E040214
Laatste revisie: 24-07-2013

E040214 - Rapport over de vereenvoudiging van de GMO voor groenten en fruit



In dit voorstel presenteert de Commissie een rapport inzake de vereenvoudiging van de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO) voor groenten en fruit. Het rapport beschrijft hoe de Commissie aan het verzoek van de Raad voldaan heeft om het juridisch raamwerk van de GMO in 2002, 2003 en 2004 te vereenvoudigen. Met onderhavig rapport beoogt de Commissie tevens een debat op gang te brengen in het kader van de GMO voor groenten en fruit.


Stand van zaken

Behandelfase Eerste Kamer: voorstel aanvaard in Europa.


Kerngegevens

document Europese Commissie

COM(2004)549PDF-document, d.d. 10 augustus 2004

commissie Eerste Kamer

beleidsterrein


Behandeling Eerste Kamer

De commissie Europese samenwerkingsorganisaties heeft in haar vergadering d.d. 7 december 2004 besloten de onderhavige mededeling onder de aandacht te brengen van de commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Op 14 december 2004 is het onderhavige rapport geagendeerd in de commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit alwaar besloten is dat aan de minister schriftelijk zal worden medegedeeld dat de commissie met de door de regering gekozen lijn instemt. Deze schriftelijke mededeling is op 22 december 2004 verstuurd.

  • brief Commissie LNV - 132535U
    22 december 2004
  • korte aantekening Commissie LNV - 34801/N/LA
    14 december 2004
  • korte aantekening Commissie voor Europese Samenwerkingsorganisaties - 34766/KvD
    7 december 2004

Standpunt Nederlandse regering

De toetsing aan het subsidiariteits- en proportionaliteitsbeginsel is in fiche 4 niet van toepassing, aangezien het hier een rapport betreft.

De Nederlandse regering is van mening dat het niet noodzakelijk is om de GMO voor groenten en fruit fundamenteel te hervormen, aangezien er in 1996 reeds een grote hervorming heeft plaatsgevonden. Hierdoor is de productie in de groenten- en fruitsector meer marktconform gemaakt. De regering is voorstander van een verdere aanpassing van het beleid naar marktconformiteit:

  • interventiemechanisme kan verder worden beperkt
  • exportvergoedingen in de groenten- en fruitsector moeten worden afgebouwd
  • marktconformiteit ook m.b.t. de verwerkte producten
  • tijdpad voor de afbouw van steun voor verwerkte producten

  • bnc-fiche Ministerie van Buitenlandse Zaken - 22.112, 342[4]
    20 oktober 2004

Samenvatting voorstel Europese Commissie

De belangrijkste aanpassingen van de GMO in de afgelopen jaren waren:

  • Voor de sector verse groenten en fruit het instellen van een maximumpercentage van 4,1 % van de omzet van de telersvereniging voor de EU-bijdrage aan de operationele programma's. Een telersvereniging is een groepering van producenten die o.m. de afzet/verkoop van de door de leden geproduceerde producten organiseert. De EU-bijdrage vindt plaats onder voorwaarde dat de producentenvereniging zelf ook en in gelijke mate een bijdrage levert. In de operationele programma's geven de producentenverenigingen aan wat hun plannen voor de komende 3 - 5 jaren zijn.
  • Wijziging van de financiële steun voor verwerkte producten. Voorheen werd de steun betaald aan de verwerkers van de producten en op basis van het eindproduct. In de huidige situatie wordt de steun via de producentenverenigingen aan de telers van de producten bestemd voor verwerking betaald.
  • Voor de verwerking van citrus zijn maximale productieplafonds vastgesteld voor citroenen, sinaasappelen en kleine citrusvruchten, alsmede nationale plafonds voor de betrokken lidstaten (Griekenland, Italië, Spanje en Portugal). Bij overschrijding van deze plafonds vindt in het jaar erop korting plaats van de steun.

De Commissie stelt de volgende strategische vragen voor het bevorderen van de discussie over eventuele toekomstige aanpassingen van de GMO:

  • Is er een noodzakelijkheid om de basis van de GMO Groenten en Fruit, zoals deze in 1996 is vastgesteld, te hervormen?
  • Wat kan er worden gedaan om de toepassing van de GMO voor producentenorganisaties te vereenvoudigen?
  • Wat kan er worden gedaan om de concentratie van het aanbod in regio's met lage organisatiegraad te verbeteren, met name in de nieuwe lidstaten?
  • Moet de speciale cross-compliance regeling voor de groenten- en fruitsector in stand blijven of moet dit worden geïntegreerd in de cross-compliance regeling die is vastgesteld na de Mid Term Review?
  • Wat kan er worden gedaan om het aanbod van kwaliteitsproducten en/of producten die op milieuvriendelijke wijze zijn geproduceerd, te vergroten?
  • Wat kan er worden gedaan om een beter crisismanagement te verzekeren?
  • Is het noodzakelijk om radicale wijzigingen aan te brengen en de specifieke regelingen voor verwerkte producten en voor citrusvruchten?
  • Hoe kan de coherentie tussen de GMO voor Groenten en Fruit en de regeling voor plattelandsontwikkeling worden verbeterd?
  • Hoe kan een beter gebruik van het huidige budget worden verzekerd?

Er zal een algemene discussie worden gevoerd in de Raad over de hierboven genoemde vragen. Afhankelijk van de uitkomsten van deze discussie kan de Commissie met voorstellen komen die tot een verdere vereenvoudiging van de GMO-regelgeving zouden kunnen leiden.

  • [en]PDF-document werkdocument Europese Commissie - SEC(2004)1120
    3 september 2004
  • [en]PDF-document commissievoorstel Europese Commissie - COM(2004)549
    10 augustus 2004

Behandeling Raad

De Raad heeft op 22 november 2004 nota genomen van de conclusiesPDF-document van het voorzitterschap inzake de vereenvoudiging van de GMO voor groenten en fruit.

In de databank EUR-Lex wordt de laatste stand van zaken in de Europese behandeling van het voorstel weergegeven.

  • PDF-document conclusies Raad Landbouw en Visserij - 14788/04
    11 november 2004

Behandeling Europees Parlement

Het Europees Parlement heeft op 11 mei 2005 een resolutie aangenomen ten aanzien van het onderhavige rapport.

In de databank OEIL van het Europees Parlement wordt de laatste stand van zaken in de behandeling van het voorstel weergegeven.


Standpunten andere lidstaten (IPEX)

In de databank IPEX wordt de behandeling van het voorstel in de diverse (kandidaat) lidstaatparlementen weergegeven.


Alle bronnen