verslag kan worden verstuurd. Er is gevraagd om het verslag iets sneller vast te stellen, namelijk vrijdag 21 februari a.s.
Voorstel planning
De planning richting het plenaire debat zou er dan als volgt uitzien:
-
-aanstaande vrijdag 21 februari 2025 (vóór het reces) vaststelling van het tweede verslag;
-
-uiterlijk vrijdag 7 maart 2025 beantwoording minister verwacht;
-
-dinsdag 11 maart 2025 plenaire behandeling van het wetsvoorstel.
Te betrekken brieven bij de begrotingsbehandeling
Eerder besloot de commissie de volgende brieven bij de bespreking van de procedure van het onderhavige wetsvoorstel te betrekken:
-
-de brief van de minister van J&V en de minister van A&M van 22 januari 2025 waarbij vragen zijn beantwoord over de Richtlijn ter bestrijding van mensensmokkel naar aanleiding van de geannoteerde agenda van de JBZ-Raad van 12 en 13 december 2024 (32317/36507, OZ);
-
-de brief van de minister van A&M van 7 januari 2025 waarbij vragen zijn beantwoord over de Staat van Migratie 2024 (30573, J), en
-
-de brief van de minister van A&M van 16 december 2024 over diverse moties en toezeggingen met betrekking tot de asielopvang (36600 XX, B).
Inbreng tweede verslag en bespreking planning
3.35.749
Nota naar aanleiding van het verslag; Wet herziening regels niet tijdig beslissen in vreemdelingenzaken
Beslispunten:
Welke fracties wensen heden inbreng voor het tweede verslag te leveren?
Wenst de commissie de stemming te agenderen op de eerstvolgende dinsdag na ontvangst van de nota n.a.v. het tweede verslag?
Toelichting:
De nota naar aanleiding van het verslag inzake het wetsvoorstel heeft de Kamer op 7 februari 2025 ontvangen. Conform de besluitvorming in de commissievergadering van 11 februari jl. wordt heden gelegenheid geboden voor het leveren van inbreng voor het tweede verslag inzake het wetsvoorstel. De commissie sprak in bedoelde vergadering tevens het voornemen uit na ontvangst van de beantwoording over het wetsvoorstel te willen stemmen (en geen behoefte te hebben aan een plenair debat).
Inbreng tweede verslag en bespreking planning
4.Mededelingen en informatie
Wetenschappelijke factsheets m.b.t. digitale rechtsstaat
Op 22 januari 2025 heeft de commissie Digitale Zaken van de Tweede Kamer een drietal wetenschappelijke factsheets gepubliceerd over de rechtsstatelijke risico's van de digitale uitvoering van wetten, regels voor een digitale rechtsstaat en vijf aandachtspunten met betrekking tot digitale uitvoering van wetgeving. Deze factsheets zijn onder de aandacht gebracht van de commissie Digitalisering, die de griffie heeft verzocht dit in alle commissies onder de aandacht te brengen, aangezien deze factsheets door alle leden van de Eerste Kamer benut kunnen worden bij de beoordeling van wetgeving met een digitale component.
In een technische briefing op 11 februari jl. hebben onderstaande wetenschappers een verdere toelichting verschaft op deze factsheets:
-
-Robert van Doesburg (TNO)
-
-Dr. Ivar Timmer (Hogeschool van Amsterdam)
-
-Dr. Mariette Lokin (Open Universiteit en Vrije Universiteit van Amsterdam en Hooghiemstra en partners)
-
-Prof. mr. dr. Reijer Passchier (Open Universiteit en Universiteit Leiden)
-
-Prof. mr. Corien Prins (WRR, Tilburg University)
Deze technische briefing is terug te kijken via debat gemist.
factsheet rechtsstatelijke risico's van de digitale uitvoering van wetten